TOP

To childit.gr προτείνει παιδικά βιβλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου το childit.gr κάνει τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις…

 

Κείμενο-επιμέλεια: Αγγελική Λάλου

 

 

doremi

“Ο χορός των Ντο, Ρε, Μι”

Συγγραφέας: Μαριάννα Τεγογιάννη

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ήδη από το εξώφυλλο του βιβλίου σε αγκαλιάζουν οι νότες και η μουσική, κάτι που συνεχίζεται και σε όλες τις υπέροχα εικονογραφημένες σελίδες του.  Στις πλαγιές του όρου Σολ-Φα-Σολ, σε μια μαγική χώρα όπου κυλούσε το ποτάμι ο Μελωδιός όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή στο παλάτι του Σολφέζ, τον ετήσιο χορό των αδερφών Ντο, Ρε, Μι που γίνεται προς τιμή του πατέρα τους βασιλιά Πενταγράμμου του Β’, τα έσοδα του οποίου μάλιστα θα διατεθούν στο σύλλογο Σπασμένων Χορδών. Τι θα γίνει όμως όταν στο χορό ερωτευτούν ο Φλάουτος με τη Βιόλα και έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο που απαγορεύει το γάμο σε διαφορετικού είδους όργανα; Θα κερδίσει η αγάπη ή υποταγή στους νόμους; Η Βασίλισσα Μουσική έχει τη λύση, κι εσείς για να μάθετε το τέλος θα πρέπει να διαβάσετε όλο το παραμύθι που θα σας συναρπάσει με το ρυθμό, την πλοκή αλλά τα μηνύματα που περνάει, τα οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βιβλίο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για το 2014 από την Πανελλήνια ένωση λογοτεχνών.

Σελίδες: 30

Ηλικία: 8+

 

iasonas

“Ιάσονας: Η αργοναυτική εκστρατεία”

Συγγραφέας: Άννα Χατζημανώλη

Εικονογράφηση: Μιχάλης Καζάζης

Σειρά: Ελληνική μυθολογία

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2015

Είναι σημαντικό πέρα από νέες κι έξυπνες ιστορίες τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και με τη μυθολογία, κι η ελληνική μυθολογία προσφέρεται για πηγή πολλών ιστοριών με ήρωες και περιπέτειες που εξιτάρουν την παιδική φαντασία. Η σειρά Μυθολογία από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την ανάγκη. Ο “Ιάσονας” είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς που κυκλοφορεί, με κατανοητό λόγο, που αποδίδει εύγλωττα την ιστορικότητα, και πρωτότυπη εικονογράφηση που σέβεται τη μυθολογική παράδοση, είναι ένα βιβλίο που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στην αργοναυτική εκστρατεία, σε μια διαδρομή που θα αφεθούν να ανακαλύψουν κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Σελίδες: 40

Ηλικία: 8+

 

tomegalotajidi

“Το μεγάλο ταξίδι”

Συγγραφέας: Φώτης Μπόσμος

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2014

Η ιστορία αυτή μας πάει σε ένα μικρό χωριό, γραμμένη σε ομοιοκαταληξία, σαν ένα μεγάλο τραγούδι, και μας ανεβάζει ψηλά στον ουρανό με ένα ιδιόμορφο αερόστατο, αλλά για λίγο…όσο δηλαδή κρατάει η παιδική περιέργεια, που οδηγεί τα παιδιά να μαθαίνουν και να ανακαλύπτουν πράγματα αλλά μερικές φορές τα φέρνει και πολύ κοντά στον κίνδυνο. Για τις περιπέτειες της γνώσης, της φαντασίας, του νέου μας μιλάει αυτή η έξυπνη και καλογραμμένη ιστορία αλλά και για την ασφάλεια της μάθησης όπως και τους κινδύνους που παραμονεύουν στο θελκτικό άγνωστο κόσμο που τα παιδιά βιάζονται καμιά φορά να ανακαλύψουν.

Σελίδες: 48

Ηλικία: 5+

 

ainigmata

“Τα αινίγματα της αλφαβήτας”

Συγγραφέας: Ρούλα Παπανικολάου

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Διάπλαση, 2014

Είκοσι τέσσερα διασκεδαστικά ποιηματάκια αινίγματα, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτας έρχονται να μάθουν με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο τα γράμματα στους μικρούς μας φίλους. Στο τέλος κάθε ποιήματος λείπει μια λέξη που υπάρχει ως απάντηση στην επόμενη σελίδα και η οποία αρχίζει πάντα με το επόμενο γράμμα. Υπέροχη εικονογράφηση, σε ένα βιβλίο που καταπιάνεται με την αλφαβήτα μ ε έναν πολύ ευρηματικό τρόπο.

Σελίδες:  60

Ηλικία: 3+

 

ikaros

“Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και…”

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Ίκαρος, 2014

Πρωτότυπα κι ευφάνταστα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού παραδίδει αυτή η μοναδική στο είδος της έκδοση. Ένα βιβλίο που έρχεται να πείσει τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες (που το σίγουρο είναι ότι αν το πιάσουν στα χέρια τους θα το λατρέψουν) ότι δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και στις επιθυμίες, τολμώντας να προτείνει ότι “όταν μεγαλώσεις μπορείς να γίνεις ό,τι…μα ό,τι θες” και ως επιχείρημα με τις καρτέλες που διαθέτει και τους συνδυασμούς που σου επιτρέπει να κάνεις περιέχει 15.625 προτάσεις επαγγελμάτων αλλά διατείνεται ότι υπάρχουν κι άλλα κι άλλα…όρεξη και φαντασία να έχουμε για να τα ανακαλύψουμε. Δεν ξέρω αν θα βάλει τέλος στην ανεργία ή αν θα δώσει λύση στην επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας, το σίγουρο είναι ότι θα χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου, με το ανατρεπτικό όπως πάντα του Αντώνη Παπαθεοδούλου αλλά και την πανέξυπνη εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβορία.

 Σελίδες: 66

Ηλικία: 5+

 

gomes

“Μάγισσες γόμες”

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Μίνωας, 2015

Ένα βιβλίο που μιλάει για μια οικεία παιδική συμπεριφορά, που σπάνια όμως έχουμε το θάρρος να την παραδεχτούμε αλλά και να την αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Ένα μικρό φυσικό ενδεχομένως ελάττωμα που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε μια προβληματική συμπεριφορά, μπορεί να ξεκινήσει από τον αυθόρμητο θαυμασμό και τη ζήλια ίσως για πράγματα των άλλων και να περάσει στον “μη κανονικό δανεισμό” τους και στην κλεψιά. Γραμμένο με ευαισθησία και  χρησιμοποιώντας ως σκηνικό το σχολείο, ο συγγραφέας αξιοποιώντας την ενσυναίσθηση πιο πολύ φτιάχνει το ψυχολογικό προφίλ της μικρής του ηρωίδας, δεν κατακρίνει, δεν κατηγορεί, δεν καταδικάζει… Οι “Μάγισσες γόμες” είναι μια ιστορία σύγχρονη που πέρα από το μήνυμά της διαβάζεται ευχάριστα κι ως σχολική περιπέτεια! Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ στο τέλος ακολουθεί και η ανάλυση της Μαρίας Δρόσου που δίνει τη δική της επιστημονική ματιά, από την πλευρά της ψυχολόγου.

Σελίδες: 29

Ηλικία: 7+

 

 

karkinodrakos

“Ο Καρκινόδρακος”

Συγγραφέας: Χρήστος Σίνης

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2015

Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα στην έκδοση αυτού του βιβλίου είναι το θάρρος του να αναμετρηθεί με τον Καρκινόδρακο, ένα δράκο που δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια αλλά και στην πραγματικότητα. Με περισσή ευαισθησία, δύναμη και αγάπη το παραμύθι αυτό μιλάει για μακρινές χώρες, για Άτλαντες, για πριγκίπισσες και κακούς δράκους…δεν αναζητά το όπως και δήποτε χαρούμενο τέλος αλλά τολμά να μιλήσει για την ήττα που καμιά φορά αναγκαζόμαστε να γνωρίσουμε στη ζωή, για την απώλεια, αλλά και για τη δύναμη που χρειάζεται για να σταθούμε μετά από έναν τέτοιο αγώνα ξανά στα πόδια μας και να πιστέψουμε και πάλι στη χαρά και το θαύμα της ζωής που συνεχίζεται. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο και στη Φλόγα, το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Η ιστορία είναι γραμμένη από τον γιατρό Χρήστο Σίνη που είναι μέλος της Φλόγας και γνωρίζει από προσωπική πείρα τον αγώνα ενάντια στον καρκινόδρακο, ενώ το βιβλίο ξεχωρίζει από την επιτυχημένη εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου που κατορθώνει να πιάσει στις εικόνες του τις λεπτές αποχρώσεις της χαράς, της λύπης, της αγωνίας, του θάρρους, της ελπίδας και της πίστης για ζωή.                    

Σελίδες: 40

Ηλικία: 50+

 

stroutsi h mia kai monadikh

“Η {μία και μοναδική} μαύρη θρούμπα: ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ”

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Εκδόσεις: Κέδρος, 2015

Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα: α. θέλετε να μιλήσετε με ισπανική ή γαλλική προφορά; β. να ακούσετε άρια από μια όπερα; γ. να δείτε το σόου κάποιου ταχυδακτυλουργού; δ. να πάτε κρουαζιέρα; ε. να παίξετε σουντόκου; στ. να λύσετε μια μαθηματική άσκηση; η. να φάτε παέγια ή ελιές καλαμών; θ. να φτύσετε ένα κουκούτσι; Όποια απάντηση κι αν δώσετε, το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να συγχαρείτε τη Λέλα για τη συγγραφή αλλά και την εξαιρετική εικονογράφησή του. Περιπέτεια, χιούμορ, μαθηματικά πλέκουν ένα υπέροχο μυθιστόρημα για μικρούς και πιο μεγάλους αναγνώστες που διαβάζεται απνευστί.

Σελίδες: 148

Ηλικία: 10+

 

zografos

“Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος”

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Λίνα Μουσιώνη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2011

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο, σε ήθη, σε έθιμα, σε χώρες μακρινές, σε τέχνες και χρώματα, σε φόντο ασπρόμαυρο. Το παραμύθι αυτό της Λίνας Μουσιώνη έχει για ήρωα ένα παιδί ασπρόμαυρο, που ζωγραφίζει ασπρόμαυρα και δεν πάσχει ούτε από αχρωματοψία, ούτε από κάποια χρωματική αλλεργία ούτε από κάποια ψυχική διαταραχή παρά την εμμονή της μαμάς του να βρει κάποια αιτία πίσω από αυτή την καλλιτεχνική του προτίμηση. Μια έξυπνη ιστορία για το δικαίωμα των ανθρώπων να διαφέρουν, να ξεχωρίζουν, να βλέπουν τα πράγματα με τη δική τους ιδιαίτερη ματιά, άλλοτε πολύχρωμη κι άλλοτε ασπρόμαυρη. Η πανέμορφη εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο και τις έγχρωμες και τις ασπρόμαυρες αποχρώσεις του καβαλέτου της.

Σελίδες: 57

Ηλικία: 8+

 

alfons party hi1

“Ώρα για πάρτι, Άλφονς!”

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Gunilla Bergström

Εκδόσεις: Μάρτης, 2015

Για το τέλος άφησα την τελευταία περιπέτεια που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης, του αγαπημένου μου μικρού ήρωα Άλφονς. Μετά το “Καληνύχτα, Άλφονς!” και το “Άπαπα, Άλφονς”, το “Ώρα για πάρτι, Άλφονς”, βρίσκει τον φοβερό αυτόν πιτσιρίκο να ετοιμάζεται να γίνει έξι χρονών και τη θεία Φίφι να θέλει να του ετοιμάσει ένα πάρτι γενεθλίων που να του μείνει αξέχαστο. Τι γίνεται όμως όταν μπλέκει τη δική της επιθυμία με αυτό που πραγματικά θέλει ο Άλφονς για τα γενέθλιά του; Θα πάνε τα πράγματα όπως τα σχεδιάζει στο μυαλό της η θεία Φίφι; Το σίγουρο είναι πως και σε αυτή την ιστορία οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι αναγνώστες της θα αναγνωρίσουν στοιχεία από τη δική τους καθημερινότητα και θα γελάσουν με επεισόδια που λίγο πολύ τα έχουν ζήσει και οι ίδιοι! Η πολυβραβευμένη σουηδή συγγραφέας και εικονογράφος Gunilla Bergström αφηγείται άλλη μια φορά με τον ιδιαίτερο και χιουμοριστικό της τρόπο μια χαρακτηριστική σκηνή από τη ζωή του Άλφονς. 

Σελίδες: 32

Ηλικία: 3+

 

Καταχώρησε Σχόλιο