Now Reading
14 συμβουλές επιβίωσης για γονείς νηπίων

14 συμβουλές επιβίωσης για γονείς νηπίων

Φάση είναι, θα περάσει. Μέχρι τότε ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

Ο συνδυασμός του πείσματος ενός νηπίου με το καθημερινό φλερτ του με τον παραλογισμό και με κάθε είδος κινδύνου είναι τουλάχιστον εξουθενωτικός, για να το πούμε διπλωματικά, για τους γονείς.

Ωστόσο η νηπιακή ηλικία, με τις φωνές, τα γέλια, τα κλάματα, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, τις ζαβολιές και τις ιδιοτροπίες της, όλα σε υπερθετικό βαθμό, αργά ή γρήγορα περνάει, αφήνοντας μάλιστα πίσω της μια αίσθηση νοσταλγίας, όπως λένε οι φήμες. Μέχρι τότε, επειδή δεν μπορείτε να την αποφύγετε, χαλαρώστε και απολαύστε την. Όσο μπορείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

1. Κρατήστε πάντα κλειστό το καπάκι της τουαλέτας όταν δεν χρησιμοποιείται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στο εσωτερικό της, με κάποιο «μαγικό» τρόπο, οτιδήποτε μπορείτε και δεν μπορείτε να φανταστείτε: από παιδικά παιχνίδια μέχρι το αγαπημένο σας κόσμημα. Γιατί η λεκάνη τουαλέτας είναι, για ένα νήπιο, λεκάνη δραστηριοτήτων.

2. Μην πανικοβληθείτε αν το νήπιό σας φάει γατοτροφή. Βασικά, οτιδήποτε κι αν φάει, εκτός αν είναι φάρμακα ή χημικά απορρυπαντικά, πιθανότατα δεν θα το βλάψει. Σύμφωνα με ανεκδοτολογικές αναφορές, τα νήπια συνηθίζουν να καταβροχθίζουν ακόμα και χώμα και σκουλήκια χωρίς να υφίστανται σοβαρότερες συνέπειες πέραν της διάρροιας.

3. Αν το έχει πιάσει η γκρίνια, κάντε το ένα μπάνιο. Πιάνει. Αφού βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν πεινάει.

4. Μην ξεχνάτε ότι τα νήπια λατρεύουν την πλαστελίνη. Όχι μόνο να παίζουν μαζί της, αλλά και να την τρώνε. Γι’ αυτό φτιάξτε μια σπιτική συνταγή (όπως αυτή), με απολύτως ακίνδυνα συστατικά.

5. Μην ξεχνάτε ότι τα νήπια, όπως και τα σκυλιά, χρειάζονται καθημερινά εκτόνωση. Ιδανικά, υιοθετήστε ένα σκυλάκι για να εκτονώνεται παρέα με το νήπιό σας.

6. Παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι όλα τα νήπια έχουν ιδιοτροπίες στο φαγητό. Κάποια είναι σε θέση να επιβιώσουν για πολλές μέρες τρώγοντας μόνο μακαρόνια με κιμά ή πατατάκια. Μην απογοητευτείτε, επίσης, αν δεν τους αρέσουν τα πράσα. Ούτε σε εμένα αρέσουν, εδώ που τα λέμε, παρόλο που πλησιάζω τα σαράντα.

7. Μην το παίρνετε προσωπικά αν αυτή την περίοδο έχουν την τάση να φεύγουν μακριά σας. Κάθε φορά που τρέχουν για να απομακρυνθούν από την αγκαλιά σας, στην πραγματικότητα περιμένουν να τα κυνηγήσετε. Είναι ένα παιχνίδι, με το οποίο δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους αλλά και της αγάπης σας.

8. Κάθε φορά που το σπίτι σας καταλήγει απελπιστικά χαοτικό και βρόμικο, μετά από μια μέρα παιχνιδιού του νηπίου, πάρτε βαθιές ανάσες. Σκεφτείτε ότι όλα διορθώνονται και καθαρίζονται. Ή αν δεν καθαρίζονται, μπορούν να αντικατασταθούν.

9. Μην ξεχνάτε ότι ένα νήπιο πιστεύει την κάθε σας λέξη. Δεν πειράζει πού και πού να του πείτε ένα μικρό, αθώο ψεματάκι (ας πούμε, στη διάρκεια μιας παγωμένης μέρας του χειμώνα ότι η παιδική χαρά είναι κλειστή), αλλά αποφύγετε να το «πειράζετε», γιατί δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθεί το χιούμορ σας και παίρνει τα πάντα τοις μετρητοίς.

Δείτε Επίσης

10. Χρησιμοποιήστε την παραπάνω δύναμή σας για καλό σκοπό. Κυρίως. Βοηθήστε τα παιδιά σας να νιώσουν αγάπη και ασφάλεια με κάθε σας κουβέντα και χρησιμοποιήστε κυρίως λέξεις θετικά φορτισμένες. Μην ξεχνάτε ότι είστε το Matrix τους: εσείς δημιουργείτε την πραγματικότητά τους.

11. Αντισταθείτε στον πειρασμό της σύγκρισης. Δεν υπάρχουν εκκεντρικά νήπια: κάθε νήπιο είναι «εκκεντρικό». Ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μπορεί για παράδειγμα η κόρη ενός φίλου σας να λέει «γεια» από την ηλικία των έξι μηνών και ο γιος σας να το πει για πρώτη φορά στους δεκαοχτώ μήνες του.

12. Μην πιέζετε το νήπιό σας να κάνει βήματα για τα οποία δεν είναι έτοιμο. Μπορεί ο λόγος που δυσκολεύεται να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα να είναι γιατί, απλά, δεν έχει ακόμα τον έλεγχο των σφιγκτήρων του. Ίσως οι συμμαθητές του να έχουν αρχίσει να χρωματίζουν μέσα στις γραμμές, αλλά το δικό σας παιδί να απολαμβάνει να απλώνει χρώματα σε ολόκληρο το χαρτί.

13. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με άλλους γονείς. Ειδικά αν έχουν κι αυτοί ένα νήπιο, ή αν τα παιδιά τους έχουν περάσει ήδη από αυτή την ηλικία, θα καταλάβουν πώς αισθάνεστε κάθε φορά που το παιδί σας ξυπνάει από έναν εφιάλτη μέσα στη νύχτα κλαίγοντας ή το γιατί αργήσατε σε ένα –ακόμα– ραντεβού, παρά την καλή σας θέληση να είστε συνεπείς. Επιπλέον, στις συναντήσεις σας με άλλες οικογένειες νηπίων εσείς θα βρείτε την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεστε και τα παιδιά σας καινούριους, συνομήλικούς τους φίλους.

14. Πάρτε μαθήματα από τα παιδιά σας. Όπως ένα παιδί πρώτα μπουσουλάει, μετά πασχίζει να σταθεί όρθιο και τελικά περπατάει, αρχικά με διστακτικά βήματα, έτσι και εσείς συνεχίζετε τη διαδρομή σας ως γονείς και εξελίσσεστε, διά της δοκιμής και του λάθους, πέφτετε και ξανασηκώνεστε, προχωράτε, συχνά στα τυφλά, εξερευνάτε και ανακαλύπτετε. Παραδειγματιστείτε από ένα μικρό παιδί, που όσες φορές κι αν πέσει θα ξανασηκωθεί. Και αργά ή γρήγορα επιβραβεύεται για την επιμονή και την αισιοδοξία του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top