TOP

7 καθημερινές συνήθειες για ψυχικά υγιή παιδιά

Ένας ειδικός μοιράζεται τρόπους για να βοηθήσει τα παιδιά να ευδοκιμήσουν καθώς μεγαλώνουν, καθώς και σημάδια όταν χρειάζεται περισσότερη βοήθεια

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη μερικές από τις υγιεινές συνήθειες που χρειάζεται το παιδί σας για να το διατηρήσει σωματικά υγιές. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να υποστηρίξετε την ψυχική τους υγεία.

Διατηρήστε τις ρουτίνες συνεπείς

Έχετε παρατηρήσει πώς το παιδί σας θέλει να δει την ίδια ταινία ξανά και ξανά; Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά αγαπούν την επανάληψη. Η επανάληψη τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου γιατί ξέρουν τι να περιμένουν. Γι’ αυτό οι ρουτίνες είναι τόσο χρήσιμες για τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Για τα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουν γραφικά τις ρουτίνες τους, ώστε να έχουν μια υπενθύμιση για το τι πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα, δείξτε φωτογραφίες ενός παιδιού που βουρτσίζει τα δόντια του, ντύνεται, τρώει πρωινό κ.λπ. για την πρωινή ρουτίνα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να είναι μια λίστα με τις ώρες, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να βγουν έξω από την πόρτα ή πότε είναι ώρα να σβήσουν τα φώτα.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μαζί

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ρουτίνες, τα προγράμματα θα μειώσουν επίσης τις διαμάχες για την εξουσία και θα δημιουργήσουν ανεξαρτησία βοηθώντας τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν – και πότε.

Σκεφτείτε να διατηρείτε σταθερές τις ώρες ύπνου, τα γεύματα, την εργασία και τον χρόνο παιχνιδιού κάθε μέρα. Η δημιουργία οικογενειακών προγραμμάτων με κάποια συμβολή από τα παιδιά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ, ειδικά καθώς μεγαλώνουν.

Δημιουργήστε χρόνο για καθημερινή αυτοφροντίδα

Όταν δημιουργείτε τα καθημερινά προγράμματα της οικογένειάς σας, μην ξεχνάτε να προσθέτετε χρόνο για αυτοφροντίδα. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, όπως και οι ενήλικες. Αρκεί να θυμάστε να αφιερώνετε χρόνο και για τον εαυτό σας – τα  παιδιά μαθαίνουν βλέποντάς μας! Η αυτοφροντίδα φαίνεται διαφορετική για τον καθένα, αλλά μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πράγματα όπως να κάνουν μια βόλτα, διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μαγείρεμα, ψήσιμο, μουσική ή τέχνες και χειροτεχνίες.

Ενθαρρύνετε τη διασκέδαση

Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Γνωρίζουμε ότι το να παραμένουμε δραστήριοι και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία. Είναι υπέροχο να έχετε τα παιδιά να ασχολούνται με αθλήματα, ομάδες ή χόμπι που τους αρέσουν.

Είναι επίσης καλό να έχετε χρόνο να κάνετε οικογενειακές δραστηριότητες, ακόμα κι αν αυτό που κάνετε μαζί αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει φωνή στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να αφήνετε το παιδί σας να επιλέξει τη δραστηριότητα για τον χρόνο του παιχνιδιού και να ακολουθεί το παράδειγμά του. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ρωτήστε τα ποια πράγματα θα ήθελαν να μπορούσατε να κάνετε ως οικογένεια. Στη συνέχεια, βρείτε τρόπους για να ενσωματώσετε μερικές από αυτές τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας.

Διδάξτε τη συναισθηματική ρύθμιση

Ακριβώς όπως διδάσκουμε στα παιδιά τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματά τους, πρέπει να τους διδάξουμε και τα συναισθήματά τους. Ξεκινήστε απλά διδάσκοντάς τους λέξεις συγκίνησης και πώς αισθάνονται διαφορετικά συναισθήματα στο σώμα τους. Για παράδειγμα, «Φαίνεται ότι είσαι θυμωμένος επειδή οι γροθιές σου είναι σφιγμένες και το πρόσωπό σου είναι κόκκινο. Νιώθεις θυμό;» Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για το πώς αισθάνεται το σώμα σας με διαφορετικά συναισθήματα, «Μπορώ να πω ότι είμαι νευρικός επειδή το στομάχι μου νιώθω τρικυμία και τα πόδια μου τρέμουν». Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητήσετε πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτά τα συναισθήματα. Θυμηθείτε, κανένα συναίσθημα δεν είναι καλό ή κακό. Η δουλειά μας είναι να επικυρώσουμε τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να ανταποκριθούμε καλύτερα στο πώς νιώθουν. Το να μιλάτε για τα προσωπικά σας συναισθήματα και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουν!

Ενθαρρύνετε τη θετική αυτοομιλία

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε. Ως ενήλικες, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παρατηρήσουν και να αμφισβητήσουν την αρνητική αυτοομιλία ή τις ανακριβείς αντιλήψεις τους για τον κόσμο. Για παράδειγμα, πιάστε τους όταν λένε πράγματα όπως: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «σε κανέναν δεν αρέσω». Βοηθήστε τα απαλά να βρουν στοιχεία υπέρ και κατά αυτών των σκέψεων και στη συνέχεια δημιουργήστε μια νέα σκέψη που να είναι πιο ακριβής.

Ένας απλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να ασκήσουν συνήθειες θετικής σκέψης είναι να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα, στο δείπνο, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μοιραστεί κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων και κάτι για το οποίο είναι περήφανο από εκείνη την ημέρα.

Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές συνδέσεις

Η συμμετοχή στην κοινότητα, η κοινωνική υποστήριξη και η εμπιστοσύνη στους άλλους συνδέονται με τη θετική ψυχική υγεία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων στο σχολείο, στην κοινότητά σας, με γείτονες και οικογένεια. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την καλοσύνη προς τους άλλους, κάτι που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για να χτίσετε υγιείς σχέσεις.

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σωματικά παρά τις καλύτερες συνήθειες υγείας, το παιδί σας μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λάβετε υπόψη εάν το παιδί σας εμφανίσει ξαφνικά κάποιο από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

  • Χάνει το ενδιαφέρον του για τα αγαπημένα του πράγματα
  • Δεν ενδιαφέρεται για κοινωνικοποίηση
  • Βιώνει δραματικές αλλαγές στη διάθεση
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να παραμείνει παρακινημένο

Εάν αυτές οι αλλαγές παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή ή εάν συμβαίνουν τις περισσότερες μέρες για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μιλήστε με τον παιδίατρο ή το σχολείο του παιδιού σας σχετικά με τις ανησυχίες σας ή επικοινωνήστε με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Γράψτε τι έχετε παρατηρήσει, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων παραδειγμάτων εάν μπορείτε.

Ζητήστε άμεση βοήθεια εάν βλέπετε σημάδια αυτοτραυματισμού ή σκέψεις αυτοκτονίας στο παιδί σας.

Πού να τηλεφωνήσετε:

10306: Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών και εφήβων

Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν άμεσα ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεται.

Καταχώρησε Σχόλιο