Now Reading
5 μύθοι για το μπάνιο του βρέφους και του νηπίου

5 μύθοι για το μπάνιο του βρέφους και του νηπίου

Καταρρίπτοντάς τους θα ενισχύσετε την προσωπική του υγιεινή και θα το προστατεύσετε από ατυχήματα.

Βάζετε το παιδί σε ζεστό νερό, το καθαρίζετε τρυφερά με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και ξεπλένετε. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, όταν πρόκειται για το μπάνιο ενός πολύ μικρού παιδιού, δηλαδή του βρέφους και του νηπίου. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι μύθοι που ήρθε η στιγμή να ανατρέψετε, αν θέλετε να κάνετε την όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη, καθαρή και ακίνδυνη και για εσάς και για το μικρό σας.

Μύθος Νο1: Πρέπει να κάνουμε καθημερινά μπάνιο σε ένα πολύ μικρό παιδί

Το σώμα ενός πολύ μικρού παιδιού λειτουργεί διαφορετικά από εκείνο του ενήλικα και δεν έχει ανάγκη από καθημερινό μπάνιο, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσει δυσοσμία από τις ορμονικές αλλαγές της εφηβείας. Εξαίρεση αποτελεί, φυσικά, μια περίοδος έντονης σωματικής δραστηριότητας στο ύπαιθρο, όπως η εποχή των καλοκαιρινών διακοπών.

Ειδικά ένα νεογέννητο, δεν πρέπει να μπει σε νερό μέχρι να πέσει το ομφαλικό κολόβωμα, χονδρικά δηλαδή για τις πρώτες δέκα μέρες της ζωής του. Στο μεταξύ, μπορείτε να το καθαρίζετε σκουπίζοντας το δερματάκι του με ένα νωπό σφουγγαράκι. Στη συνέχεια, αρκεί να το κάνετε μπάνιο περίπου δύο φορές την εβδομάδα.

Στα νηπιακά χρόνια η συχνότητα του μπάνιου εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα ενός παιδιού. Για παράδειγμα, μετά από μια μέρα στο γρασίδι και το χώμα, επιβάλλεται ένα λουτρό. Το καθημερινό μπάνιο του νηπίου δεν βλάπτει την υγεία του, μάλιστα μπορεί να γίνει κομμάτι της ρουτίνας ύπνου, ωστόσο θεωρείται ότι η επαφή του με τη βρομιά το βοηθάει να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Μύθος Νο2: Τα παιχνίδια του μπάνιου δεν χρειάζονται πλύσιμο

Τα πλαστικά παιχνιδάκια με οπές (όπως τα παπάκια που βγάζουν ήχο με το ζούληγμα) μπορεί να πιάσουν μούχλα στο ζεστό και υγρό εσωτερικό τους και χρειάζονται συστηματικό καθάρισμα. Απλώς, βυθίστε τα κάθε τόσο, για περίπου δέκα λεπτά, σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και ξίδι.

Μύθος Νο3: Δεν πρέπει να αφήνουμε ένα νήπιο να κατουράει στην μπανιέρα

Το παράξενο με τα ούρα; Είναι καθαρά σε σχέση με άλλα σωματικά υγρά! Επιπλέον, από τη στιγμή που βρίσκονται στον πάτο της μπανιέρας, παρασύρονται εύκολα με το τρεχούμενο νερό στο σιφόνι. Καλό είναι βέβαια να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να κάνει τις ανάγκες του στη λεκάνη προτού μπει στην μπανιέρα, αλλά σε περίπτωση που (παραχαλαρώσει) την ώρα του λουτρού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε με το ντους νερό και λίγο σαπούνι και να ξεπλύνετε.

Μύθος Νο4: Δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο μαζί με τα παιδιά μας

Δείτε Επίσης

Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά δεν τραυματίζονται ψυχικά βλέποντας τους γονείς τους γυμνούς. Ακόμα και αν μοιράζονται την μπανιέρα. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο ένα νήπιο εξοικειώνεται με το σώμα του και τις λειτουργίες του. Αρκεί βέβαια το γυμνό σώμα του μπαμπά ή της μαμάς να μη συνδέεται, μπροστά στα μάτια του παιδιού, με τη σεξουαλικότητα, το οποίο βρίσκεται πέρα από τη σφαίρα της κατανόησης ενός νηπίου.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μπάνιο μαζί με το μωρό αλλά ακόμα και με το παιδί σας, με μία προϋπόθεση: αν το παιδί σας, μεγαλώνοντας, αρχίσει να δείχνει σημάδια ντροπής και θέλει να απομονώνεται σε συγκεκριμένες στιγμές, οφείλετε να σεβαστείτε απόλυτα τα προσωπικά του όρια.

Μύθος Νο5: Ένα νήπιο είναι αρκετά μεγάλο για να μη χρειάζεται διαρκή επιτήρηση στο μπάνιο

Έστω και αν του έχετε αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να το αφήνετε για λίγο στο σαλόνι ενώ εσείς μαγειρεύετε στην κουζίνα, ένα νήπιο κινδυνεύει από πνιγμό ακόμα και σε λίγα δάχτυλα νερό. Γι’ αυτό, μην το αφήνετε από τα μάτια σας όσο βρίσκεται στην μπανιέρα, περίπου μέχρι τα 5 χρόνια του (ηλικία ενδεικτική: εξαρτάται πάντα από τους ρυθμούς ανάπτυξης κάθε παιδιού).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top