Now Reading
Γνωρίστε τους «Οργανούληδες» που μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας

Γνωρίστε τους «Οργανούληδες» που μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας

Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την ΥΓΕΙΑ μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία, και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, ήρθε τώρα και στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

H νέα παρέα έρχεται για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι «Οργανούληδες» πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς.

Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία, και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.

Μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες». Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων για το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ εξασφάλισε την ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες» στα σχολεία. Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε στις Δράσεις – Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2020/21, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στον ΙΘ θεματικό άξονα με τίτλο: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους».

Δείτε Επίσης

Έτσι, με οδηγό τη βασική παρουσίαση των «Οργανούληδων» και τη συνδρομή του εγχειριδίου για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Επισκέπτες Υγείας, η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται για πρώτη φορά μέρος της Δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα υλικά αυτά, που σήμερα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συμπληρώνουν και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία και παιχνίδια.

Βρείτε και κατεβάστε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες: Οργανούληδες: Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή ζωή και τη δωρεά οργάνων – Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top