Now Reading
Πριν τον “έρωτα” μιλήστε στα παιδιά για την αγάπη!

Πριν τον “έρωτα” μιλήστε στα παιδιά για την αγάπη!

Ας εστιάσουμε στο πιο όμορφο κι αληθινό συναίσθημα, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Τελευταία έχουν γίνει στη μόδα και έχουν έρθει στην επικαιρότητα οι Παγκόσμιες Ημέρες, ημερομηνίες δηλαδή κατά τις οποίες εορτάζεται κάτι πέρα από μια ονομαστική εορτή ή μια ιστορική επέτειο. Πέρα από τις κλασικές και διαδομένες Μέρα της μητέρας, (πλέον) Μέρα του Πατέρα, έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές και η Μέρα της φιλίας, αλλά και μέρες όπως Μέρα κατά του ρατσισμού – και πολλές άλλες που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για διάφορα θέματα, ζητήματα, άλλοτε σοβαρά κι άλλοτε πιο αστεία. Κάπως έτσι και με την παγκοσμιοποίηση γιορτές όπως το Χάλογουιν ή η Μέρα των Ευχαριστιών έχουν αρχίσει να έχουν επίδραση και στην ελληνική κοινωνία – όπως συμβαίνει και με τη γιορτή των Χριστουγέννων σε μη χριστιανούς. Η 14η Φεβρουαρίου είναι για παράδειγμα στην Αμερική και η Μέρα Γεμιστής Σοκολάτας National Cream-Filled Chocolates Day… ωστόσο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως έχει καθιερωθεί ως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ως η Μέρα των Ερωτευμένων.

Με την ίδιο τρόπο που τα παιδιά βλέπουν αυτή την εποχή τα γύρω μαγαζιά να γεμίζουν με αναφορές για τις Απόκριες έτσι παρατηρούν και όλες αυτές τις καρδούλες, τα αρκουδάκια και όλο το ξέφρενο καταναλωτικό πανηγύρι που στήνεται αρκετές μέρες πριν την 14η Φεβρουαρίου. Είτε ως γονείς ανήκετε ή όχι στους ρομαντικούς. Είτε γιορτάζετε είτε απεχθάνεστε αυτή τη μέρα. Είτε είναι κάτι για το οποίο στο σχολείο του παιδιού σας θα ετοιμάσουν κάτι ή επιμελώς θα αποσιωπηθεί. Μπορείτε να το δείτε ως αφορμή για να πείτε μερικά πράγματα στο παιδί σας γι’ αυτή τη μέρα – τι γιορτάζουν και τη συμβολίζει αυτή η μέρα.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Ως γονείς χρησιμοποιήστε τη μέρα αυτή ως αφορμή για να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τις εκφράσεις τους. Μπορείτε να μιλήσετε για τον έρωτα ως συναίσθημα, να εξηγήσετε με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον έρωτα και την αγάπη. Αφαιρέσετε το καταναλωτικό στοιχείο της ημέρας και κρατήστε την ουσία. Είναι μια καλή αφορμή να τους πείτε πώς γνωριστήκατε και πώς ερωτευτήκατε…

Είναι καλό να δώσετε έμφαση στην αγάπη. Μπορείτε να πείτε τι σημαίνει για εσάς αγάπη. Πώς θέλετε να σας δείχνουν οι άλλοι την αγάπη τους και ρωτήστε και το παιδί τι σημαίνει για το ίδιο αγάπη και πώς θέλει εκείνο να του δείχνουν οι άλλοι την αγάπη τους. 

Μιλήστε για την ευγένεια, την καλοσύνη και τον σεβασμό που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλήστε για τη σημασία της αγάπης και της φιλίας.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε τους ένα παιδικό βιβλίο που πραγματεύεται αυτό το θέμα. Πλέον κυκλοφορούν στα ελληνικά πολλά αξιόλογα παιδικά βιβλία που μιλάνε για τον έρωτα. Μεταξύ πολλών άλλων έχουμε ξεχωρίσει το κλασικό πια βιβλίο «Ο ερωτευμένος» της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ (εκδόσεις Μεταίχμιο), το εξαιρετικά πρωτότυπο «Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί» των Ίνγκριντ Σαμπέρ και Γκουρίντι (εκδόσεις Πατάκη), το πανέμορφο «Η Βιολέτα και ο Ιππότης» της Αργυρώς Πιπίνη και Έφης Λαδά (εκδόσεις Μεταίχμιο), το σύγχρονο παραμύθι «Η υπόσχεση του πρίγκιπα» του Βασίλη Κουτσιαρή και της Ίριδας Σαμαρτζή (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη), «Ο Κύριος Τικτάκης και το ρολόι της καρδιάς» της Αγγελικής Λάλου και της Ναταλίας Καπατσούλια (εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα).

Μπορείτε να δείτε μια ρομαντική παιδική ταινία, με ανυπέρβλητη το «Η Λαίδη κι ο Αλήτης», της Disney ή το επίσης κλασικό «Η πεντάμορφη και το τέρας».

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για κοινή δημιουργική απασχόληση, να φτιάξετε διάφορες καρδιόσχημες χειροτεχνίες, να ζωγραφίστε, μέχρι να φτιάξετε σπιτικά σοκολατάκια ή κουλουράκια καρδιές… Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε είτε να τη γιορτάσετε είτε όχι, ας είναι άλλη μια μέρα που στην οικογένειά σας να πρωταγωνιστεί η χαρά και η αγάπη…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top