Now Reading
10 δουλειές του σπιτιού στις οποίες μπορεί να συμμετέχει το νήπιό σας

10 δουλειές του σπιτιού στις οποίες μπορεί να συμμετέχει το νήπιό σας

Θα σας βοηθήσει πραγματικά και θα νιώσει και το ίδιο πιο χρήσιμο και σημαντικό μέλος του νοικοκυριού.

Ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα μικρά μας μπορούν να συμμετέχουν σε απλές εργασίες του νοικοκυριού, με τη δική μας καθοδήγηση και επίβλεψη. Αυτή είναι η λίστα τους, για παιδιά από 1-4 ετών, σύμφωνα με το ιστολόγιο Uno-Zwei-Tutu, που ακολουθεί τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

1. Ξεσκόνισμα: Δώστε στο νήπιό σας ένα ξεσκονόπανο και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ξεσκονίσετε οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού.
2. Σκούπισμα: Με μια σκούπα και ένα φαράσι σε μικρό μέγεθος (όχι απαραίτητα παιδικά παιχνίδια), μπορεί να αρχίσει σιγά σιγά να σκουπίζει γωνιές του σπιτιού, με την καθοδήγηση της μαμάς ή του μπαμπά. Στο γιο μας πάντως κάναμε δώρο ένα παιδικό σετ με είδη καθαριότητας, που έγινε ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια!
3. Σφουγγάρισμα: Η αλήθεια είναι ότι στο σφουγγάρισμα αρχικά ένα νήπιο δεν θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, το πιθανότερο είναι να γεμίσει το δάπεδο νερό και να εξαπλώσει, αντί να μαζέψει, έναν λεκέ! Ωστόσο μπορείτε να του κάνετε δώρο μια παιδική σφουγγαρίστρα για να αρχίσει σιγά σιγά να εξοικειώνεται με τις κινήσεις.
4. Μπουγάδα: Ο γιος μου δεν έχει καλύτερο από το να γεμίζει τον κάδο του πλυντηρίου με άπλυτα ρούχα, μετά να προσθέτει το απορρυπαντικό, να κλείνει τον κάδο και να πατάει το κουμπί της έναρξης. Ένα νήπιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων, δίνοντας τουλάχιστον στη μαμά ή τον μπαμπά τα μανταλάκια και τα πλυμένα ρούχα από τη λεκάνη.
5. Φροντίδα κατοικίδιων: Ένα εξαιρετικό μάθημα ενσυναίσθησης και υπευθυνότητας. Μπορείτε άνετα να ζητήσετε από το παιδί σας να βάλει φαγητό στο δοχείο του σκύλου ή να βουρτσίσει το τρίχωμά του.
6. Πλύσιμο πιάτων: Ένα νήπιο μπορεί να βοηθήσει το γονιό στο γέμισμα του πλυντηρίου των πιάτων ή, αν δεν υπάρχει πλυντήριο, να ξεπλύνει τα πιάτα, δίνοντάς τα στη συνέχεια στη μαμά ή στον μπαμπά για να τα σαπουνίσει (εμείς πλένουμε παρέα τα πιάτα με το γιο μου, ο οποίος το αντιμετωπίζει σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι). Στο πλάι του εμείς το συμβουλεύουμε να κρατά προσεκτικά τα γυάλινα και πορσελάνινα σκεύη. Και αν σπάσει κάποιο κατά λάθος, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου: έτσι θα μάθει την επόμενη φορά να τα χειρίζεται με μεγαλύτερη προσοχή.
7. Στρώσιμο τραπεζιού: Ένα νήπιο μπορεί είτε να σκουπίσει το τραπέζι μετά το φαγητό είτε να το στρώσει πριν από ένα γεύμα.
8. Συμμάζεμα παιχνιδιών: Αρχίζοντας να συμμαζεύετε τα παιχνίδια του μαζί με το νήπιό σας, θα διαπιστώσετε ότι ίσως, τελικά, καταλήξετε να τακτοποιήσετε εσείς ένα-δύο παιχνίδια στο κουτί και το νήπιό σας όλα τα υπόλοιπα! Γιατί έτσι του δίνετε το καλύτερο πρότυπο.
9. Καθάρισμα τζαμιών: Λίγα παιχνίδια είναι πιο διασκεδαστικά για ένα νήπιο από ένα μπουκάλι με σπρέι. Γεμίστε το με νερό, δώστε στο παιδί σας και ένα πανάκι και αφήστε το να «ζωγραφίσει», τουλάχιστον στο κάτω μέρος της μπαλκονόπορτας.
10. Μαγείρεμα: Είναι μια δραστηριότητα που δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει μια τεράστια γκάμα δεξιοτήτων, από τις λεπτές κινητικές δεξιότητες μέχρι τα μαθηματικά. Ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδάκι μπορεί π.χ. να συμμετέχει στο ανακάτεμα των υλικών ή στο πλύσιμο των λαχανικών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top