Now Reading
Οι μητέρες και τα παιδιά έχουν τα γενέθλιά τους τον ίδιο μήνα πιο συχνά από όσο νομίζετε – και να γιατί

Οι μητέρες και τα παιδιά έχουν τα γενέθλιά τους τον ίδιο μήνα πιο συχνά από όσο νομίζετε – και να γιατί

Η μελέτη περισσότερων από δέκα εκατομμυρίων γεννήσεων διαπιστώνει ότι οι κοινοί μήνες γέννησης είναι στατιστικά συνηθισμένοι

Γιορτάζετε τα γενέθλιά σας τον ίδιο μήνα με τη μαμά σας; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά από το αναμενόμενο – αποκάλυψε μια νέα μελέτη εκατομμυρίων οικογενειών.

Τα αδέρφια τείνουν επίσης να μοιράζονται τον μήνα γέννησης μεταξύ τους, όπως και παιδιά με τους μπαμπάδες τους, δείχνει η ανάλυση δεδομένων 12 ετών, ενώ και οι γονείς γεννιούνται τον ίδιο μήνα με τον άλλον πιο συχνά από ό,τι θα προβλεπόταν.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η εποχή γέννησης των γυναικών επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο αυτή των παιδιών τους. Αλλά αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Population Studies, είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν παιδιά τον ίδιο μήνα με τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές από την Ισπανία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν επίσημα στοιχεία για περισσότερες από 10 εκατομμύρια γεννήσεις. Εξέτασαν όλες τις γεννήσεις στην Ισπανία από το 1980 έως το 1983 και από το 2016 έως το 2019 και όλες τις γεννήσεις στη Γαλλία από το 2000 έως το 2003 και από το 2010 έως το 2013.

Τα αρχεία παρείχαν τον μήνα γέννησης του παιδιού, καθώς και εκείνους των γονιών τους και των αδερφών που ήταν πιο κοντά τους σε ηλικία.

Οι γεννήσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα τείνουν να ακολουθούν ένα μοτίβο, με περισσότερα μωρά να γεννιούνται συγκεκριμένες περιόδους του έτους από ό,τι σε άλλες. Αυτό είναι γνωστό στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία ως εποχικότητα γέννησης.

Αλλά όταν οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα γέννησης σε ομάδες με βάση τον μήνα γέννησης των μητέρων, οι γεννήσεις δεν ακολούθησαν το αναμενόμενο πρότυπο.

Αντίθετα, υπήρξε μια απότομη αύξηση στις γεννήσεις του Ιανουαρίου μεταξύ των μητέρων που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο, μια αύξηση στα μωρά του Φεβρουαρίου στις μητέρες που γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.

Συνολικά, υπήρξαν 4,6% περισσότερες γεννήσεις στις οποίες μητέρα και παιδί είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης από ό,τι θα αναμενόταν.

Αυτό ίσχυε και για τις δύο χώρες και για τις τέσσερις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν.

Υπήρχε επίσης η περίπτωση για τα αδέρφια (υπήρχαν 12,1% περισσότερες γεννήσεις από το αναμενόμενο, όπου τα διπλανά αδέρφια είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης), τους γονείς με τον ίδιο μήνα γέννησης (4,4% περισσότερες γεννήσεις) και όταν ένα παιδί είχε τον ίδιο μήνα γέννησης με τον πατέρα τους (2% περισσότερες γεννήσεις).

Μια δεύτερη, λιγότερο λεπτομερής ανάλυση όλων των γεννήσεων στην Ισπανία από το 1980 έως το 2019 και όλων των γεννήσεων στη Γαλλία από το 2000 έως το 2019, επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο πιθανότατα έχει τις ρίζες του σε συγγενείς που μοιράζονται κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά: είναι γνωστό ότι άτομα παρόμοιου υπόβαθρου ζευγαρώνουν και είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ορισμένες περιόδους του έτους, λένε οι ερευνητές Dr. Adela Recio Alcaide, από το Πανεπιστήμιο του Alcalá στην Ισπανία, και η καθηγήτρια Luisa N. Borrell, από το City University της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μια γυναίκα με ανώτερη εκπαίδευση έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει την άνοιξη από μια γυναίκα χωρίς ανώτερη εκπαίδευση. Εάν έχει κόρη, εκτός από το ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί την άνοιξη, αυτή η κόρη μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει ανώτερη εκπαίδευση, αφού η μητέρα της την έχει. Και έτσι, όταν αυτή η κόρη αποκτήσει παιδιά, θα είναι πιο πιθανό να τα αποκτήσει και την άνοιξη.

Δηλαδή, αυτή η κόρη θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει παιδιά την ίδια εποχή που γεννήθηκε επειδή έχει διατηρήσει τα οικογενειακά της κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά –συγκεκριμένα την τριτοβάθμια εκπαίδευση– που την καθιστούν πιο πιθανό να γεννήσει σε μια δεδομένη στιγμή –άνοιξη– και, ως αποτέλεσμα, η εποχή –και ακόμη και ο μήνας– γέννησης περνάει μεταξύ των γενεών.

Δείτε Επίσης

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη βιολογία της γονιμότητας, όπως η διαθεσιμότητα τροφής και η έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με το υπόβαθρο ενός ατόμου.

«Τι θα μπορούσε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν μέλη της οικογένειας την ίδια εποχή; Οι πιθανές εξηγήσεις φαίνεται να είναι τόσο κοινωνικές όσο και βιολογικές», δηλώνει η Δρ. Adela Recio Alcaide, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Alcala.

«Η περίσσεια παιδιών με πατέρα και μητέρα που γεννήθηκαν τον ίδιο μήνα φαίνεται να οφείλεται σε κοινωνικά ή συμπεριφορικά αίτια πριν από τη σύλληψη που σχετίζονται με την επιλογή συντρόφου που γεννήθηκε τον ίδιο μήνα, καθώς έχουμε παρατηρήσει αυτή την υπέρβαση με στατιστικά στοιχεία γάμου, με τους συζύγους να είναι πιο πιθανό να ζευγαρώσουν με κάποιον από τον ίδιο μήνα».

«Αυτό», προσθέτει η συν-συγγραφέας της καθηγήτριας Luisa Borrell, από το The City University της Νέας Υόρκης, «μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως οι σχέσεις που τείνουν να δημιουργούνται από άτομα με παρόμοια κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά».

«Επιπλέον, βιολογικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την εποχικότητα των γεννήσεων –όπως η έκθεση στη φωτοπερίοδο, η θερμοκρασία, η υγρασία και η διαθεσιμότητα τροφής– εξαρτώνται επίσης από κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς διαφορετικές κοινωνικές ομάδες εκτίθενται σε αυτούς τους βιολογικούς παράγοντες σε διάφορους βαθμούς», λέει η καθηγήτρια Borrell, κοινωνικός επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του City University, Graduate School of Public Health & Health Policy.

Αν και αυτό είναι ένα νέο εύρημα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση και την εμβάθυνση των αποτελεσμάτων και των συνεπειών τους.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς σκιαγραφούν τη σημασία που εξετάζεται στη σχέση μεταξύ των οικογενειακών χαρακτηριστικών και του μήνα γέννησης σε οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα σχετικά με το πώς ο μήνας γέννησης ενός παιδιού επηρεάζει την υγεία, την εκπαίδευση και άλλα αποτελέσματα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top