TOP

5 φράσεις που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται μεταβατικές περιόδους

Καλλιεργώντας την προσαρμοστικότητα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί  να αρχίζει κάπως να κοπάζει αλλά οι επιπτώσεις της συνεχίζουν να μας επηρεάζουν. Επιπλέον εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε και να τηρούμε με προσοχή όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να παραμένουμε υγιείς και ασφαλείς. Οι συνήθειες αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν όπως και να ομαλοποιούνται σχετικά οι ρυθμοί της καθημερινότητας και της ρουτίνας πριν από τον κορωνοϊό.

Τα παιδιά συνεχίζουν ωστόσο να βιώνουν μια κατάσταση στρες και ακόμα δεν ξέρουν αν όλο αυτό έχει περάσει ή αν θα περάσει ποτέ. Το ότι λοιπόν τα μεγαλύτερα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο ή οι γονείς τους ξεκίνησαν να πηγαίνουν πάλι στις δουλειές τους δεν τα κάνει να νιώθουν απόλυτη σιγουριά, δεδομένου ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα πλήρως.

Έτσι προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα αυτό το μεταβατικό στάδιο μένουμε σε επαφή κι επικοινωνία με τα παιδιά και τα στηρίζουμε ψυχολογικά όσο περισσότερο μπορούμε.

Ακολουθούν 5 φράσεις που όσο σας ακούν να τις επαναλαμβάνετε κι όσο περισσότερο τις επεξεργάζονται και τις υιοθετούν τόσο πιο εύκολο τους γίνεται να προσαρμοστούν σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, εστιάζοντας στη θετική πλευρά των πραγμάτων.

 

 

Είμαι ασφαλής

Με όλες τις ειδήσεις και την κάλυψη των κοινωνικών μέσων για την πανδημία οπουδήποτε γυρίζετε αυτές τις μέρες, τα επίπεδα άγχους μας ενεργοποιούνται συνεχώς. Εάν η έλλειψη ελέγχου σε αυτήν την κατάσταση κάνει τα παιδιά να νιώθουν ευάλωτα και φοβισμένα, η επανάληψη του μάντρα «Είμαι ασφαλής» θα τα καθησυχάσει και θα τα πείσει ότι όλα θα είναι εντάξει. Εάν συμμορφώνεστε με τους κανόνες προστασίας που ορίζονται από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς, τότε είστε ασφαλείς αυτή τη στιγμή.

 

Είμαι υγιής

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα μας με διάφορους τρόπους που ίσως δεν συνειδητοποιούμε. Πίεση στο στήθος, πονοκέφαλοι, κόπωση είναι μερικά συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος και το στρες. Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι είστε υγιείς και αισθανθείτε το αυτό βαθιά μέσα σας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τις τεράστιες επιπτώσεις του άγχους.

 

Είμαι δυνατός

Κάθε μέρα που περνάει, θυμίζει στα παιδιά ότι είναι δυνατά και ότι κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό. Συνεχίσετε να τους υπενθυμίζετε όλα όσα έχουν πετύχει αυτό το διάστημα!

 

Είμαι ήρεμος

Όταν αφήνουμε μια αρνητική σκέψη στο μυαλό μας, μπορεί να ξεσπάσει μια αλυσίδα άλλων κακών σκέψεων για να εισέλθει και να αναλάβει την ύπαρξή μας. Όταν αρχίζετε να αισθάνεστε ότι το χάος του κόσμου γύρω σας διεισδύει στο μυαλό σας, σταματήστε τον κύκλο στην αρχή του αξιοποιώντας την εσωτερική σας ηρεμία που έχετε μέσα σας. Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν το εργαλείο της αναπνοής για να ενεργοποιούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ηρεμίας.

 

Νιώθω αγάπη

Όταν συνειδητοποιούμε ότι το νόημα στη ζωή μας δεν το προσφέρουν τα υλικά αγαθά, αλλά η αγάπη που έχουμε για τους άλλους και μοιραζόμαστε μέσω των σχέσεών μας, είναι πιο εύκολο και για τα παιδιά να αρχίσουν να αντλούν ευχαρίστηση απ’ όσα και όσους αγαπάνε. Υπενθυμίστε τους ότι στον πυρήνα της ύπαρξής τους βρίσκεται η αγάπη, ένα εξαιρετικά ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να τα βοηθήσει  να ξεπεράσουν τα πάντα.

 

Σε φάσεις που νιώθετε ζορισμένοι να θυμάστε να επαναλαμβάνετε αυτές τις φράσεις και για εσάς τους ίδιους κι όχι μόνο για τα παιδιά!

Καταχώρησε Σχόλιο