Now Reading
8 πράγματα που ένας μπαμπάς θα ήθελε να γνωρίζει προτού πάει τα παιδιά του στην παιδική χαρά

8 πράγματα που ένας μπαμπάς θα ήθελε να γνωρίζει προτού πάει τα παιδιά του στην παιδική χαρά

Αν σας φαίνεται λιγότερο περίπλοκο να σπουδάσετε πυρηνική φυσική από το να περάσετε ένα απόγευμα με τα παιδιά σας στην παιδική χαρά, δεν αισθάνεστε μόνο εσείς έτσι.

Πολλοί γονείς βλέπουν την παιδική χαρά σαν μια αχαρτογράφητη γη, διάσπαρτη με εμπόδια και παγίδες, όπως παιχνίδια διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, πολλά άγνωστα παιδιά και ακόμη περισσότερους άγνωστους γονείς. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες. Γιατί όσα σεμινάρια κι αν παρακολουθήσουμε και όσα βιβλία κι αν διαβάσουμε, στην παιδική χαρά πάντα θα μας τύχει κάποιο απρόοπτο που δεν θα ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό, οι παρακάτω συμβουλές από το Fatherly.com, μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε μπαμπάδες και σε μαμάδες.

Κανόνας νο1: Ξεκαθαρίζετε από την αρχή τους στόχους σας. Πηγαίνετε στην παιδική χαρά γιατί θέλετε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Αν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν πέντε βήματα χωρίς τη βοήθειά σας και δίχως να βάλουν τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο, κάθεστε διακριτικά σε ένα παγκάκι, παρέα με άλλους γονείς, και τα παρακολουθείτε, για να επέμβετε μόνο όταν είναι απαραίτητο, στο μεταξύ δηλώνοντας περιστασιακά την παρουσία σας με μερικά «Πρόσεχε!».

Κανόνας νο2: Δεν «καρφώνετε» με το βλέμμα σας άλλα παιδιά ή άλλους γονείς. Λίγα πράγματα είναι πιο ενοχλητικά από το αδιάκριτο βλέμμα ενός πατέρα, που κάποιος άλλος γονέας μπορεί να ερμηνεύσει, έστω και λανθασμένα, σαν αδιάκριτο, επικριτικό ή, ακόμα χειρότερα, «ανώμαλο».

Κανόνας νο3: Δεν παίζετε με τα παιδιά των άλλων. Μπορεί κάποιος άγνωστος γονιός να θεωρήσει α) ότι θα τους μεταφέρετε μικρόβια, β) ότι προσπαθείτε να δείξετε ότι εκείνος είναι «ανεπαρκής» στο ρόλο του ή γ) απλά, να μην απολαμβάνει να βλέπει αγνώστους να παίζουν με τα παιδιά του. Ειδικά αν αυτοί οι άγνωστοι είναι άντρες. Ακόμα λοιπόν και αν π.χ. ένα παιδάκι σας ζητήσει να το σπρώξετε στην κούνια του, η πιο ασφαλής λύση είναι να αρνηθείτε ευγενικά. Η παρέμβασή σας σε δραστηριότητες «ξένων» παιδιών δικαιολογείται μόνο αν διαπιστώσετε ότι ξαφνικά βρίσκονται σε κίνδυνο, π.χ. δείτε ένα νήπιο να κατευθύνεται τρέχοντας προς μια κούνια σε κίνηση.

Κανόνας νο4: Δεν πιάνετε κουβέντα με τα παιδιά των άλλων. Η κατάληξη θα είναι πιθανότατα να αρχίσετε να νιώθετε από κάποιο σημείο και μετά αμήχανα, ειδικά αν το άγνωστο παιδί βρίσκεται στην ηλικία εκείνη που απολαμβάνει να βομβαρδίζει τους άλλους με ερωτήσεις ή να μιλάει για ατελείωτες ώρες για τον εαυτό του. Όσο περισσότερη ώρα περνάτε μιλώντας με ένα άγνωστο παιδί, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να πείτε κάτι «λάθος», να αρχίσετε να πλήττετε απελπιστικά χωρίς να ξέρετε πώς να το διακόψετε, να χάσετε το δικό σας παιδί από την προσοχή σας ή να σας περάσουν για «ανώμαλο».

Κανόνας νο5: Δεν στέκεστε διαρκώς πάνω από το παιδί σας. Εκτός βέβαια αν είναι ένα μωρό που μόλις μαθαίνει να περπατάει ή ένα νήπιο χωρίς καμία αίσθηση κινδύνου. Διαφορετικά, δώστε του το χώρο και την ανεξαρτησία που έχει ανάγκη και παραμείνετε σε μια απόσταση ασφαλείας, ώστε ταυτόχρονα να είστε σε θέση να αναλάβετε δράση αν κάνει κάτι επικίνδυνο για το ίδιο ή για τα άλλα παιδιά της παιδικής χαράς.

Δείτε Επίσης

Κανόνας νο6: Δεν το παίζετε ο «cool» μπαμπάς: Στην παιδική χαρά μπορεί να μπείτε σε πειρασμό να πάρετε στους ώμους σας το 15 κιλών παιδί σας ενώ υποφέρετε από πόνους στη μέση. Ή να παίξετε μπάλα με τα μεγαλύτερα παιδιά. Αντισταθείτε όμως σε οτιδήποτε σας κάνει να δείχνετε «cool» αλλά βάζει σε κίνδυνο το μυοσκελετικό σας σύστημα ή την ασφάλεια των παιδιών της παιδικής χαράς.

Κανόνας νο7: Γίνεστε «διαιτητές» όταν είναι απαραίτητο. Όταν το παιδί σας καλείται να συνυπάρξει με άλλα στην παιδική χαρά, θα χρειαστεί περιστασιακά να του θυμίσετε του κανόνες της αρμονικής συμβίωσης, π.χ. ότι καλό είναι να μοιράζεται ή πως δεν πρέπει να κλέβει τη σειρά άλλων παιδιών στα παιχνίδια. Και πώς θα αντιδράσετε σε μια σύγκρουσή του με άλλα παιδιά; Τον πιο αποτελεσματικό τρόπο θα τον βρείτε μέσω της δοκιμής και του λάθους. Σε κάθε περίπτωση, στην παιδική χαρά θα περάσετε το μισό χρόνο σας φροντίζοντας για την ασφάλεια του παιδιού σας και τον άλλο μισό διασφαλίζοντας ότι δεν θα συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός τύραννος, που σπέρνει το φόβο και τον τρόμο στα υπόλοιπα.

Κανόνας νο8: Προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη. Ακόμα και στο σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον μιας παιδικής χαράς, πολλά μπορούν να συμβούν, από έναν άσχημο καβγά ανάμεσα στα παιδιά μέχρι μια επώδυνη πτώση από την τσουλήθρα. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε να δείτε τα θετικά μιας τέτοιας εμπειρίας: το πιθανότερο είναι το παιδί σας να περάσει ένα απόγευμα παίζοντας, γελώντας και μαθαίνοντας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top