Now Reading
Μελέτη δείχνει ότι το 90% των εγκύων έχουν ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών

Μελέτη δείχνει ότι το 90% των εγκύων έχουν ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών – κάτι που επηρεάζει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη

Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση του σωστού μείγματος μικροθρεπτικών συστατικών ή βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός αναπτυσσόμενου μωρού. Και η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων ορισμένων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, του διαβήτη κύησης, της υπέρτασης και της προεκλαμψίας.

Προηγούμενα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην καταναλώσουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια και πριν από την εγκυμοσύνη. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, σχεδόν το 90% των εγκύων που ζουν σε πιο πλούσιες χώρες δεν τρώνε αρκετά από ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά, επίσης – και όσες ακολουθούν μια πιο φυτική διατροφή μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερα διατροφικά κενά.

Ωστόσο, μαζί με αυτές τις ειδήσεις έρχεται μια λύση – τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι χρειάζονται περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά για να καλυφθούν τα κενά θρεπτικών συστατικών στην εγκυμοσύνη

Στο παρελθόν, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ακριβή επίδραση που έχουν τα συμπληρώματα βιταμινών στην κατάσταση των βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές στόχευσαν να βρουν πρότυπα κατάστασης βιταμινών κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου του αναπαραγωγικού κύκλου για να δουν τι πραγματικά επιρροή έχει η λήψη συμπληρωμάτων.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές αξιολόγησαν 1.729 γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία (όλες οι χώρες που θεωρούνται υψηλού εισοδήματος) ηλικίας μεταξύ 18 και 38 ετών. Όλες αυτές οι γυναίκες σχεδίαζαν να προσπαθήσουν να συλλάβουν.

Η πολυκεντρική, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σχεδιάστηκε έτσι ώστε κάθε συμμετέχων τυχαιοποιήθηκε για να λάβει είτε ένα τυπικό συμπλήρωμα βιταμινών είτε ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα βιταμινών ξεκινώντας από την προσύλληψη και συνεχίζοντας σε όλη την εγκυμοσύνη. Και οι δύο επιλογές περιελάμβαναν φολικό οξύ, βήτα-καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο. Η ενισχυμένη βιταμίνη περιείχε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά -ριβοφλαβίνη, βιταμίνες B6, B12 και D, μυο-ινοσιτόλη, προβιοτικά και ψευδάργυρο. Τα επίπεδα που βρέθηκαν σε αυτά τα συμπληρώματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά που βρίσκονται συνήθως σε ένα συμπλήρωμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι, παρόλο που οι γυναίκες ζούσαν σε χώρες όπου η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι τόσο ανησυχητική σε σύγκριση με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πάνω από το 90% των συμμετεχουσών στη δοκιμή είχαν οριακές ή χαμηλές συγκεντρώσεις ενός ή περισσότερων στοιχείων όπως φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της προσύλληψης πριν αρχίσουν να παίρνουν τα συμπληρώματα. Σε εκείνες που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα με τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, οι συγκεντρώσεις τους στο δείγμα έδειξαν δείκτες ανεπάρκειας Β6 και Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους στις υπανάπτυκτες χώρες – αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος», δήλωσε ο συγγραφέας και καθηγητής Επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Southampton.

Υπέθεσε επίσης ότι «Η ώθηση για μείωση της εξάρτησής μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι πιθανό να εξαντλήσει περαιτέρω τις μέλλουσες μητέρες από ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά». Το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι πηγές βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που βρέθηκε να αποτελεί πηγή ανησυχίας σε αυτή τη μελέτη.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος με μεγαλύτερη ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της προσύλληψης και της εγκυμοσύνης μείωσε τον επιπολασμό των δεικτών ανεπάρκειας βιταμινών και εξάντλησης πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπληρώματα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το March of Dimes, μόνο το 34% των ερωτηθέντων γυναικών ανέφεραν ότι έπαιρναν προγεννητικές βιταμίνες πριν καταλάβουν ότι ήταν έγκυοι. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο το 55% έως 60% των εγκύων γυναικών αναφέρουν ότι παίρνουν ένα το πρώτο τρίμηνο, με αυτό το ποσοστό να αυξάνεται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Δεν συνιστούν όλοι οι γυναικολόγοι προληπτικά τη λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023 στο Archives of Gynecology and Obstetrics. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, μόνο το 26% των γιατρών που ερωτήθηκαν λένε σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν τη λήψη ορισμένων σημαντικών συμπληρωμάτων, όπως το DHA. Και μόνο το 56% έως 67% των γυναικολόγων συνέστησαν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι μόνο και μόνο επειδή τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά τους κάθε μέρα καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, αυτά τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν το αντίθετο.

Μέρος αυτού μπορεί να οφείλεται στο ότι οι απαιτήσεις πρόσληψης πολλών μικροθρεπτικών συστατικών αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, συνιστάται να λαμβάνετε 400 mcg DFE φυλλικού οξέος κάθε μέρα όταν δεν είστε έγκυος. Αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προτεινόμενη πρόσληψη αυξάνεται στα 600 mcg DFE. Αυτή η αυξημένη τιμή μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσω μιας τυπικής δίαιτας.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να οφείλεται στο ότι ορισμένοι άνθρωποι εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων για λόγους υγείας ή περιβάλλοντος. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να υποστηρίξει ορισμένες πτυχές της υγείας, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικών κενών.

Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι έγκυοι έχουν ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανιστούν αρνητικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης εάν δεν αναπληρωθούν οι ελλείψεις. Δείχνει επίσης ότι η απλή πράξη λήψης μιας προγεννητικής πολυβιταμίνης που περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ελλείψεων βιταμινών κατά τη διάρκεια της προσύλληψης και της εγκυμοσύνης.

Πώς να επιλέξετε μια προγεννητική βιταμίνη

Γενικά συνιστάται να αρχίσετε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη 3 μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης.

Δείτε Επίσης

Ακολουθούν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν επιλέγετε μια προγεννητική βιταμίνη:

Τουλάχιστον 400 mcg φυλλικού οξέος (ή περισσότερο, ανάλογα με τη διατροφή σας). Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος οδηγεί σε σημαντικά μειωμένη εμφάνιση δισχιδούς ράχης και συγγενών καρδιακών ανωμαλιών.

Τουλάχιστον 300 mg DHA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα πριν από τη σύλληψη βελτιώνουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη και υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ματιών και του εγκεφάλου του αναπτυσσόμενου μωρού. Σε τυχαιοποιημένες-ελεγχόμενες δοκιμές, η συμπλήρωση ιχθυελαίου ή μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού έως τις 34 εβδομάδες κύησης.

Μεταξύ 150-220 mcg ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για έκδηλο ή λανθάνοντα υποθυρεοειδισμό. Μελέτες δείχνουν ότι ο υποθυρεοειδισμός σε εγκύους σχετίζεται με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του νεογνού.

Βιταμίνη D. Η επαρκής βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανοργανοποίηση των οστών ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Και αρκετές μελέτες έδειξαν τη συσχέτιση της χαμηλής κατάστασης της μητρικής βιταμίνης D με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός ή το χαμηλό βάρος γέννησης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το 18-80% των εγκύων γυναικών έχουν ελλιπή επίπεδα βιταμίνης D. Στην ιδανική περίπτωση, θα ελέγχατε ένα βασικό επίπεδο βιταμίνης D για να μάθετε πόση ποσότητα συμπληρώματος ενδείκνυται.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν τις γυναίκες στις προγεννητικές βιταμίνες τους περιλαμβάνουν σίδηρο, βιταμίνη Β12, χολίνη, ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική.

Η προγεννητική σας βιταμίνη θα πρέπει επίσης να επαληθεύεται από τρίτους για να διασφαλιστεί ότι αυτό που ισχυρίζεται η ετικέτα είναι ακριβές και ελεγμένο για βαρέα μέταλλα. Τελικά, θα πρέπει να επιλέξετε μια προγεννητική βιταμίνη με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε την καλύτερη για τις μοναδικές σας ανάγκες. Αλλά αν σκοπεύετε να κρατήσετε κάτι από αυτήν τη μελέτη, είναι ότι, εκτός εάν κάνετε μια δίαιτα απίστευτα υψηλής ποιότητας κάθε μέρα, μια προγεννητική βιταμίνη είναι μια σημαντική προσθήκη στη δίαιτα πριν από τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top