Now Reading
6 ενδείξεις ότι μεγαλώνετε ένα εσωστρεφές παιδί

6 ενδείξεις ότι μεγαλώνετε ένα εσωστρεφές παιδί

Ενθαρρύνετέ το να κοινωνικοποιηθεί χωρίς να το πιέζετε: η εσωστρέφεια έχει τους δικούς της
ρυθμούς και τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά δεν αποτελεί αδυναμία που «πρέπει» να ξεπεραστεί.

Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε ένα βιβλίο ψυχολογίας που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση: Το «Σσσς! Η δύναμη των εσωστρεφών σ’ έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books) η συγγραφέας του, Susan Cain, αναφερόταν στα χαρακτηριστικά των εσωστρεφών ανθρώπων επισημαίνοντας ότι παρότι η κουλτούρα μας ευνοεί την εξωστρέφεια, η εσωστρέφεια κρύβει τη δική της, μοναδική δύναμη.

Ανάμεσα στα παραδείγματα εσωστρεφών ανθρώπων που παραθέτει η Cain στο βιβλίο της είναι οι Μαχάτμα Γκάντι, Μαρσέλ Προυστ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Κανένας άνθρωπος, βέβαια, δεν είναι απόλυτα εσωστρεφής ή εξωστρεφής, αλλά σε όλους μας υπερισχύει είτε η μία είτε η άλλη πλευρά.

Μήπως λοιπόν και το παιδί σας, το οποίο για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στους φίλους του ή αναστατώνεται στα μεγάλα πάρτι, είναι περισσότερο εσωστρεφές παρά εξωστρεφές; Θα το καταλάβετε, μεταξύ άλλων, από τις παρακάτω ενδείξεις, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία του:

1. Εμφανίζεται απρόθυμο να γνωρίσει καινούριους ανθρώπους. Ένα εσωστρεφές παιδί δεν αποφεύγει τις νέες συναναστροφές από αγένεια, αλλά για να προστατεύσει τον εαυτό του από την αμηχανία μιας καινούριας γνωριμίας.

2. Αναστατώνεται μετά από μια ασυνήθιστα κοινωνική μέρα: Για παράδειγμα, μετά από ένα μεγάλο πάρτι ή ένα γάμο μπορεί να είναι πιο ευάλωτο σε συναισθηματικές εκρήξεις (αν είναι νήπιο) ή πιο νευρικό. Κι αυτό γιατί η επαφή με πολύ κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαντλεί, σωματικά και ψυχικά, τους εσωστρεφείς ανθρώπους. Φροντίστε λοιπόν, πριν ή μετά από μια τέτοια κοινωνική εκδήλωση, να εξασφαλίσετε για το παιδί σας λίγο χρόνο χαλάρωσης και απομόνωσης.

3. Απολαμβάνει περισσότερο το μοναχικό παιχνίδι παρά με άλλα παιδιά: Διασκεδάζει περισσότερο όταν αφήνει τη φαντασία του να ξεδιπλωθεί σε ένα ήσυχο και απομονωμένο δωμάτιο, καθώς τα playdates το στρεσάρουν και το αποδιοργανώνουν, ιδιαίτερα όταν καλείται να συναναστραφεί με παιδιά που δεν γνωρίζει καλά.

4. Έχει λίγους φίλους, στους οποίους αφοσιώνεται: Όλα τα παιδάκια, ακόμα και τα εσωστρεφή, επιζητούν σε κάποιες στιγμές την παρέα. Αλλά τα εσωστρεφή προτιμούν να έχουν λίγους και καλούς φίλους, με τους οποίους απολαμβάνουν αληθινά να περνούν χρόνο μαζί.

Δείτε Επίσης

5. Είναι επιφυλακτικό απέναντι στις νέες εμπειρίες: Καθώς αυτές οι εμπειρίες συνήθως συνεπάγονται επαφή με νέους ανθρώπους και μέρη, τα εσωστρεφή παιδιά διστάζουν να πουν το «ναι», καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στη ρουτίνα τους.

6. Δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του: Συνήθως τα επεξεργάζεται εσωτερικά και η προσπάθεια να τα συζητήσει με άλλους –ακόμα και με τη μαμά– ίσως το δυσκολεύει. Μην πιέζετε το εσωστρεφές παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του, αλλά δώστε του το περιθώριο να τα βιώσει, να τα επεξεργαστεί και να έρθει να σας μιλήσει όποτε είναι έτοιμο. Δείξτε του, ωστόσο, ότι είστε πάντα δίπλα του, για να του προσφέρετε την αγάπη και καθοδήγηση που μπορεί να έχει ανάγκη.

Προσοχή: Αν οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας σάς προβληματίζει, καθώς ανησυχείτε μήπως δεν είναι απλώς αποτέλεσμα εσωστρέφειας αλλά ότι ίσως υποδηλώνει κάποια διαταραχή, μη διστάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με κάποιον ειδικό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top