TOP

“Lazy parenting” ή πώς να υιοθετήσετε ένα πιο χαλαρό μοτίβο γονεϊκότητας

Γιατί είναι ωραίο να μεγαλώνεις τα παιδιά δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη

Η «τεμπέλικη» γονική μέριμνα είναι το είδος εκείνο της ανατροφής που παρέχει στο παιδί ευκαιρίες να αναπτύξει μια αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και την ευθύνη του, το πώς δηλαδή να μάθει να λειτουργεί και μόνο του. Πρόκειται για ένα προσεκτικό βήμα των γονιών προς τα πίσω, προκειμένου να επιτρέψετε στο παιδί να αγωνιστεί μόνο του για ένα λεπτό, παρά να μεσολαβήσετε αμέσως για να το «σώσετε». Αφορά το πώς θα αφήσετε το παιδί να μάθει για πόσα είναι ικανό από μόνο του. Και πράγματι είναι ικανό για πολλά!

Τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν πάρα πολύ από αυτήν την προσέγγιση της γονικής μέριμνας. Όταν οι γονείς παρεμβαίνουν πρόωρα όταν μια εργασία φαίνεται δύσκολη ή δεν αφήνουν καν το παιδί να μπει σε μια κατάσταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι δύσκολη, τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους.

Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν την πεποίθηση ότι είναι ανίκανα – αν η μαμά βιάζεται πάντα να βοηθήσει, περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι συμβαίνει αυτό επειδή η μαμά ξέρει ότι το ίδιο δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του άγχους του παιδιού, καθώς το παιδί πλέον αρχίζει να έχει και ζωή έξω από το σπίτι, όπου η μαμά δεν είναι διαθέσιμη για βοήθεια όλη την ώρα.

Εάν οι γονείς συνεχίσουν να προβλέπουν και να φροντίζουν κάθε πρόκληση για το παιδί τους, το παιδί χάνει επίσης την ευκαιρία να αναπτύξει βασικές δεξιότητες ζωής.

Η «τεμπέλικη» γονική μέριμνα ως στιλ ανατροφής εμπεριέχει και τη δέσμευση και την προσωπική εμπλοκή και τη φροντίδα – απλώς δίνει μια μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στα παιδιά, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη σε λέξη-κλειδί.

Δημιουργήστε ένα χώρο ασφάλειας και, στη συνέχεια, αφήστε τους να το έχουν δικό τους

Βρείτε ένα σημείο στο σπίτι που μπορείτε να διαμορφώσετε για το παιδί έτσι που να του επιτρέπει να εξερευνήσει ελεύθερα οτιδήποτε μέσα σε αυτό. Μπορεί να είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο ή μια περιοχή ενός δωματίου που μπορείτε να περιορίσετε. Γεμίστε το με αντικείμενα κατάλληλα για την ηλικία του, που δεν απαιτούν στενή επίβλεψη για την ασφάλειά του. Στη συνέχεια, αφήστε το παιδί να κάνει την εξερεύνησή του ενώ εσείς περπατάτε προς τα πίσω.

Ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να χρειαστεί να είστε φυσικά παρόντες στον χώρο μαζί του, αλλά το θέμα είναι ότι δεν θα κατευθύνετε ούτε θα περιορίζετε το παιχνίδι. Αφήστε τα να κάνουν τη δουλειά τους! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σπεύσετε αν παλεύουν με κάτι – ένα παιχνίδι που δεν μπορούν να καταλάβουν ή ένα μαξιλάρι που δεν μπορούν να ανέβουν.

Δώστε τους χρόνο και χώρο για να επιλύσουν την απογοήτευσή τους και να κυριαρχήσουν στο πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος: να μάθουν τα όριά τους και το τι είναι ικανά.

Χαλαρώστε με τις φυσικές συνέπειες

Η ανάληψη ευθύνης από το παιδί σας συνεπάγεται την αποδοχή ότι θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Το «lazy parenting» το αποδέχεται αυτό και λέει ότι, όπως είναι λογικό, τα παιδιά πρέπει να υποστούν τις φυσικές συνέπειες των αποφάσεών τους.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το παιδί του γυμνασίου που είναι αρκετά μεγάλο για να φτιάχνει την τσάντα του σχολείου από το προηγούμενο βράδυ. Προηγουμένως, η μαμά έλεγχε για να βεβαιωθεί ότι κάθε εργασία στο σπίτι ολοκληρώθηκε και ετοιμάστηκε για την επόμενη μέρα.

Με το «τεμπέλικο» είδος μέριμνας, η μαμά αφήνει και στο πιο μικρό παιδί τη διαδικασία αυτή και στη συνέχεια του επιτρέπει να χειριστεί τον πραγματικό έλεγχο. Τις μέρες που θυμάται να ακολουθεί τη ρουτίνα, όλα λειτουργούν καλά και το παιδί αισθάνεται αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια για την ικανότητά του. Τις μέρες που παραλείπει αυτό που ξέρει ότι πρέπει να κάνει, οι εργασίες ξεχνιούνται στο σπίτι.

Ενώ η μαμά μπορεί να μπει στον πειρασμό να σώσει το παιδί της όταν παρατηρήσει τον φάκελο που έμεινε πίσω στο τραπέζι της κουζίνας, δεν το κάνει. Αντί για αυτό, γνωρίζει ότι το παιδί είναι σε θέση να διαχειριστεί τις φυσικές συνέπειες και αυτή η εμπειρία θα το βοηθήσει να είναι πιο υπεύθυνο και πιο προσεκτικό την επόμενη φορά.

Σε γενικές γραμμές, η σκόπιμα τεμπέλικη γονική μέριμνα είναι η αλλαγή στη σκέψη από το «Πρέπει να παρέμβω και να διορθώσω κάτι για το παιδί μου» στο «Πρέπει να κάνω πίσω και να δω αν το παιδί μου μπορεί να το διαχειριστεί μόνο του».

Ακόμα κι αν δεν καταλήξετε να αγκαλιάσετε αυτό το στυλ γονικής μέριμνας 100%, μπορεί να είναι απελευθερωτικό για εσάς και το παιδί να το δοκιμάσετε κατά καιρούς. Θα εκπλαγείτε βλέποντας πόσα μπορούν να χειριστούν μόνα τους!

(cover photo: linktree)

Καταχώρησε Σχόλιο