Now Reading
7 tips για άμεση και όσο γίνεται πιο ανώδυνη ανάρρωση!

7 tips για άμεση και όσο γίνεται πιο ανώδυνη ανάρρωση!

Η περίοδος των ιώσεων είναι δύσκολη για όλους, ιδιαίτερα για τα μωρά και τα νήπια. Ακολουθώντας όμως τις παρακάτω συμβουλές, τα μικρά σας θα ξεπερνούν γρήγορα τις περιπέτειες της υγείας τους.

Τώρα είναι η εποχή που στολίζουμε το δέντρο, ανάβουμε το τζάκι και… κάνουμε ρουτίνα τις επισκέψεις στον παιδίατρο, ιδιαίτερα όσοι έχουμε μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο ή, ακόμα χειρότερα, στον παιδικό σταθμό. Κι αυτό γιατί ελάχιστα πιτσιρίκια τη βγάζουν «καθαρή» την περίοδο των ιώσεων: τα περισσότερα κάθε τρεις και λίγο ταλαιπωρούνται από συνάχι, βήχα αλλά και πυρετό που κρατούν άγρυπνους μικρούς αλλά και μεγάλους στην οικογένεια. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το δικό μας παιδί να ξεπερνάει γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο εύκολα κάθε καινούρια αρρώστια που κολλάει; Οι παρακάτω συμβουλές της dr Tanya Altmann, συγγραφέας του βιβλίου Caring for Your Baby and Young Child (Φροντίδα του μωρού και του μικρού παιδιού), θα φανούν χρήσιμες.

Το μέλι κάνει θαύματα (για παιδιά άνω του 1 έτους): Ανακουφίζει από το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό, ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, που δεν συνιστάται να παίρνουν πολλά φάρμακα. Και η γλύκα του θα κάνει το παιδί σας να το ζητάει ξανά και ξανά! Αρκεί να μην το δώσετε σε μωρά κάτω των 12 μηνών, καθώς τότε υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης.

Μην τσιγκουνεύεστε το φυσιολογικό ορό: Μπορεί το παιδί σας να δυσανασχετεί μπροστά στη θέα της αμπούλας, όμως αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα φυσιολογικό ορό, όσες φορές μέσα στην ημέρα χρειαστεί, για να ανοίξει η μυτούλα, να ελευθερωθεί η αναπνοή και το άρρωστο παιδάκι να μπορεί να τρώει και να κοιμάται καλύτερα. Και, κυρίως, για να μη συσσωρεύεται βλέννα στο εσωτερικό της μύτης, ανοίγοντας το δρόμο για ιγμορίτιδες.

Ο ύπνος θρέφει και θεραπεύει τα παιδιά: Είναι το καλύτερο φάρμακο, για μικρούς και μεγάλους. Δυστυχώς τα άρρωστα παιδάκια μπορεί να ξυπνήσουν πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, από το βήχα ή άλλα συμπτώματα. «Τότε, μη διστάσετε να πάτε στο δωμάτιό τους, να τα καθησυχάσετε και να τα ενθαρρύνετε να ξανακοιμηθούν», συμβουλεύει η dr Atlmann. Τις μέρες που το παιδί σας είναι άρρωστο, δεν υπάρχει λόγος να τηρείται με ευλάβεια ένα πρόγραμμα: αφήστε το να κοιμηθεί όσες ώρες χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει.

Μη φοβάστε τα πισωγυρίσματα: Το κατά τα άλλα ανεξάρτητο παιδί σας μπορεί, όταν αρρωσταίνει, να ξαναγίνεται λίγο «μωρό» και να επιζητά π.χ. τις νύχτες την αγκαλιά της μαμάς ή το λούτρινο αρκουδάκι που αγκάλιαζε μικρότερο. Μη διστάσετε να του δώσετε ό,τι έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για να νιώσει ασφάλεια και αγάπη.

Επενδύστε στη δύναμη της σούπας: Κάτι παραπάνω ήξεραν οι γιαγιάδες μας που για πάσα νόσο συνέστηναν μια ζεστή κοτόσουπα! Αλλά ακόμα και αν είναι μια χορτόσουπα ή μια κρεατόσουπα, πάλι θα βοηθήσει στην ανάρρωση. Τα ζεστά υγρά ρευστοποιούν τη βλέννα και προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες. Απλά φροντίστε να περιορίστε τη χρήση αλατιού, γιατί ευνοεί την αφυδάτωση, και αυτή την περίοδο ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υγρά. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν έχει όρεξη για φαγητό, μπορεί να δεχτεί να πιεί λίγο από το ζουμάκι της σούπας, κι αυτό αρκεί για να βοηθήσει στην ανάρρωση, καθώς είναι πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά.

Δείτε Επίσης

Το ζεστό μπάνιο κάνει θαύματα: Χαλαρώνει τα παιδιά βοηθώντας τα να κοιμηθούν βαθιά, σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και ταυτόχρονα, χάρη στους ατμούς, αποσυμφορεί τα ιγμόρεια.

Δώστε στο παιδί πολλά υγρά: Η πρόσληψη υγρών έχει ζωτική σημασία ειδικά την περίοδο μιας ίωσης, όταν ο κίνδυνος αφυδάτωσης αυξάνεται. Δυστυχώς, πολλά άρρωστα παιδάκια δεν έχουν διάθεση να πιούν νερό ή άλλα υγρά. Τι κάνουμε, τότε; Προσπαθούμε να τα δελεάσουμε ακόμα και με λιγότερο υγιεινές επιλογές – για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη ίωση ο γιος μου έπινε μόνο χυμό βύσσινο και μπροστά στον κίνδυνο της αφυδάτωσης μου φάνηκε η λιγότερο χειρότερη λύση! Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να του χορηγήσετε μικρές ποσότητες υγρών με τη σύριγγα με την οποία τού δίνετε το φάρμακο. Για να καταλάβετε αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί ενυδατώνεται σωστά, ελέγξτε πόσο συχνά γεμίζει την πάνα του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top