TOP

5 πράγματα που αξίζει να κάνετε καθημερινά στην άδεια λοχείας σας

Πώς να απολαύσετε αυτή τη μοναδική περίοδο στη ζωή σας

Η περίοδος της άδειας λοχείας είναι γεμάτη με νέες συγκινήσεις, τρυφερότητα, αγάπη, αλλά και στρες και μοναξιά. Ιδιαίτερα αν γεννήσετε το φθινόπωρο ή το χειμώνα, μπορεί να βρεθείτε κλεισμένη μέσα στο σπίτι, τις ατελείωτες κρύες νύχτες, να βασανίζεστε από αμφιβολίες τύπου «είμαι αρκετά καλή μαμά;» αλλά και από πλήξη τις ώρες που κοιμάται το μωρό και ο σύντροφός σας δεν έχει επιστρέψει ακόμα από τη δουλειά.

Κάνοντας, ωστόσο τα παρακάτω 5 πράγματα, θα αξιοποιήσετε όσο μπορείτε περισσότερο αυτές τις μέρες, που στην πραγματικότητα δεν θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε ποτέ ξανά. Γιατί ακόμα και αν κάνετε δεύτερο παιδί, στην επόμενη άδεια λοχείας σας θα είστε τόσο απασχολημένη ώστε δεν θα καταλάβετε καν ότι βρίσκεστε σε άδεια από τη δουλειά!

1. Επικεντρωθείτε στην τωρινή σας «δουλειά», όχι σε εκείνη που σας περιμένει στο γραφείο. Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα να μπείτε στον πειρασμό να ελέγχετε διαρκώς τα επαγγελματικά email σας, να τηλεφωνείτε σε συναδέλφους για να μάθετε πώς είναι τα πράγματα στη δουλειά, ίσως ακόμα και να κρατήσετε μια εξωτερική συνεργασία την περίοδο της άδειάς σας, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα φέρνετε στο σπίτι ένα έξτρα εισόδημα. Όμως τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να αφοσιωθείτε στο μωρό σας full-time και να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο που σας απομένει από τη φροντίδα του για να κοιμηθείτε ή να βγείτε για έναν καφέ. Όταν επιστρέψετε στη δουλειά, ο ελεύθερος χρόνος να θα είναι πολυτέλεια, γιατί λοιπόν να είστε από τώρα διαρκώς «στην τσίτα»;
2. Συνδυάστε θηλασμό και βιβλία. Αν το μόνο που θέλετε να κάνετε ενώ θηλάζετε το μωρό σας είναι να θαυμάζετε πόσο όμορφο είναι, κανένα πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που η ώρα του θηλασμού τραβάει πολύ, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για να διαβάζετε, παράλληλα, ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε μια τηλεοπτική σειρά που έχετε αφήσει εδώ και μήνες στη μέση. Μην ανησυχείτε: δεν θα κάνετε το μωρό σας να νιώσει άσχημα με τον αντιπερισπασμό σας!
3. Ντυθείτε και βγείτε έξω κάθε μέρα. Και μόνο η κίνηση να βγάλετε τις πιτζάμες σας και να φορέσετε τα αγαπημένα σας ρούχα αρκεί για να σας φτιάξει τη διάθεση. Πόσο μάλλον αν τη συνδυάσετε με ένα μικρό περίπατο με το καρότσι ή μια βόλτα με τις φίλες σας, αν έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε για λίγο το μωρό σε κάποιον.
4. Αναζητήστε δραστηριότητες για μαμάδες και μωρά. Ιδιαίτερα αν η άδεια μητρότητάς σας διαρκεί ένα χρόνο, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποιο πρόγραμμα baby swimming, baby yoga ή, απλά, να μη χάνετε ευκαιρία να πηγαίνετε παρέα σε παραστάσεις βρεφικού θεάτρου. Θα βγείτε έξω, θα ασκηθείτε και θα γνωρίσετε άλλες μαμάδες στην ίδια φάση με εσάς.
5. Μην έχετε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας. Προτού γίνετε μητέρα, το 24ωρό σας μπορεί να περιλάμβανε δεκάδες διαφορετικές δραστηριότητες. Τώρα όμως θα χρειαστεί να κατεβάσετε τον πήχυ, ιδιαίτερα αν ο σύντροφός σας λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και δεν έχετε κάποια σταθερή βοήθεια από τους γονείς ή τα αδέρφια σας. Βάλτε στο πρόγραμμα περισσότερα καθήκοντα μικρής διάρκειας ή αρκεστείτε σε ένα, χρονοβόρο, την ημέρα, χωρίς να νιώθετε τύψεις που είστε λιγότερο «αποδοτική». Είναι σίγουρο άλλωστε ότι καθημερινά θα προκύπτουν και έκτακτες υποχρεώσεις, όπως μια μεγάλη μπουγάδα με τα ρούχα του μωρού.

Καταχώρησε Σχόλιο