TOP

4 παιχνιδο-προτάσεις για να αγαπήσει τη διαδικασία του μπάνιου

Είναι σημαντικό να συνοδεύονται από γέλια, αγκαλιές και πολλά φιλιά!

Η διαδικασία του μπάνιου ενός μωρού είναι πολύ σημαντική. Εκτός του ότι εξασφαλίζει την καθαριότητα και τη χαλάρωσή του, αποτελεί και μια απολαυστική τελετουργία όπου μαμά και μωρό συνδέονται συναισθηματικά και απολαμβάνουν στιγμές τρυφερότητας.

Είναι πρωτεύουσας σημασίας λοιπόν το μωρό να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσα από τη διαδικασία αυτή, ώστε μεγαλώνοντας να αγαπήσει το μπάνιο του και αυτό να αποτυπωθεί στη μνήμη του ως μια απολαυστική εμπειρία με τη μαμά.

Τι καλύτερο λοιπόν από παιχνίδια με το μωρό σας που θα βοηθήσουν την όλη διαδικασία;

1. «Αφροκαταιγίδα» και  «τυφλά ψαρέματα»

Γεμίζουμε την μπανιέρα του με χλιαρό νεράκι και αδειάζουμε λίγο από το βρεφικό αφρόλουτρο που δεν τσούζει τα ματάκια, ώστε να γεμίσει σαπουνάδες και να μπορεί να ξεκινήσει το παιχνίδι. Μπορούμε, κάθε φορά πριν από το μπάνιο, να του ζητάμε να επιλέξει ποια παιχνίδια θα το συνοδεύσουν στην μπανιέρα, ώστε να μην επιλέγουμε εμείς για εκείνο. Σε πολλά παιδιά αρέσει να βάζουν ζωάκια μέσα στο νερό πάνω σε καραβάκια/βαρκούλες.

Μπορείτε να πάρετε λίγη από τη σαπουνάδα του αφρόλουτρου που έχει δημιουργηθεί και να φυσήξετε απαλά προς το καραβάκι σαν να ξεκινάει καταιγίδα… Το παιδί, με τη σειρά του, θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και μπορείτε μαζί να προσπαθείτε να σώσετε τα ζωάκια από τα κύματα που θα δημιουργούνται είτε από τα χέρια σας είτε από τα πόδια του! Ποιος θα φυσήξει πιο δυνατά; Πού μπορεί να καταλήξουν οι σαπουνάδες;

Ένα ακόμη παιχνίδι για αφρόλουτρα είναι να έχετε όλα τα ζωάκια στον πυθμένα της μπανιέρας όπου δεν θα φαίνονται μια και θα υπάρχουν σαπουνάδες και κάθε φορά με το χεράκι θα πιάνει ο καθένας κάποιο και θα προσπαθεί να μαντέψει ποιο ζώο είναι με την αφή και μόνο. Στη συνέχεια, μπορεί το κάθε ζώο να βγάζει και τον ήχο του ή να λέτε μαζί ένα αγαπημένο τραγούδι.

2. Τρελο-κομμώσεις

Για την ώρα του λουσίματος, λούζετε καλά και προσεκτικά το κεφάλι του με το ειδικό βρεφικό σαμπουάν Baby Shampoo που δεν τσούζει τα μάτια, γιατί δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχει το μωρό μας μια άσχημη εμπειρία από το μπάνιο. Είναι πολύ σημαντικό το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε να έχει ουδέτερο pH και να σέβεται τη φυσιολογία της βρεφικής επιδερμίδας όπως το παραπάνω . Μόλις τρίψετε τα μαλλάκια του κάποιες φορές ώστε να δημιουργηθεί αρκετός αφρός στο κεφάλι, λέτε τη μαγική φράση: “Άμπρα Kαντάμπρα τι θα μου δώσεις, αν σου κάνω τρελο-κομμώσεις;”

Έτσι, με ένα καθρεφτάκι να βρίσκεται πάντα εύκαιρο στο μπάνιο, ξεκινάτε να κάνετε στα μαλλιά του ό,τι κόμμωση μπορείτε να φανταστείτε ενώ εκείνο με τη σειρά του κοιτάζεται στον καθρέφτη και ξεκαρδίζεται στα γέλια με το δημιούργημά σας! Τώρα αν έχει κοντά μαλλάκια, πάντα υπάρχουν οι μακριές γενειάδες και τα μουστάκια ανεξαρτήτως φύλου του παιδιού!

3. Κρύες-τελίτσες

Αφού το έχετε βγάλει από την μπανιέρα του τυλιγμένο μέσα στην αγκαλιά της «μαμάς αρκούδας» και το έχετε γεμίσει με φιλιά, είναι η ώρα να βάλετε το βρεφικό γαλάκτωμα Baby Hydra Milk που περιποιείται και μαλακώνει το δερματάκι του μωρού και προλαμβάνει την αφυδάτωση και την ξηροδερμία. Τι καλύτερο λοιπόν από το παιχνίδι με τις κρύες τελίτσες! Μια τελίτσα στο σωματάκι του από εσάς, μία τελίτσα στο πρόσωπο/χέρι σας από εκείνο! Όταν πια έχετε γεμίσει αρκετές τελίτσες, πρέπει να ενώσετε και να απλώσετε την κρέμα όσο καλύτερα μπορείτε μέχρι να «εξαφανιστεί»! Η διαδικασία αυτή μπορεί να τελειώνει πάντα με ένα υπέροχο χαλαρωτικό μασάζ στα ποδαράκια του από τα μαγικά χέρια της μαμάς συνοδευόμενο από ένα αγαπημένο τραγουδάκι.

4. Το παραμύθι μας

Τέλος, το μόνο που απομένει είναι να του φορέσετε την πάνα του. Πρώτα όμως θα χρειαστείτε την απαλή, προστατευτική και αδιάβροχη κρέμα αλλαγής πάνας Baby Cream που φροντίζει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού και το προφυλάσσει από ερεθισμούς. Η στιγμή αυτή θα είναι και η πιο τρυφερή με το μωρό σας καθώς θα έχετε άμεση οπτική επαφή. Η αφήγηση ενός όμορφου παραμυθιού καθώς απλώνετε την κρεμούλα και του βάζετε την πάνα λειτουργεί χαλαρωτικά και δημιουργεί μόνο θετικά συναισθήματα για το παιδί και τη σχέση σας. Φροντίστε να το γεμίσετε φιλιά στα μπουτάκια, στο λαιμό και την κοιλίτσα του για να τρελαθεί στο γαργαλητό!

Φυσικά, όλα αυτά τα παιχνίδια είναι σημαντικό να συνοδεύονται απο γέλια, αγκαλιές και φιλιά! Είναι σημαντικό επίσης να μην αποσπάται η προσοχή σας από άλλα ερεθίσματα (π.χ κινητό), ώστε να είστε 100% παρούσα στην όλη διαδικασία και να λειτουργήσετε με ηρεμία και καλή διάθεση την οποία θα μεταφέρετε και στο παιδί σας.

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Καταχώρησε Σχόλιο