TOP

Back to school: Έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά;

Tips για έξυπνες και οικονομικές αγορές για να έχουν τα παιδιά όλα όσα χρειάζονται, μέσα και έξω από την τάξη

Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, οι μαθητές όλων των ηλικιών ενθουσιάζονται για την επιστροφή στην τάξη τους, γιατί θα δουν τους φίλους και τους αγαπημένους συμμαθητές τους. Αλλά έχουν άλλον έναν καλό λόγο για να ανυπομονούν για το πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Νέα σχολική χρονιά σημαίνει νέος σχολικός εξοπλισμός. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο χαίρονται τα παιδιά με τις νέες αγορές. Ίσως όμως να μη χαίρονται τόσο για τον λόγο αυτόν οι γονείς τους… Ειδικά στην εποχή μας όπου διάφοροι λόγοι συντελούν στο να είμαστε όλοι πιο συνετοί με τη διαχείριση των οικονομικών μας, ίσως οι νέες αγορές να είναι μια πηγή άγχους.

Στο kotsovolos.gr θα μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεται το παιδί σας για τη νέα σχολική χρονιά, σε όποια σχολική βαθμίδα κι αν ανήκει, και το σημαντικότερο χωρίς να ξεφύγετε από τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξοδέψετε περισσότερα απ’ όσο χρειάζεται ακολουθούν μερικά tips εξοικονόμησης αλλά και συμβουλές έξυπνων αγορών.

Τι έχετε ήδη στη διάθεσή σας;

Πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας και την αναζήτηση, ξεκινήστε από το σπίτι σας και ελέγξτε τι υπάρχει ήδη στη διάθεσή σας από την προηγούμενη χρονιά. Ό,τι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το βάζετε στην άκρη και το καταγράφετε σε μια λίστα.

Συμβουλευτείτε το σχολείο

Επίσης, εξίσου σημαντικό προτού ξεκινήσετε τις αγορές σας είναι να δείτε τι θα χρειαστεί το παιδί σας σύμφωνα με το σχολείο του και την τάξη που θα πάει. Επειδή ένα παιδί μπορεί να θέλει να αγοράσει τα… πάντα, δεν σημαίνει κιόλας ότι τα χρειάζεται, οπότε καλό είναι να ξέρετε τι ακριβώς θα χρειαστεί, κι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το σχολείο.

Φτιάξτε τη λίστα σας

Έχοντας τσεκάρει ήδη όλα όσα έχετε στη διάθεσή σας αλλά και όλα όσα θα χρειαστείτε σύμφωνα με το σχολείο του παιδιού, ήρθε η ώρα για να φτιάξετε την τελική σας λίστα. Αν τα έχετε όλα γραμμένα, θα μπορείτε να τσεκάρετε τι αγοράζετε κατά τη διάρκεια των αγορών σας χωρίς να κάνετε τυχαίες αγορές ή να βάζετε στο καλάθι σας όσα σας κλείνουν το μάτι ή γυάλισαν στα παιδιά… κάτι που σίγουρα θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού.

Πώς να μη βγείτε εκτός προϋπολογισμού

Κάτι άλλο που ίσως σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού είναι το να κάνετε τις αγορές σας μαζί με το παιδί… Αντί για αυτό είναι προτιμότερο να μπείτε πρώτα μόνοι σας, να εντοπίσετε όλα όσα χρειάζονται, και για να μη νομίζει το παιδί ότι δεν μπορεί να επιλέξει να κάνετε μαζί την επιλογή σε συγκεκριμένα είδη, στα οποία έχετε καταλήξει σύμφωνα με τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Ένα άλλο «κόλπο» είναι κάποια είδη που οι τιμές τους δεν κυμαίνονται σημαντικά να τα επιλέξετε μαζί με το παιδί και σε όσα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις να έχει προηγηθεί η δική σας έρευνα και πρώτη επιλογή.

Ποια είναι τα απαραίτητα

Αυτά που σίγουρα δεν θα λείπουν από τη λίστα σας είναι οι σχολικές τσάντες, η επιλογή της οποίας πρέπει να γίνει ανάλογα με τη βαθμίδα και τάξη του παιδιού, την ηλικία του και τον σωματώτυπό του. Για τα πιο μικρά παιδιά, πιο βολικές είναι συνήθως εκείνες με ροδάκια. Για τα πιο μεγάλα παιδιά, επιλέξτε ανατομικές τσάντες, που θα σέβονται τις ανάγκες τους και δεν θα τα επιβαρύνουν. Τα παιδιά θα θέλουν -ιδιαίτερα τα πιο μικρά- να διαλέξουν μια τσάντα με τον αγαπημένο τους ήρωα, ωστόσο αν θέλετε να την κρατήσουν περισσότερο από ένα χρόνο, ίσως να επιλέξουν κάτι που θα συνεχίσει να τους αρέσει και την επόμενη χρονιά…

Μαζί με τη σχολική τσάντα, πάει συνήθως και η αγορά της κασετίνας. Η κασετίνα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, γιατί βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να οργανώνονται και να φροντίζουν να έχουν μαζί τους αυτά που χρειάζονται. Για τα πιο μικρά παιδιά, είναι βοηθητικές εκείνες με χωρίσματα και ειδικές θήκες.

Σειρά έχουν τα τετράδια και τα χαρτικά που μπορεί να περιλαμβάνουν ζελατίνες, ντοσιέ, μπλοκ ζωγραφικής και ό,τι άλλο έχει ζητηθεί από το σχολείο, όπως επίσης και η γραφική ύλη, μολύβια, στυλό, είδη ζωγραφικής, γεωμετρικά σχήματα και άλλα. Δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε όλα με τη μία, αλλά κάποια είδη είναι καλό να προνοήσετε να πάρετε πάνω από ένα – ειδικά στα πιο μικρά παιδιά, που μπορεί στην αρχή να τα χάνουν…

Σχολείο χωρίς βιβλία δεν υπάρχει, οπότε το επόμενο στη λίστα είναι αυτά. Καλλιεργήστε στα παιδιά τον σεβασμό προς τα βιβλία τους, να μάθουν από νωρίς να τα προσέχουν, όχι γιατί τους επιβάλλεται αλλά και γιατί τα ίδια θα νιώθουν καλύτερα με ένα καλοδιατηρημένο βιβλίο που θα φτάσει σε καλή κατάσταση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ώρα για διάλειμμα

Η πιο αγαπημένη ώρα για τα παιδιά όπως και να το κάνουμε είναι αυτή του διαλείμματος! Έτσι θα χρειαστούν νερό και φαγητό, οπότε καλό είναι να έχουν το παγούρι και το δοχείο για το φαγητό ή το σνακ τους. Βοηθητική είναι και μια τσάντα φαγητού για να μην επιβαρύνουν τη σχολική τους τσάντα με το βάρος του νερού και του σνακ.

Μελέτη στο σπίτι

Σχολική χρονιά δεν σημαίνει μόνο ώρες στην τάξη, αλλά χρειάζονται και οι ώρες προετοιμασίας και μελέτης στο σπίτι. Για να κάνει ένα παιδί τα μαθήματά του χρειάζεται τον χώρο του, ένα γραφείο σύμφωνα με τις ανάγκες του, τακτοποιημένο και οργανωμένο που θα το βοηθήσει να οργανώνεται και να παραμένει συγκεντρωμένο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή της καρέκλας, να είναι ανατομική και ξεκούραστη για να μπορεί να διαβάζει απερίσπαστο.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Στην εποχή μας η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία, οπότε ένας καλός υπολογιστής δεν είναι μόνο για παιχνίδια και πλοήγηση στο ίντερνετ, ωστόσο καλό είναι να τα διαθέτει και τα δύο, καθώς και ο ελεύθερος χρόνος και το παιχνίδι είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη μελέτη και μια σχολική χρονιά με υψηλές αποδόσεις. Ως προς το ίντερνετ, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο τη σημασία του. Ακόμα και αν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σας η αγορά υπολογιστή, να θυμάστε ότι είναι μια επένδυση για το παιδί και τα σχολική του χρονιά.

Μαζί μπορούμε καλύτερα

Κάθε νέα σχολική χρονιά είναι ένα ακόμα βήμα ωρίμανσης και ανεξαρτησίας του παιδιού, θα κάνει και καλείται να κάνει όλο και περισσότερο πράγματα μόνο του, για να τα καταφέρει ωστόσο συνεχίζει να χρειάζεται τους γονείς του. Να σας νιώθει κοντά, συμμάχους του, για να γίνει η μαθησιακή διαδικασία και τα σχολικά χρόνια ακόμα πιο όμορφα, με τον δεσμό της οικογένειας να δίνει στο παιδί δύναμη.

Καλή σχολική χρονιά!

Καταχώρησε Σχόλιο