TOP

9 αλλαγές στο σώμα σας μετά τον τοκετό

Το σώμα δεν αλλάζει μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μετά τις αλλαγές που έφεραν οι 9 μήνες που κουβαλούσατε το μωράκι σας, το σώμα σας συνεχίζει να αλλάζει και στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Τι να περιμένετε;

Τριχόπτωση
Ο μέσος άνθρωπος χάνει 100 τρίχες την ημέρα, αλλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χάρη στο «πάρτι» των ορμονών, χάνετε πολύ λιγότερες. Μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενδέχεται να αρχίσετε να χάνετε μεγάλη ποσότητα τριχών. Και αυτό γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να σταματούν να μεγαλώνουν και να αρχίζουν να πέφτουν. Μην ανησυχείτε, σύντομα θα επιστρέψουν στον κανονικό τους ρυθμό ανάπτυξης.

Αλλαγή στο στήθος
Το στήθος σας θα πρηστεί και θα σκληρύνει, καθώς γεμίζει γάλα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Όσο θηλάζει το μωρό σας το στήθος σας θα ξεπρήζεται λίγο και θα γίνεται και πάλι μαλακό, μέχρι να γεμίσει και πάλι με γάλα. Ενδέχεται να έχετε διαρροές γάλακτος για κάποιες εβδομάδες ακόμα και αν δεν θηλάζετε.

Στομάχι
Αμέσως μετά τον τοκετό, η μήτρα είναι ακόμα σκληρή και βαριά. Θα μπορείτε να τη νιώσετε αν αγγίξετε τον αφαλό σας. Σε περίπου 6 εβδομάδες θα συρρικνωθεί και πλέον δεν θα μπορείτε να την νιώσετε αγγίζοντας την κοιλιά σας. Όσο χάνετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, το στομάχι και η κοιλιά σας θα επιστρέφουν στο κανονικό, αυτό που είναι πολύ πιθανό ότι θα αφήσουν όμως πίσω τους είναι μία χαλάρωση, ακόμα και στις πιο γυμνασμένες μαμάδες. Απλές ασκήσεις μπορούν να κάνουν και πάλι την κοιλιά σας επίπεδη. Όσο για τις αναπόφευκτες ραγάδες, στην διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη σας θα είναι έντονα κόκκινες, αλλά σταδιακά θα αποκτήσουν το χρώμα του δέρματός σας και δεν θα είναι τόσο έντονες.

Πόνος στην πλάτη
Καθώς οι μύες στην κοιλιά χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αποκτήσουν και πάλι τη δύναμή τους, μετά το έντονο τράβηγμα που υπέστησαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας τείνει να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στους μύες της πλάτης. Αποτέλεσμα είναι οι πόνοι στην πλάτη που θα σταδιακά θα περάσουν. Μία άλλη αιτία για τους πόνους της πλάτης μπορεί να είναι και η κακή στάση του σώματος και η καταπόνηση στη διάρκεια του τοκετού. Μετά από κάποιους μήνες το πρόβλημα περνάει. Αν όμως οι πόνοι επιμένουν συμβουλευτείτε ειδικό.

Ακράτεια και δυσκοιλιότητα
Αν και δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, είναι πιθανό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό να εκδηλωθεί ακράτεια. Η πίεση που δέχεται η περιοχή αυτή του σώματός σας στη διάρκεια του τοκετού μπορεί να μουδιάσει τα νεύρα, με αποτέλεσμα ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να υπάρχει διαρροή μικρής ποσότητας ούρων. Αν δεν σταματήσει μετά από μερικές εβδομάδες συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας ή να εμφανιστούν αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκήσατε στη γέννα. Προσπαθήστε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό, γάλα και χυμούς.

Χαλάρωση και πόνος στον κόλπο
Τα γεννητικά σας όργανα καταπονούνται πάρα πολύ στη διάρκεια του τοκετού και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Την ίδια περίοδο θα δείτε ότι αποβάλλονται μέσω του κόλπου υγρά, τα λεγόμενα λόχεια. Είναι αίμα και κύτταρα από τη μήτρα και τις πρώτες ημέρες θα είναι έντονα κόκκινα και σταδιακά θα μειωθούν σε ποσότητα και το χρώμα τους θα γινει πιο ροζ. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Επίσης, είναι φυσιολογικό οι περισσότερες γυναίκες να έχουν ένα αίσθημα χαλάρωσης του κόλπου τους τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση βοηθούν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, γνωστές ως ασκήσεις Kegel. Όσο για την περίοδό σας, αν δεν θηλάζετε, μπορεί να επανέλθει ακόμα και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν θηλάζετε, τότε θα χρειαστεί περισσότερο καιρό για να επιστρέψει. Είναι πιθανό ακόμα και να μην εμφανιστεί ξανά μέχρι να σταματήσετε τελείως το θηλασμό.

Πρησμένα πόδια
Το πρήξιμο στα πόδια είναι κάτι που εμφανίζουν πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό και είναι φυσιολογικό λόγω των πολλών υγρών που προσπαθεί να αποβάλλει το σώμα και τείνουν να συσσωρεύονται στα άκρα. Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα πρησμένα πόδια, ενώ συνήθως το πρήξιμο αρχίζει να υποχωρεί τη δεύτερη εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Εφίδρωση
Είναι πιθανό το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό να έχετε έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως και με το πρήξιμο των ποδιών, το σώμα προσπαθεί να αποβάλλει όλα τα παραπάνω υγρά που συγκέντρωσε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανεξάρτητα από το ποια από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζετε, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε ως νέα μαμά και αυτοί είναι: να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, να τρέφεστε υγιεινά και να μην πιέζετε το σώμα σας να επιστρέψει στο επίπεδο των δραστηριοτήτων που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Κάντε υπομονή και σύντομα το σώμα σας θα επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση.

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο