Now Reading
Όταν δεν κερδίζει την προσοχή μας το παιδί, αλλά το κινητό μας

Όταν δεν κερδίζει την προσοχή μας το παιδί, αλλά το κινητό μας

Δύο έρευνες και η μαρτυρία ενός μπαμπά που επιβεβαιώνουν ό,τι υποψιαζόμαστε: το κινητό βλάπτει σοβαρά τη σχέση μας με το παιδί μας. Και το χρησιμοποιούμε περισσότερο από όσο, ίσως, πιστεύουμε.

Όταν αγνοούμε το σύντροφό μας για να κάνουμε οτιδήποτε στο κινητό μας (π.χ. να στείλουμε μήνυμα ή να ανεβάσουμε μια φωτογραφία στο Instagram), θέτουμε αμέσως τις βάσεις για την απουσία ικανοποίησης από τη σχέση μας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Applied Social Psychology. Ενώ μια άλλη έρευνα (Child Development) έδειξε ότι η αφοσίωση των γονιών στο κινητό τους ανοίγει το δρόμο για προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Δυστυχώς, για πολλούς από εμάς το smartphone έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Επηρεάζοντας όχι μόνο τη σχέση μας με τα παιδιά, αλλά ακόμα και την ανάπτυξή τους. Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία που έδωσε ο μπαμπάς ενός παιδιού, ο Zach Short, σε ένα σχετικό θέμα στο Fatherly.com:

«Έχουμε ένα 18χρονο παιδί. Μια μέρα, έβαζα μπουγάδα. Σήκωσα το κινητό μου γιατί είχε έρθει μια ειδοποίηση. Καθόμουν εκεί για μερικά δευτερόλεπτα, όπως νόμιζα, χαζεύοντας στο τηλέφωνό μου. Μέχρι που άκουσα το γιο μου να έχει σταθεί έξω από την πόρτα και να μου λέει: «Μπαμπά». Γύρισα και τον κοίταξα και φάνηκε ικανοποιημένος. Συνέχισα να σκρολάρω στο τηλέφωνό μου και τότε τον άκουσα να κάνει κάτι που δεν είχα ξανακούσει – να ουρλιάζει. Σαν να μου λέει: «Ρε φίλε, δώσε μου προσοχή!». Είχε τραβήξει το χαρτί της τουαλέτας και το είχε απλώσει από το μπάνιο μέχρι το υπνοδωμάτιό μας, καλύπτοντας μια απόσταση 30 μέτρων.

Δεν είχα καταλάβει πόση ώρα είχε περάσει. Άρχισα να προσέχω περισσότερο το χρόνο που ξοδεύω στο κινητό μου. Κατέβασα ακόμα και μια εφαρμογή που λέγεται «Moments». Την πρώτη μέρα που το έκανα, σοκαρίστηκα από το πόσο χρόνο ξοδεύω στο κινητό μου, γιατί ήδη τότε είχα μπει στη διαδικασία να προσπαθήσω να τον παρατηρώ. Προσπάθησα να βελτιωθώ, αλλά το καλύτερο που μπορούσα να κάνω ήταν να τον μειώσω κάπου ανάμεσα στα 35 με 45 λεπτά την ημέρα. Σκεφτόμουν, πόσο κακό είναι να γράφω μηνύματα και να τηλεφωνώ; Αλλά όταν κοίταξα τις στατιστικές, διαπίστωσα ότι περνούσα τον περισσότερο χρόνο στις εφαρμογές. Ασχολούμαι με το ψηφιακό μάρκετινγκ. Περνάω σχεδόν όλη τη μέρα μου online. Αν λοιπόν στο παραπάνω χρόνο προσθέσω και το οκτάωρο δουλειάς, είναι πάρα πολλές ώρες.

Δείτε Επίσης

Κατέληξα να αγοράσω μια πολύ απλή συσκευή κινητού, που στέλνει μόνο μηνύματα και κάνει τηλεφωνήματα. Δεν γράφω ούτε το ένα τέταρτο από όσα έγραφα στο παρελθόν. Έχω αρχίσει να κάνω περισσότερα τηλεφωνήματα, γιατί είναι πιο βολικά. Αυτό έχει βελτιώσει ακόμα και τη σχέση μου με τη γυναίκα μου. Μιλάμε περισσότερο στο τηλέφωνο. Κάτι που φαίνεται πως δεν κάνει πλέον συχνά ο περισσότερος κόσμος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top