Now Reading
Όταν ο πελαργός φεύγει και οι απορίες έρχονται

Όταν ο πελαργός φεύγει και οι απορίες έρχονται

Συμβουλές για τις δύσκολες απορίες των παιδιών σας και τις αμήχανες στιγμές των γονιών

Πολλοί γονείς αποφεύγουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών τους σχετικά με το σεξ, είτε γιατί θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι ακόμα μικρά για τέτοιου είδους απορίες είτε γιατί η συζήτηση αυτή τους προκαλεί αμηχανία. Παλαιότερα το θέμα αυτό ήταν ταμπού στις οικογένειες και απαγορευόταν η αναφορά σε οτιδήποτε σχετικό.

Ευτυχώς, αυτό πλέον έχει αλλάξει και όσο πιο νωρίς βάλετε τις σωστές βάσεις στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τόσο πιο εύκολες θα είναι και οι συζητήσεις με το παιδί σας.

Το παιδί από μικρή ηλικία είναι περίεργο. Από 3-4 ετών ανακαλύπτει το φύλο του και έχει περιέργεια για το σώμα των άλλων και φυσικά για το «από πού έρχονται τα μωρά». Κάποιες συμβουλές για το πώς θα έχετε μια επιτυχημένη επικοινωνία με το παιδί σας σχετικά με το σεξ είναι οι παρακάτω:

Ειλικρινείς απαντήσεις: Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις συζητήσεις γύρω από «πελαργούς και πεταλούδες» και να μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε την αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την επικοινωνία μεταξύ σας και κάνετε το παιδί σας να νιώθει επιθυμητό, επιβεβαιώνοντάς το.

Απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία τους: Η κάθε απάντηση που δίνετε σε ένα παιδί σχετικά με το σεξ θα πρέπει να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στην ηλικία του. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών καλό θα είναι να μη χρησιμοποιήσετε λεπτομερείς περιγραφές που το παιδί θα αδυνατεί να κατανοήσει και ενδεχομένως να του δημιουργήσουν απέχθεια για το σεξ. Από την ηλικία των 6 ετών και μετά σίγουρα θα θέλει να μάθει περισσότερα. Εκεί μπορείτε να αναφερθείτε πιο εκτεταμένα στον μηχανισμό αναπαραγωγής, στην ανοχή και στον σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και στις διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις, καθώς και σε άλλα κοινωνικά θέματα, στην αγάπη, στις σχέσεις και στα στερεότυπα των φύλων. Το παιδί θα σας δείξει πότε είναι έτοιμο για περισσότερες λεπτομέρειες με τις ερωτήσεις που θα σας κάνει ανά διαστήματα.

Μην επικεντρώνεστε στα αρνητικά: Πέρα από τους κινδύνους, αρρώστιες, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κ.λπ., που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αν δεν είναι σωστά ενημερωμένα, υπάρχει και η θετική πλευρά για την οποία μπορείτε να μιλήσετε όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και καταλαβαίνουν περισσότερα. Τονίστε τα συναισθήματα, τον έρωτα που θα νιώσουν σε μια σχέση, την απόλαυση του να μοιράζονται στιγμές με κάποιον που θα αγαπάνε.

Ο τρόπος: Ο τρόπος που συζητάτε τέτοιου είδους θέματα με το παιδί δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι επικριτικός. Χρησιμοποιήστε χιούμορ αν χρειαστεί, καθώς και έναν ήρεμο τόνο, αποφεύγοντας τα γονικά «κηρύγματα». Μοιραστείτε με το παιδί ιστορίες δικές σας, απορίες και συναισθήματα που είχατε στην ηλικία του. Γελάστε μαζί του, απολαύστε την επικοινωνία σας!

Bοηθητικό υλικό: Αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε, οι εικόνες σε συνδυασμό με ιστορίες/παραμύθια πάντα βοηθάνε να γίνει η αρχή. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς, είτε για να πάρουν κατευθύνσεις οι ίδιοι είτε για να διαβάσουν τα παιδιά και να κατανοήσουν τα όσα δυσκολεύονται να καταλάβουν. Υπάρχουν βιβλία που μπορείτε να «συμβουλευτείτε» για να ξεκινήσετε συζητήσεις για τέτοια θέματα. Στο βιβλίο «Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα βρείτε τις απαντήσεις σε ένα σωρό «δύσκολες» ερωτήσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά: απαντήσεις ξεκάθαρες και ακριβείς, δοσμένες με ειλικρίνεια και γλώσσα κατανοητή γι’ αυτές τις ηλικίες. 

Εφηβεία και ακόμα περισσότερα ερωτήματα πέρα από το σεξ

Στην εφηβεία προσπαθήστε να είστε και να σας αισθάνεται δίπλα του, χωρίς πίεση πάντα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοικτή επικοινωνία με το παιδί σας και να μη χάσετε την εμπιστοσύνη του. Είναι προτιμότερο να συζητάει μαζί σας, παρά να παίρνει λανθασμένες ίσως πληροφορίες από φίλους ή βίντεο στο διαδίκτυο.

Δείτε Επίσης

Πέρα από την αμηχανία των γονέων για τις απαντήσεις που θα δώσουν στα παιδιά τους σχετικά με το σεξ, οι έφηβοι έχουν και πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με τη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής τους, όπου όλα αλλάζουν σωματικά και συναισθηματικά. Σπυράκια και τρίχες εμφανίζονται στο σώμα, νεύρα εκδηλώνονται προς την οικογένεια, νιώθουν την ανάγκη να είναι μόνος/μόνη, ξαφνικά αισθάνονται κάτι διαφορετικό για αυτόν τον συμμαθητή τους…

Κάντε τους ένα δώρο

Η εφηβεία κρύβει τόσες αλλαγές και δυσκολίες για τη διαδικασία της ωρίμανσης, που μόνο ένα βιβλίο-οδηγός θα μπορούσε να βοηθήσει τους εφήβους να κατανοήσουν τα χιλιάδες «γιατί» στη νέα αυτή περίοδο της ζωής τους. Και κάποια θέματα ίσως να θέλουν αρχικά να τα διαβάσουν μόνοι τους και μετά να έρθουν σε εσάς για συζήτηση….

Τα δύο βιβλία του «Οδηγού εφηβείας» της Λίζι Κοξ «Για κορίτσια. Αποκλειστικά!» και «Για αγόρια. Αποκλειστικά!» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατατοπίζουν τους εφήβους για όσα χρειάζεται να ξέρουν, προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές αλλά και πληροφορίες για το τι ακριβώς τους συμβαίνει σε μια φάση της ζωής τους που οι αλλαγές είναι πρωτόγνωρες και καθημερινές. Οι αλλαγές στο σώμα, η προσωπική υγιεινή και η κοινωνική ζωή των εφήβων είναι θέματα που τους απασχολούν. Επίσης, θέματα όπως το μπούλινγκ, η εικόνα σώματος, η σχολική ζωή, η χρήση κινητού και η υγιεινή διατροφή απασχολούν σημαντικά τη ζωή τους και βρίσκονται στις σελίδες των παραπάνω οδηγών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top