TOP

3 τρόποι να μάθετε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις

Βάζοντας από νωρίς τα θεμέλια ενός δυναμικού χαρακτήρα

Στην εποχή μας εξακολουθεί να είναι επιτακτική η ανάγκη του να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση και δύναμη, που όμως παράλληλα να πιστεύουν και να ακολουθούν υψηλά και πανανθρώπινα ιδεώδη. Τα σημερινά παιδιά, παρά τις τεχνολογικές διευκολύνσεις με τις οποίες ζουν στην καθημερινότητά τους, πρέπει να έχουν ισχυρό χαρακτήρα ώστε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, ώστε όχι μόνο να μην τα παρατάνε αλλά και να εμπνέουν και τους υπόλοιπους με το παράδειγμά τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θέλουν να καλυτερεύσουν τον κόσμο μέσα στον οποίον ζουν και να είναι και τα ίδια δυνατά κι ανεξάρτητα; Ακολουθούν 3 αποτελεσματικοί τρόποι.

Πείτε τη δική σας ιστορία

Είναι σημαντικό να μπορείτε να μοιράζεστε με τα παιδιά σας δικά σας βιώματα και ιστορίες για το πώς ξεπεράσατε και διαχειριστήκατε δυσκολίες και εμπόδια που σας παρουσιάστηκαν. Να τους μιλήσετε ειλικρινά για τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, την αγωνία σας ότι μπορεί και να μην τα καταφέρετε όλες τις φορές αλλά τουλάχιστον προσπαθήσατε, αναφέροντας και τις λύσεις που ενδέχεται τελικά να βρήκατε. Ακόμα και αν τελικά δεν ξεπεράσατε κάθε δυσκολία με απόλυτη επιτυχία, να συζητήσετε μαζί τους για το μάθημα που πήρατε από την όλη αυτή εμπειρία και τη δύναμη που σας έδωσε. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο και να είστε σίγουροι πως οι δικές σας προσωπικές ιστορίες μπορούν να τους δώσουν τεράστια δύναμη για την αντιμετώπιση της δικής τους ζωής.

 

Χτίζοντας αυτοπεποίθηση από νωρίς

Δείξτε τους ότι τους έχετε εμπιστοσύνη με το να τους επιτρέπετε να παίρνουν κάποιες, έστω μικρές, αποφάσεις ή με το να τους αναθέτετε μικρές δουλειές για να σας βοηθούν και να νιώσουν σημαντικά. Αποφύγετε να είστε επικριτικοί/προσβλητικοί μαζί τους και αντιμετωπίστε τα λάθη τους σαν ευκαιρίες για συζήτηση και μαθήματα θετικής σκέψης. Εστιάστε στα θετικά τους χαρακτηριστικά και ταλέντα και επαινέστε τα χωρίς φόβο, ενισχύοντας έτσι την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Προσοχή όμως. μην ξεχνάτε να καλλιεργείτε και τη δική σας αυτοπεποίθηση γιατί είστε το πρότυπό τους και σας παρατηρούν καθημερινά και διαρκώς!

Βιβλία-πηγή έμπνευσης!

Εκτός από τη δική σας προσωπική ιστορία, υπάρχουν ιστορίες και βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν για τις ιδέες τους παρόλο που αντιμετώπισαν ένα σωρό δυσκολίες. Το βιβλίο 20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν το κόσμο μας παρουσιάζει 20 χαρισματικούς ανθρώπους που κατάφεραν να γίνουν πηγή έμπνευσης χάρη στην επινοητικότητά τους, τη δύναμη και το αίσθημα του δικαίου, διεκδικώντας την ειρήνη, την ισότητα και την ανεξαρτησία των λαών. Ένα ταξίδι γνωριμίας με προσωπικότητες όπως η Ιωάννα της Λωραίνης, ο Κομφούκιος, ο Τσόρτσιλ αλλά και ο Γκάντι, ο Μαντέλα, ο Λίνκολν καθώς και με αλλά πιο σύγχρονα είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ίλον Μάσκ και άλλοι πολλοί. Κάθε ένας/μία από αυτούς, σε συνδυασμό με μια όμορφη εικονογράφηση, παρουσιάζεται μέσα από τη ζωή του, τις δυσκολίες του και τα γνωμικά του και μπορεί να γίνει πρότυπο έμπνευσης για κάθε παιδί-αναγνώστη.

Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα βιβλίο για να εμπνευστούν τα παιδιά και να επιθυμούν και αυτά να αλλάξουν τον κόσμο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το παραπάνω βιβλίο ανήκει στη σειρά Συναρπαστικές Ιστορίες που αποτελείται από ακόμα 6 βιβλία! Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Τέλος, μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε τη σημασία της προσπάθειας έναντι στο τελικό αποτέλεσμα. Σημασία δεν έχει μόνο να μάθουν να κερδίζουν, αλλά να έχουν διδαχθεί να συνεχίζουν να προσπαθούν και να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα τους. Για αυτό πέρα από κάθε νίκη, να θυμάστε να επιβραβεύετε και την πορεία κάθε προσπάθειας.

 

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο