TOP

7 συμβουλές για να μη μεταφέρετε την ένταση της δουλειάς στο σπίτι

Πώς θα αποφύγετε να ξεσπάσετε αναίτια στην οικογένειά σας, την επόμενη φορά που θα επιστρέψετε στρεσαρισμένοι.

Δεν είναι δύσκολο η πίεση που δεχόμαστε καθημερινά στη δουλειά μας από τις επαγγελματικές συναντήσεις, τις προθεσμίες και τις διαφωνίες, να παρεισφρήσει στην προσωπική ζωή μας δηλητηριάζοντας τη σχέση μας με το/τη σύντροφο και τα παιδιά μας.

Ακολουθώντας ωστόσο τις παρακάτω συμβουλές, και εμείς θα χαλαρώσουμε και η ατμόσφαιρα στο σπίτι θα βελτιωθεί.

Κάνε ένα νοερό «log-out» από τα θέματα της δουλειάς: Οτιδήποτε αφορά την εργασία σας, αφήστε το πίσω στο γραφείο καθώς φεύγετε για το σπίτι, σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Sena Moran. «Κάποιοι πελάτες μου φτάνοντας σπίτι είναι σωματικά αλλά όχι νοερά παρόντες. Για να αποσπάσουν το μυαλό τους από τα επαγγελματικά, πρέπει να το προσπαθήσουν συνειδητά», υποστηρίζει η ειδικός. Κάντε ό,τι σας βοηθάει να το πετύχετε, είτε αυτό σημαίνει να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική είτε να καταφύγετε στο διαλογισμό.

Εκμεταλλευτείτε τη διαδρομή γραφείο-σπίτι για να αποβάλετε το στρες: Δεν έχει σημασία αν κάνετε δεκαπέντε λεπτά ή μία ώρα να επιστρέψετε σπίτι, αν γυρίζετε με το μετρό ή με το αυτοκίνητό σας. Αφιερώστε αυτόν το χρόνο στον εαυτό σας, όπως συμβουλεύει ο ψυχολόγος Christopher Willard. Στη διάρκειά του ο ίδιος ακούει μουσική ή, απλά, χαζεύει το τοπίο. Έτσι, φτάνοντας σπίτι θα νιώθετε ήδη καλύτερα.

Στο σπίτι βάλτε αυστηρούς κανόνες χρήσης του email ή του κινητού σας: «Αν τσεκάρετε τα email σας την Κυριακή, δεν εισβάλλει η επαγγελματική ζωή σας στην προσωπική. Εσείς την προσκαλείτε», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Maura Thomas, συγγραφέας του βιβλίου «Personal Productivity Secrets and Work Without Walls» και προσθέτει: «Το αφεντικό σας πιθανότατα δεν θα περιμένει άμεση απάντηση σε ένα mail που σας στέλνει αργά το βράδυ».

Δώστε έμφαση στον καλό ύπνο: Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης του στρες. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, ανάλογα φυσικά και με τις δικές σας ανάγκες. Επιπλέον, για να προστατευτείτε από διαταραχές ύπνου αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής αργά το βράδυ, που μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας (ύπνου-αφύπνισης).

Δώστε έμφαση στην καλή διατροφή: Ο συνήθης ύποπτος πίσω από μια ημέρα γεμάτη εκνευρισμό και στρες είναι η κακή διατροφή, για παράδειγμα το ότι περνάτε ολόκληρες ώρες μόνο με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα μπισκότο που ξεχειλίζει από ζάχαρη.

Η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε κάνει τη διαφορά: Για παράδειγμα, την ώρα που φεύγετε από το γραφείο αντί να πείτε «πρέπει να πάω σπίτι να δω την οικογένειά μου», πείτε: «πηγαίνω σπίτι να δω την οικογένειά μου». Με αυτό τον τρόπο το κάνετε να φαίνεται σαν κάτι δεδομένο και αναπόφευκτο, όχι σαν μια υποχρέωση δυσάρεστη τόσο για εσάς όσο και για τον εργοδότη σας! «Αν πούμε “πηγαίνω να δειπνήσω με το σύζυγό μου” αντί για “πρέπει να δειπνήσω με το σύζυγό μου”, εννοούμε ότι επιλέγουμε να περάσουμε χρόνο με το σύζυγό μας και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Επιλέγουμε επίσης να επιστρέψουμε σπίτι και να περάσουμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο», σχολιάζει η life coach Regan Walsh.

Ξεκουραζόμαστε πραγματικά όταν είμαστε στο σπίτι: Συχνά, για να κάνουμε καλή εντύπωση στους εργοδότες μας ή από φόβο ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας, τους ενημερώνουμε πως μπορούν να μας βρουν οποιαδήποτε στιγμή, αν προκύψει κάτι επείγον. Όμως οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να το αποφύγουμε – άλλωστε το «επείγον» για τον εργοδότη μας συχνά δεν είναι και τόσο επείγον στην πραγματικότητα… «Για να αποκομίσετε τα οφέλη μιας ημέρας ρεπό πρέπει πραγματικά να απέχετε. Έτσι θα δώσετε στο μυαλό σας το περιθώριο να χαλαρώσει και να φορτίσει μπαταρίες, ώστε όταν επιστρέψετε στο γραφείο να είστε περισσότερο δημιουργική και παραγωγικοί», καταλήγει η Maura Thomas.

Καταχώρησε Σχόλιο