Now Reading
Όταν κάτι ωραίο τελειώνει

Όταν κάτι ωραίο τελειώνει

Βοηθώντας τα παιδιά να εστιάζουν στη θετική πλευρά της ζωής

Σας έχει συμβεί κι εσάς το τελευταίο βράδυ πριν την επιστροφή στην πόλη από το χωριό/ τις διακοπές / ένα ταξίδι / το άνοιγμα των σχολείων και γενικώς όταν φτάνει η ώρα να τελειώσει κάτι πολύ ευχάριστο να βιώνετε μια αλλόκοτη συμπεριφορά από την πλευρά των παιδιών σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η μελαγχολία και η θλίψη δεν είναι συναισθήματα που βιώνουν μόνο οι ενήλικες.

Αν πλησιάσετε ένα παιδί που ξαφνικά μπορεί να αρχίσει να κλαίει ή είναι έτοιμο να δακρύσει ή συμπεριφέρεται περίεργα χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, είτε βγάζοντας θυμό, είτε με το να αποτραβιέται και να θέλει να μείνει μόνο ή ακόμα και έχοντας απότομες και γρήγορες εναλλαγές στην ψυχολογική του κατάσταση ίσως να μη σας πει τι του συμβαίνει ή μπορεί να απαντήσει ότι δεν έχει τίποτα.

Αν ωστόσο το ρωτήσετε «μήπως στεναχωριέσαι που φεύγουμε;» ή «που τελειώνουν οι διακοπές», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας πει ότι πράγματι αυτό του συμβαίνει ή ότι αυτή είναι η αιτία που νιώθει περίεργα. Είναι επίσης εξίσου πιθανό το παιδί να μην έχει αντιληφθεί ότι φέρεται ασυνήθιστα ή παράξενα.

Για να νιώσει το παιδί καλύτερα, να ηρεμήσει και να φύγει η μελαγχολία του, συζητήστε μαζί του. Μπορείτε να του πείτε ότι και εσείς βιώνετε παρόμοια συναισθήματα ή ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει γιατί κι εσείς αντιδρούσατε έτσι όταν ήσασταν παιδί. Αγκαλιάστε τα συναισθήματα του παιδιού και εξηγήστε του ότι είναι απόλυτα φυσικό να νιώθει έτσι. Αυτό θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και ότι το κατανοείτε και το αποδέχεστε. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι πίσω από μια περίεργη συμπεριφορά του εσείς ως γονείς εστιάζετε στα ψυχολογικά του κίνητρα και στη συναισθηματική του κατάσταση – με αυτόν τον τρόπο χτίζετε μια καλή επικοινωνία και μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Δείτε Επίσης

Για να νιώσει το παιδί καλύτερα και για να μάθει να αντιμετωπίζει παρόμοιες ψυχολογικές συνθήκες και καταστάσεις αλλά και για να μπορεί στο μέλλον να διαχειρίζεται πιο εύκολα τα συναισθήματά του μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Μάθετέ του να φτιάχνει αναμνήσεις και να επιστρέφει σε αυτές όταν το έχει ανάγκη
  • Δώστε του την ελευθερία και την άνεση να μπορεί να εκφράζει όλη την γκάμα των συναισθημάτων του χωρίς να νιώθει άσχημα ή ενοχές ή ντροπή
  • Βοηθήστε το να εστιάζει στη θετική πλευρά των πραγμάτων – όταν κάτι τελειώνει κάτι άλλο ωραίο αρχίζει ή συνεχίζει
  • Εξηγήστε του τον κύκλο της ζωής
  • Είναι σημαντικό να βλέπει τη ζωή και την κάθε μέρα ως συνέχεια
  • Να έχει τρόπους να κάνει όμορφα πράγματα και να περνάει ωραία και δημιουργικά κάθε μέρα ώστε να μην περιμένει τις διακοπές
  • Να έχει την άνεση να βιώνει τη μελαγχολία προκειμένου να περάσει ομαλά και με ηρεμία στο επόμενο στάδιο
  • Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει δημιουργικά ό,τι νιώθει
  • Κάντε το να νιώσει ασφάλεια και κατανόηση
  • Φτιάξτε μια λίστα και μιλήστε για όλες τις δυνατές στιγμές του ταξιδιού/των διακοπών/της εκδρομής…
  • Αριθμήστε μαζί και φτιάξτε μια λίστα με όλα τα ωραία που σας περιμένουν από την επόμενη μέρα
  • Φτιάξτε μια λίστα –γενικά– με όσα του αρέσουν και απολαμβάνει
  • Κάντε του μια μεγάλη αγκαλιά

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top