Now Reading
5 μύθοι για τους μπαμπάδες

5 μύθοι για τους μπαμπάδες

Η αλήθεια πίσω από 5 διαδεδομένες πεποιθήσεις για τους μπαμπάδες

Είτε ετοιμάζεστε να γίνετε μπαμπάς είτε είστε ήδη ο ευτυχής γονιός ενός νέου μωρού, σίγουρα θα έχετε διαμορφώσει μία άποψη για το τι σημαίνει να είσαι πατέρας. Αυτή η άποψη συνήθως προκύπτει από τις εμπειρίες σας με το δικό σας μπαμπά αλλά και από ό,τι θεωρείτε ότι η κοινωνία περιμένει από έναν άντρα όταν γίνεται γονιός.

Καλό είναι όμως να μην μείνετε στις κοινές πεποιθήσεις για την πατρότητα αλλά να ψάξετε μέσα σας για το τι μπαμπάς θα θέλατε εσείς να είστε και πώς μπορείτε να γίνετε ο καλύτερος γονιός που μπορείτε.

Κι αυτό γιατί ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος για την πατρότητα είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός του «καλού μπαμπά». Σίγουρα υπάρχουν συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γίνετε ο μπαμπάς που τους αξίζει ***********αλλά από τη στιγμή που η σύντροφός σας θα μείνει έγκυος μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας η μοναδική ταυτότητά σας ως πατέρα θα αλλάζει και θα διαμορφώνεται.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι για την πατρότητα και ποια αλήθεια κρύβεται από πίσω τους;

Μύθος #1: Στην εγκυμοσύνη έχουν σημασία μόνο τα αισθήματα της γυναίκας
Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας και η ανησυχία για την ίδια τη γέννα είναι στο επίκεντρο και για αυτό μπορεί να θεωρήσετε ότι τα δικά σας αισθήματα και ανησυχίες δεν είναι τόσο σημαντικά. Και μπορεί να είναι εύκολο να μιλάτε για τα θετικά της πατρότητας, είναι όμως εξίσου σημαντικό και κατανοητό να έχετε και αισθήματα φόβου. «Θα λιποθυμήσω στη γέννα; Θα αλλάξει η σχέση μας μετά το μωρό; Θα μπορώ να δουλεύω όπως πριν;». Συζητήστε με τη σύντροφό σας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν πρέπει να την επιβαρύνετε και με τα δικά σας αλλά οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να συζητήσουν για αυτά τα θέματα και ξέρουν ότι η πατρότητα είναι πρόκληση. Εξάλλου θα σας φέρει πιο κοντά το να συζητήσετε, δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να μιλήσει τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά συναισθήματα.

Μύθος #2: Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται το μπαμπά τους
Ειδικά αν το μωρό θηλάζει, μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν έχετε κάποιο ρόλο στη ζωή του, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες. Κι όμως να είστε σίγουροι ότι είστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, αφού το να είναι μαζί σας το ηρεμεί και το καθησυχάζει. Μετά το τάισμα (για να έχετε όλη του την προσοχή) πάρτε το μωρό αγκαλιά, λικνίστε το και μιλήστε του. Όχι μόνο θα δεθείτε με το μωρό σας αλλά θα δώσετε χρόνο και στη μαμά του να ανακτήσει την ενέργειά της μετά το θηλασμό. Μπορείτε ακόμα να το ταΐσετε εσείς, αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό ή να κάνετε άλλες δουλειές στο σπίτι για να ξεκουράσετε τη σύντροφό σας.

Δείτε Επίσης

Μύθος #3: Οι άντρες δεν μπορούν να φροντίσουν μικρά παιδιά
Αυτή η λανθασμένη άποψη εμποδίζει συχνά τους μπαμπάδες να χτίσουν μία δυνατή σχέση με τα μωρά τους. Παράλληλα, προκαλεί περιττό άγχος στις νέες μαμάδες ότι δεν μπορούν να αφήσουν το μωρό στη φροντίδα των μπαμπάδων και αναγκαστικά πρέπει να το έχουν πάντα και παντού μαζί τους.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το θηλασμό δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες. Εξάλλου, το να είναι κανείς γονιός το μαθαίνει στην πορεία. Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες αν περνούν χρόνο με το παιδί τους θα μάθουν τις ανάγκες του και πώς να τις ικανοποιούν.

Μύθος #4: Οι άντρες που έχουν τα παιδιά ως προτεραιότητα δεν μπορούν να κάνουν καριέρα
Αυτό είναι μύθος τόσο για τους μπαμπάδες όσο και για τις μαμάδες. Οι γονείς συνδυάζουν δουλειά και παιδιά κάθε μέρα και ειδικά στο εξωτερικό πολλοί μπαμπάδες διαλέγουν να μένουν εκείνοι στο σπίτι με τα παιδιά όσο οι σύντροφοί τους δουλεύουν. Στη Βρετανία παίρνουν γονική άδεια πλέον και οι άντρες, άλλο ένα βήμα στην αναγνώριση του ρόλου των μπαμπάδων στη ζωή των παιδιών.

Μύθος #5: Θα γίνετε ο μπαμπάς που ήταν ο δικός σας πατέρας για εσάς
Σίγουρα θα δείτε με άλλο μάτι τον πατέρα σας όταν αποκτήσετε τα δικά σας παιδιά. Είναι φυσικό να σκέφτεστε τη δική σας παιδική ηλικία και να πιστεύετε ότι θα ακολουθήσετε, καλώς ή κακώς, τα βήματα του πατέρα σας. Δεν είναι απαραίτητο όμως να είναι το μοναδικό σας πρότυπο. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που σας επηρέασαν ως παιδιά αλλά και ενήλικες, δασκάλους, συναδέλφους, φίλους, θείους, αδέλφια, όποιον σας βοήθησε ή ήταν δίπλα σας σε μία δύσκολη στιγμή. Χρησιμοποιήστε τις εμπειρίες σας για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική ταυτότητα ως μπαμπάς.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top