TOP

Sex και διατροφή: Πώς οι διατροφικές συνήθειες επιδρούν στην σεξουαλική μας ζωή;

Η υγιεινή διατροφή σχεδόν ταυτόσημη με την καλή ποιότητα σεξ

Συντάκτρια: Ρόμυ Μελάνι

Μια πρόσφατη ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών αποκαλύπτει αδιάσειστο των ανδρών, των διατροφικών τους συνηθειών και της σεξουαλικής υγείας.

Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο έχουν ήδη συσχετιστεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Αυτή η γνώση παρακίνησε τους ερευνητές από το University of California Irvine να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους η διατροφή μπορεί να επηρεάζει την σεξουαλική υγεία στους άνδρες.

Η ανάλυση τους που δημοσιεύτηκε στο Sexual Medicine Reviews αναλύει 41 έρευνες από το 1977 έως το 2017 και η επιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της διατροφής σε τρεις τομείς της σεξουαλικής υγείας: την στυτική λειτουργία, τα επίπεδα ανδρογόνων και την γονιμότητα.

Τέσσερις τύποι διατροφής εξετάστηκαν:

«Δυτική» διατροφή: Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένοι καρποί και τεχνητά γλυκαντικά. Λίγα φρούτα, λαχανικά, και ψάρια.

Μεσογειακή διατροφή: Ψάρια, μονοακόρεστα λιπαρά, φρούτα, λαχανικά όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

«Παλαιολιθική» διατροφή: Άπαχα κρέατα, λαχανικά και ξηροί καρποί. Μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, ζάχαρης ή αλατιού.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή: Ελάχιστα ή καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Στυτική δυσλειτουργία

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ίσως μπορούν να οφεληθούν καθώς βελτιώνει την στύση βραχυπρόθεσμα και προστατεύει από την σταδιακή επιδείνωση μακροπρόθεσμα. Για τους παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερες στύσεις.

Επίπεδα Τεστοστερόνης

Στη μελέτη σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή έρευνα που να πραγματεύεται ειδικά την σχέση διατροφής και χαμηλής τεστοστερόνης αλλά υπάρχουν έρευνες σχετικές με τα επίπεδα ανδρογόνων. Αναφέρεται ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να αυξάνονται σε παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλού λίπους ή χαμηλών θερμίδων. Παρόλα αυτά, υγιείς άνδρες που ακολούθησαν τέτοιες δίαιτες είδαν τα επίπεδα τεστοστερόνης να πέφτουν. Είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα πριν μπορέσει να καθοριστεί η μακροχρόνια σχέση της διατροφής με τα επίπεδα τεστοστερόνης.

View this post on Instagram

15 min ugniatania na różne sposoby zaowocowało długim i smacznym…☺️ Makaronem domowym! 🥰 Makaronik w stylu naszych babci uwiedzie każde serce! 💘 ⚠️Uwaga⚠️ po tym daniu może paść propozycja ślubu, podawać rozważnie! Gdyby do tego doszło, to zapraszam na showband.pl @show_bandasy , będzie rabat na oprawę muzyczno-konferansjerską 😉 Przygotowanie👉 0,5 kg mąki, szklanka wrzącej wody, łyżeczka soli, 2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy w misce i zagniatamy. Następnie wałkujemy i kroimy jak lubimy. Gotujemy ok. 3 minutki w osolonej wodzie 😉 Ja podaję z rosołkiem, a Ty? 🙂 #date #datefood #sexfood #erofood #erokuchnia #pornfood #dinner #obiad #kolacja #supper #instagood #instafood #jedzenie #food #foodinspiration #foodinstagram #foodphotography #foodart #healthyfood #healthylifestyle #vegan #vegetarian #facetwkuchni #polishboy #makaron #pasta #zostańwdomu #erotic

A post shared by Wojciech Morcinek (@erokuchnia_wojciecha) on

Γονιμότητα

Για την ανδρική γονιμότητα παρατηρήθηκε ότι η υγιεινή διατροφή έχει άμεση σχέση με την καλή ποιότητα του σπέρματος, σε αντίθεση με την λεγόμενη «δυτική» διατροφή. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μελέτες ήταν μελέτες παρατήρησης και καλούν σε καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες στην συνέχεια για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Αναγνωρίζονται οι εξής περιορισμοί στην παρούσα ανασκόπηση: Για παράδειγμα η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες μετρήθηκαν διαφορετικά σε κάθε μελέτη οπότε και δε μπορούν να γίνουν άμεσες συγκρίσεις. Επίσης καμιά από τις μελέτες δεν εξέτασε αν τα οργανικά ή μη προιόντα είχαν οποιαδήποτε επίδραση.

Η καθιέρωση του οριστικού ρόλου της διατροφής στην πιθανή πρόληψη και διαχείριση της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνες μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

(Πρώτη δημοσίευση: AllYou)

Καταχώρησε Σχόλιο