Now Reading
Κι από αύριο δίαιτα;

Κι από αύριο δίαιτα;

Αυτό το τελευταίο μελομακάρονο ποιος θα το φάει; Όχι πάντως εγώ!

Το σπίτι μας στις γιορτές –όπως και τα περισσότερα σπίτια με ή χωρίς παιδιά– θυμίζουν μικρά ζαχαροπλαστεία. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με όλες αυτές τις εκπομπές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, βρίσκουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας στην κουζίνα επιλέγοντας να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας φτιάχνοντας γλυκά και συνταγές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν έφταναν τα κλασικά μελομακάρονα, οι δίπλες, οι κουραμπιέδες, αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε και με τις χριστουγεννιάτικες πουτίγκες, τα πανετόνε, κι η λίστα δεν τελειώνει – ούτε κι οι θερμίδες επίσης. Έτσι καταλήγουμε να φτιάχνουμε και ποσότητες ζαχαροπλαστείου στο σπίτι. Όμως πόσα γλυκά να φάνε τα παιδιά, που αυτές τις μέρες των εορτών έχουν κυρίως το παιχνίδι στο μυαλό τους και τα δώρα του Άη Βασίλη. Πόσα γλυκά να φάει και ο σύντροφός μας που βρήκε στις γιορτές την ευκαιρία να γυμναστεί.

Έχει αποδειχθεί πως η ξαφνική αλλαγή στο νούμερο που δείχνει η ζυγαριά όταν ανεβαίνουμε πάνω της κατά τη διάρκεια των εορτών οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση γλυκών. Είναι εύκολο να χάσει κανείς τον έλεγχο, ειδικά αν έχει μπροστά του συνέχεια όλους αυτούς τους πειρασμούς. Πέρα όμως από την αύξηση βάρους, η χωρίς μέτρο κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιφέρει κυκλοθυμία και έντονες αλλαγές στη συναισθηματική κατάσταση. Τα επίπεδα ζαχάρου ανεβοκατεβαίνουν και το ίδιο συμβαίνει και με τις διαθέσεις μας. Επιπλέον και τα επίπεδα της ενέργειάς μας θυμίζουν ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να ανοίξουν τα σχολεία, να τελειώσει η άδεια και κυρίως να τελειώσουν από μόνα τους τα γλυκά… Ξεκινάμε από σήμερα! Φτιάχνουμε ένα πλάνο και με αφορμή την αρχή της νέας χρονιάς μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Κι αν ακούγεται κάπως η λέξη «δίαιτα», μπορούμε να την αποφύγουμε. Άλλωστε ο σκοπός δεν είναι η απώλεια κιλών αλλά η απώλεια γλυκών! Βάζουμε ένα εύκολο πλάνο και μένουμε συνεπείς απέναντί του.

Πρώτα απ’ όλα εξαφανίζουμε τους γλυκούς πειρασμούς. Αρχικά τους κρύβουμε ώστε να μην είναι σε εμφανές σημείο. Δεν χρειάζεται να είναι ορατοί. Μέσα στο ντουλάπι, ή στον φούρνο δεν θα προκαλούν τουλάχιστον με τη δελεαστική τους εμφάνιση. Δεν ανανεώνουμε το «στοκ» όταν αρχίζουν να ελαττώνονται. Αν περιμένουμε επισκέψεις, τους ζητάμε ευγενικά να μη φέρουν γλυκά, αντίθετα φεύγοντας μπορούμε να τους ετοιμάσουμε ένα γλυκό πακετάκι να το πάρουν μαζί τους. Επίσης, το ότι να έχουμε αφθονία γλυκών δεν σημαίνει ότι έχουν και υπόλοιποι, αν έχουμε περίσσευμα αρχίζουμε να δίνουμε, σε φίλους, σε γείτονες – ακόμα πιο σημαντικό σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν ή να τα αγοράσουν, έτσι θα κάνουμε καλό και στην υγεία μας αλλά και θα γλυκάνουμε συνανθρώπους που θα το εκτιμήσουν και που το έχουν ανάγκη.

Μια μικρή αποτοξίνωση θα μας τονώσει και θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε τη χρονιά με ισορροπημένες διατροφικές επιλογές

Ξεκινάμε τη μέρα μας με μισό ποτήρι χλιαρό νερό και στυμμένο λεμόνι.

Για πρωινό τρώμε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες με άπαχο γάλα ή γιαούρτι  – ή κεφίρ.

Φτιάχνουμε ένα αποτοξινωτικό smoothie με σέλερι, αγγούρι, σπανάκι, γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη), λίγο χυμό λεμόνι  και πράσινα μήλα ή αχλάδια.

Πίνουμε αρκετό πράσινο τσάι – προσπαθούμε να μην πιούμε καφέ (τουλάχιστον) για μια μέρα.

Πίνουμε άφθονο νερό

Το μήλο πασπαλισμένο με κανέλα θα αναχαιτίσει την επιθυμία μας για γλυκό και θα μας κάνει να μη νιώσουμε την έλλειψη ζάχαρης

Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ γεύμα: σούπερ αποτοξινωτικές τροφές είναι τα σπαράγγια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο. Για πρωτεΐνη μπορείτε να φάμε να το ασπράδι τριών καλοβρασμένων αυγών.

Ή, ιδανικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε την τέλεια αποτοξινωτική σούπα, την οποία μπορούμε να τρώτε για όσες μέρες θέλουμε να κάνουμε αποτοξίνωση, αλλά και μία μέρα για αρχή, καλά είναι!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλάκι ελαιόλαδο (βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης)

1 μεσαίο κίτρινο ή / και κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους (μειώνει φλεγμονές)

6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα)

Λίγο φρέσκο ​​τζίντζερ αποφλοιωμένο και τριμμένο (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα)

4 κομμάτια σέλινου σε κύβους (προσθέτει ίνες και βιταμίνες)

4 μεσαία καρότα σε κύβους (αντιοξειδωτικό, και προσθέτει ίνες & βιταμίνες)

1 μικρό κεφάλι μπρόκολο (προσθέτει ίνες και βιταμίνες)

1 κονσέρβα ντομάτας ή 1 φλιτζάνι φρέσκια ​​κομμένη ντομάτα σε κύβους (με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά)

Μια χούφτα shiitake μανιτάρια (μειώνουν τις φλεγμονές)

2-3 καρδιές αγκινάρας (διεγείρει τη ροή της χολής)

50 γρ. ρεβίθια βρασμένα (προσθέτουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες)

1 κουταλιά σούπας κουρκουμά σε σκόνη (αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό)

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα)

1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν ή γεύση (αποσυμφορητικό και κατασταλτικό της όρεξης)

1 φύλλο δάφνης

θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση

8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (βοηθά στην απώλεια βάρους και προσθέτει μέταλλα)

2 φλιτζάνια καλαμπόκι ή σπανάκι (αντιοξειδωτικό, και προσθέτει ίνες και βιταμίνες)

1 φλιτζάνι μοβ λάχανο ψιλοκομμένο (αποτοξινωτικό και βοηθά στην απώλεια βάρους)

¼ φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό (αντιοξειδωτικό)

1 μεγάλο χυμό λεμονιού (καθαρισμός του ήπατος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σέλινο, τα καρότα, το μπρόκολο, τις ντομάτες και τα μανιτάρια και το ζωμό λαχανικών. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Ανακατέψτε τον κουρκουμά, την κανέλα, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικών, τις καρδιές αγκινάρας και τα ρεβίθια και βράστε. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για 15 λεπτά για να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε το λάχανο, το λάχανο, το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά. Σερβίρετε ζεστό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top