TOP

8 Ιουνίου τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών

Γιατί οι ωκεανοί είναι το μέλλον των παιδιών μας

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τιμάει την Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών που έχει θεσπιστεί η 8η Ιουνίου και στη σελίδα του για τη σημερινή μέρα διαβάζουμε:

Όταν σκεφτόμαστε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενδέχεται να μην σκεφτόμαστε τον ωκεανό. Όλο και περισσότερο, όμως, η υγεία του ωκεανού συνδέεται στενά με την υγεία μας. Κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν όταν διαβάζουν ότι οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν σε ακραία βάθη χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την ανίχνευση του κορωνοϊού, και πιθανώς ακόμη περισσότερο για να μάθουν ότι, είναι το περιβάλλον που θα μπορούσε να δώσει μια λύση στην ανθρωπότητα.

Αυτός είναι ένας από τους πολλαπλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: να υπενθυμίσουμε σε όλους τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι ωκεανοί στην καθημερινή ζωή. Είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε. Ο σκοπός της Ημέρας είναι να ενημερώσει το κοινό για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στον ωκεανό, να αναπτύξει μια παγκόσμια κίνηση πολιτών για τον ωκεανό και να κινητοποιήσει και να ενώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό σε ένα έργο για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών του κόσμου. Αποτελούν σημαντική πηγή τροφίμων και φαρμάκων και αποτελούν κρίσιμο μέρος της βιόσφαιρας. Στο τέλος, είναι μια μέρα να γιορτάσουμε μαζί την ομορφιά, τον πλούτο και την υπόσχεση ότι δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε όλοι μας για την προστασία του ωκεανού.

 

Το γνωρίζατε;

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών στον κόσμο.

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη θαλάσσια και την παράκτια βιοποικιλότητα για τα προς το ζην.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, ρυθμίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό, ένα θέμα στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης

Καθώς οι προκλήσεις για τον ωκεανό συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη για νέες λύσεις και για τους ανθρώπους που τις οδηγούν.

Για το σκοπό αυτό, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών του ΟΗΕ 2020 είναι «Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό». Η καινοτομία – που σχετίζεται με την εισαγωγή νέων μεθόδων, ιδεών ή προϊόντων – είναι ένας δυναμικός όρος και ουσιαστικά μας κάνει να νιώθουμε ελπίδα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών του ΟΗΕ φέτος θα πραγματοποιηθεί ως εικονική εκδήλωση σε συνεργασία με την Oceanic Global.

Η εκδήλωση θα ρίξει φως σε καινοτομίες από όλο τον κόσμο σε τομείς ανάγκης που είναι πολλά υποσχόμενες και αποδεδειγμένες, αυτές που ενσταλάζουν την αισιοδοξία και αυτές που έχουν επιδείξει την ικανότητα κλιμάκωσης αποτελεσματικά. Θα παρέχει επίσης μια πλατφόρμα σε ηγέτες με διαφορετικό υπόβαθρο, οι οποίοι ανοίγουν νέους δρόμους προς τα εμπρός για την υγεία του ωκεανού και την προστασία του πλανήτη μας.

Ο προγραμματισμός της ημέρας και οι επακόλουθες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας του Παγκόσμιου Ωκεανού (εβδομάδα της 8ης Ιουνίου 2020) θα διερευνήσουν καινοτομίες σε διάφορες κατηγορίες, όπως τεχνολογία, υποδομή συστημάτων, διαχείριση πόρων, καταναλωτικά προϊόντα, χρηματοδότηση και επιστημονική εξερεύνηση – και θα περιγράψουν πώς μπορούν αυτές οι καινοτομίες να εφαρμοστούν, τον πιθανό αντίκτυπό τους και τους πόρους που απαιτούνται για να μετατραπούν σε μακροχρόνιες λύσεις.

Το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα σχετικό με την ολοκλήρωση της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα διαρκέσει από το 2021 έως το 2030. Η δεκαετία θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να συνδέσουν την επιστήμη των ωκεανών με τις ανάγκες της κοινωνίας.

One Planet, One Ocean: Mobilizing Science to #SaveOurOcean

Καταχώρησε Σχόλιο