TOP

7 τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της μητρότητας (δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ)

Λύσεις που υποστηρίζει η επιστήμη και επιβεβαιώνει η καθημερινή εμπειρία μας θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μία ανάσα τις στιγμές που νιώθουμε να μας πνίγουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Ακόμα και αν στο παρελθόν δεν καταφεύγαμε ποτέ στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσουμε ένα προσωπικό πρόβλημα, οι πιο δύσκολες στιγμές της μητρότητας, που είναι πολλές, κάνουν ένα ποτήρι κρασί να φαίνεται ιδιαίτερα δελεαστικό. Δεδομένου όμως του βάρους της ευθύνης που κουβαλάμε κάθε μέρα, όλη μέρα (κυρίως να κρατάμε ζωντανά τα παιδιά μας), δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να… περνάμε τα αλκοτέστ. Γι’ αυτό, ας αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους να ελέγξουμε το καθημερινό στρες, να ανακουφιστούμε από τις ενοχές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που συνοδεύουν την ανατροφή των παιδιών. Ακολουθούν μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς, που παραδέχεται και η επιστήμη και η προσωπική εμπειρία:

1. Να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με φίλες που επίσης είναι μητέρες: Έτσι διαχειριζόμαστε ευκολότερα τα «δύσκολα» συναισθήματα και βρίσκουμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, ιδιαίτερα αν αυτές οι φίλες έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από τα δικά μας.
2. Να κρατήσουμε ημερολόγιο: Καταγράφοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας, τα κατανοούμε καλύτερα και φέρνουμε ευκολότερα ένα πρόβλημα στις αληθινές διαστάσεις του. Είτε δημιουργήσουμε ένα «μαμαδίστικο» μπλογκ είτε ένα προσωπικό ημερολόγιο, θα ανακαλύψουμε ότι το γράψιμο είναι πραγματικά ψυχοθεραπευτικό.
3. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο καθημερινά στην άσκηση: Ακόμα και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα ή τις αντοχές να πάμε στο γυμναστήριο, οι υπαίθριες δραστηριότητες με τα παιδιά μας μάς φέρνουν πιο κοντά τους ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να προστατεύσουμε τη σιλουέτα μας, τη σωματική και ψυχική υγεία μας, καίγοντας θερμίδες και απολαμβάνοντας τις λεγόμενες ορμόνες της ευεξίας που απελευθερώνοντας στη διάρκεια της γυμναστικής.
4. Να μη διστάσουμε να ζητήσουμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε: Να ζητήσουμε από μια φίλη π.χ. να κρατήσει για λίγες ώρες το παιδί ακόμα και όταν δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος (για παράδειγμα θέλουμε να πάμε στο κομμωτήριο ή να κάνουμε γενική καθαριότητα). Εννοείται ότι θα της ανταποδώσουμε τη χάρη με την πρώτη ευκαιρία.Να καταπολεμήσουμε, επίσης, την τάση μας να φορτωνόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής του παιδιού και τις δουλειές του νοικοκυριού και να προσπαθήσουμε να τα μοιραστούμε πιο ισότιμα με το σύντροφό μας.
5. Να… παρατείνουμε το χρόνο της παραμονής μας στο μπάνιο: Και μια που λέμε για το σύντροφό μας, ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι από τότε που έγινε πατέρας αυξήθηκε ο χρόνος που αφιερώνει στο ντους και στις άλλες σωματικές ανάγκες του! Κάτι ξέρει παραπάνω: Ακόμα και λίγα λεπτά απομόνωσης στην τουαλέτα, όταν νιώθουμε ότι όλα γύρω μας καταρρέουν, συχνά αρκούν για να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας.
6. Να αναζητήσουμε τρόπους να γινόμαστε διαρκώς καλύτερες μαμάδες: Κάποιες φορές ίσως νιώσουμε ότι πελαγώνουμε μπροστά στον όγκο των πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Διαβάζοντας όμως βιβλία ειδικών, ανατρέχοντας στο διαδίκτυο (σε πηγές όσο το δυνατόν διασταυρωμένες) και παρακολουθώντας σεμινάρια θα καταφέρουμε να χαράξουμε τον προσωπικό μας δρόμο στη μητρότητα, επιλέγοντας λύσεις και μεθόδους που μας ταιριάζουν και που κάνουν τα παιδιά μας πιο υγιή και ευτυχισμένα.
7. Να αναζητήσουμε δύναμη σε υπερβατικές εμπειρίες: Όπως στην προσευχή, αν πιστεύουμε, ή στο διαλογισμό. Μερικά λεπτά προσευχής ή διαλογισμού την ημέρα μας ανακουφίζουν από το στρες, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και ίσως μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις για προβλήματα που μέχρι πριν από λίγο έμοιαζαν αξεπέραστα.

Καταχώρησε Σχόλιο