TOP

Sex Education: Για όλα όσα οι έφηβοι δυσκολεύονται να ρωτήσουν

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάστηκε με το pod.gr και τους έχει απαντήσεις

Συντάκτης: Ρόμυ Μελάνι

Πώς είναι η πρώτη φορά; Υπάρχει καλό και κακό πορνό; Πόσο εύκολα ή δύσκολα κάνεις coming out στην κοινωνία του σήμερα; Λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας; Μια σειρά του pod.gr, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με 12 επεισόδια για παιδιά που μαθαίνουν όλα όσα δεν συζητούν με τους γονείς τους και δεν τους λένε στο σχολείο, έρχεται σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Οι 20χρονοι Ελεάννα Παπαδοκωστάκη και Γιώργος Αραβώσης μιλούν ανοιχτά στο Sex Education για όλα όσα απασχολούν τους έφηβους γύρω από το σεξ, αντλώντας δεδομένα και στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες, με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων, συζητώντας με τους δικούς τους φίλους και βγαίνοντας έξω στον κόσμο. Μια χρήσιμη σειρά για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

View this post on Instagram

ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ; Η Στέγη σε συνεργασία με το @pod.gr παρουσιάζουν το Sex Education podcast. Μια σειρά για όλα όσα δεν θέλεις να συζητήσεις με τους γονείς σου και το σχολείο δεν θέλει να συζητήσει μαζί σου. Στο πρώτο επεισόδιο, η Ελεάννα Παπαδοκωστάκη και ο Γιώργος Αραβώσης μιλούν για την “πρώτη φορά”, αποκαλύπτοντας όλα όσα οι ίδιοι θα ήθελαν οι ίδιοι να γνωρίζουν νωρίτερα. Γιατί η πρώτη φορά μπορεί να είναι η καλύτερη, μπορεί να είναι η χειρότερη. Άκου το podcast στο link του bio. . . Onassis Stegi and @pod.gr present Sex Education podcast. A series of episodes about everything that you don't want to talk with your parents about, and the school doesn't want to talk with you about. On the first episode Eleanna Papadokostaki and Yorgos Aravossis discuss about "first times" and everything they wanted to have known sooner. Because your first time could be your best, but it could also be your worst. Listen to the podcast at the link in bio. . . #sexeducationpodcast #onassis #onassisstegi #onassispodcasts #podcasts #education #sexedpod #podgr

A post shared by ONASSIS STEGI (@onassis.stegi) on

Σκοπός αυτού του podcast είναι να ενημερωθούν οι έφηβοι από επιστήμονες, για όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουν πριν από την πρώτη φορά, για την πορνογραφία, το bullying, το coming out, τη συναίνεση, τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη, το χάπι της επόμενης ημέρας, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την υπερσεξουαλικότητα ή την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, την απόλαυση, τη διεμφυλικότητα/τρανς, το sexting, την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, τα σεξουαλικά πρότυπα, την έμφυλη βία και, φυσικά, τον έρωτα.

Η σεξουαλικότητα αποτελεί κεντρικό και ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παρέχοντας γνώσεις για τις συναισθηματικές, κοινωνικές, διυποκειμενικές και σωματικές όψεις της σεξουαλικότητας, η Σεξουαλική Αγωγή ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης;

Οι κοινωνικές αλλαγές και η τεχνολογική ανάπτυξη έχουν αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια την αναγκαιότητα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν με επιστημονικά και παιδαγωγικά μέσα τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών είναι ελάχιστες. Έτσι, όταν προκύπτουν ζητήματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την ταυτότητα, τη σεξουαλική διαφορετικότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την οικειότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει με τον τρόπο της να «αυτοσχεδιάσει».

View this post on Instagram

Σεξ. Αυτή η μεγάλη «ιστορία». Κουβέντα με τους φίλους, «ιδέες» από το ίντερνετ και την τηλεόραση. Εκεί εξαντλείται η ενημέρωση των εφήβων σχετικά με το θέμα. Πως (πρέπει να) είναι η πρώτη φορά; «Παίζει» το προφυλακτικό; Υπάρχει άγχος; Είναι ωραία ή όχι κάτι το ιδιαίτερο; Sex Education. Ο Γιώργος Αραβώσης και η Ελεάννα Παπαδοκωστάκη έρχονται στο νέο podcast του @pod.gr με τη στήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση κι ανοίγουν μια κουβέντα που οι νέοι ντρέπονται να κάνουν με τους γονείς τους και το σχολείο ντρέπεται να κάνει μαζί τους. (➡️Link in bio) #sexeducationpodcast #onassis #onassisstegi #onassispodcasts #podcasts #education #sexedpod #pod.gr

A post shared by pod.gr (@pod.gr) on

H απουσία συστηματικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στις τάξεις αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση, παρωχημένες και πολλές φορές επικίνδυνες αντιλήψεις, άγχος, ανασφάλεια και συχνά επιβλαβείς επιλογές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Sex Education: ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για τη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα ζήτημα που συντροφεύει και απασχολεί έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Σε έρευνες της UNESCO και του ΠΟΥ έχει καταγραφεί πως η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, όχι μόνο δεν αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση, αλλά εμφανίζει θετικά αποτελέσματα για τη σωματική και συναισθηματική σεξουαλική υγεία των νέων.

Μέσα από τις δράσεις του, τις πολιτιστικές παραγωγές, την προσέγγιση στην υγεία και την κοινωνική δράση, το Ίδρυμα Ωνάση διεκδικεί μια ανοιχτή κοινωνία προς όλους, ανεξαρτήτως γένους, εθνικότητας, θρησκείας, πνευματικής πίστης, σεξουαλικού προσανατολισμού, γεωγραφικής καταγωγής, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και ιδεολογίας. Γιατί στην κοινωνία, όλα είναι θέμα παιδείας.

Το τμήμα Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση άνοιξε τη συζήτηση για τη Σεξουαλική Αγωγή το 2019 στη Στέγη, με μια ημερίδα που αναδείκνυε τη σημασία ένταξής της ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.


SEX EDUCATION PODCAST 

Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 12 εβδομαδιαία επεισόδια. Τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts και στο pod.gr (και στην ιστοσελίδα της Στέγης).

Ένα νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα

Παρουσίαση: Ελεάννα Παπαδοκωστάκη, Γιώργος Αραβώσης

Δημοσιογραφική επιμέλεια & Παραγωγή: Λέτα Γκαρέτσου

Ηχητική & Μουσική επιμέλεια: Μάριος Πλασκασοβίτης

Ηχοληψία: Χρύσα Κούρεντα, Γιώργος Βαβανός

Μια συνεργασία της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του pod.gr

 

Επιστημονικοί Σύμβουλοι:

– Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός, π. Σχολική Σύμβουλος πρωτοβάθμιας, Δρ. του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, βραβείο «Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία

– Δρ. Ιωάννα Γιαννοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

– Αναστάσης Σπηλιάδης, Συστημικός Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Επισκέπτης Λέκτορας του Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience στο King’s College του Λονδίνου

Πηγή: ΑllΥou

 

Καταχώρησε Σχόλιο