TOP

6+1 συμβουλές για να έχει περισσότερη δύναμη στην εξεταστική

Πώς θα αντιμετωπίσετε μαζί με το παιδί σας μια περίοδο γεμάτη άγχος, νεύρα, κούραση και δυσκολία συγκέντρωσης.

 

Η εξεταστική περίοδος έφτασε, και οι περισσότεροι μαθητές ίσως και να προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι έχει απομείνει από σημειώσεις, θέματα sos και γνώση τις τελευταίες μέρες… Μια περίοδος δύσκολη λοιπόν τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς! Αρχικά, πρέπει να το αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και ηρεμία για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση για το δύσκολο αυτό στόχο. Σκεφτείτε πως όλα θα έχουν τελειώσει πολύ σύντομα και αν ακολουθήσετε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές, σίγουρα θα τα καταφέρει!

1. Πρόγραμμα και μεθοδικότητα

Επειδή οι πειρασμοί είναι πολλοί τώρα που φτιάχνει ο καιρός, είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα πρόγραμμα με χρονοδιαγράμματα για να οργανωθεί ο χρόνος του παιδιού και να μπορέσει να το ακολουθήσει σε περίπτωση που κάπου «ξεφύγει» λίγο. Ένα ρεαλιστικό πλάνο από νωρίς, με λίγο διάβασμα κάθε μέρα και μεθοδικές επαναλήψεις, βοηθάει να είναι πιο εφικτός ο στόχος για να καλύψει την ύλη που χρειάζεται χωρίς να τρέχει τελευταία στιγμή και να προστίθεται άγχος στη ζωή του.

2. Οργάνωση χώρου

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διαβάσματος από το να έχει ένα χώρο τακτοποιημένο, καθαρό και οργανωμένο. Αφιερώστε 1-2 μέρες για να πετάξει τα άχρηστα και να οργανώσει το χώρο του με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκει ό,τι χρειάζεται για τη μελέτη του. Η τακτοποίηση και η καθαριότητα φτιάχνουν την ψυχολογία και τη διάθεση για να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμά του και να έχει καλύτερη απόδοση. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο χώρος που θα επιλέξει να διαβάζει θα είναι το υπνοδωμάτιο. Αρκεί οποιοσδήποτε χώρος το βοηθάει στη συγκέντρωση και στον οποίο δεν αποσπάται η προσοχή του. Η μουσική, επίσης, βοηθάει πολλά παιδιά στη συγκέντρωση την ώρα του διαβάσματος.

3.  Ο ύπνος θρέφει σώμα και ψυχή

Η έλλειψη ύπνου είναι ό,τι χειρότερο για την περίοδο της εξεταστικής. Ένα καλό οκτάωρο ύπνου θα ξεκουράσει το παιδί σας όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά και θα βοηθήσει στην καλύτερη απόδοσή του.

4. Διατροφή

Όλοι γνωρίζουμε πως το μυαλό μας λειτουργεί καλύτερα όταν τρώμε ισορροπημένα. Πολλά φρούτα και λαχανικά, πολύ νερό, καθώς και τροφές που δίνουν ενέργεια (αμύγδαλα, καρύδια) βοηθούν σημαντικά στη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Μπορεί να έχετε προετοιμάσει την αγορά τέτοιων τροφών, να μαγειρέψετε από πριν κάποια φαγητά ώστε όταν πεινάσει να είστε έτοιμοι και να μην χάσετε χρόνο. Μικρά, συχνά και υγιεινά σνακ λοιπόν λειτουργούν αποτελεσματικά στην απόδοση και στη συγκέντρωση για το απαραίτητο διάβασμα.

5. Ενέργεια και δύναμη σε μία κουταλιά!

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει στο φορτωμένο πρόγραμμα διαβάσματος της εξεταστικής, προσθέστε του καθημερινά μία κουταλιά HEMO σε ένα ποτήρι γάλα. Μία μόνο κουταλιά HEMO σε ένα ποτήρι γάλα δίνει περίπου το 1/3 των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός του. Η βύνη, που περιέχει, είναι ένα φυσικό συστατικό από κριθάρι πλούσιο σε υδατάνθρακες που απελευθερώνει σταθερά ενέργεια στο σώμα και δίνει δύναμη για όλη την ημέρα! Bρείτε και άλλους λαχταριστούς συνδυασμούς με HEMO εδώ.

6. Προσωπικός χρόνος

Τα μικρά, συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος βοηθούν στην επαναφόρτιση της μπαταρίας του. Επίσης, το γεγονός ότι είναι σε εξεταστική περίοδο δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθεί τα πάντα. Ναι, να βγει με τους φίλους του για βόλτα, να δει μια ταινία, να αθληθεί, να παίξει. Όλα τα παραπάνω θα κάνουν το παιδί σας να νιώσει όμορφα και μπορεί να λειτουργήσουν ως επιβράβευση ώστε να θέλει να συνεχίσει το δύσκολο πρόγραμμά του. Θυμηθείτε: Στις περιόδους ξεκούρασης ο εγκέφαλός αφομοιώνει  αυτά που έμαθε!

7. Γυμναστική

Η περίοδος της εξεταστικής, πολλές φορές, είναι γεμάτη ένταση λόγω πίεσης και άγχους. Οποιαδήποτε μορφή ελαφριάς άσκησης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βοηθήσει να αποβάλει την ένταση και το στρες που έχουν συσσωρευτεί στο παιδί σας. Το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, μια ποδηλατάδα ή και το απλό παιχνίδι σε ένα πάρκο είναι ιδανικές λύσεις για να μειωθεί το άγχος και να ανέβει η ψυχολογία του ώστε να συνεχίσει το διάβασμά του με όρεξη και ενέργεια!

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο