Now Reading
Αποχαιρετάμε τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη με τα “40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά”

Αποχαιρετάμε τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη με τα “40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά”

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον σημαντικό μουσικό και σπουδαίο άνθρωπο

Αν τον έχεις δει επί σκηνής να διευθύνει την ορχήστρα του δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις το πάθος του. Όποια ηλικία κι αν έχεις τα τραγούδια του και οι συνθέσεις του κυκλοφορούν στο αίμα σου. Σημαντική προσωπικότητα, σύμβολο ήθους, μεγάλο ταλέντο, εμβληματικός χαρακτήρας, ξεχώριζε τόσο για τη μουσική και το έργο του όσο και για τους προσωπικούς του αγώνες και τη ζωή του. Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925 κι ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και την Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

https://www.youtube.com/watch?v=R6yrJcbT-xQ

Δείτε Επίσης

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Έφυγε από την ζωή, στο σπίτι του, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top