Now Reading
Χτυποκάρδια στην εφηβεία

Χτυποκάρδια στην εφηβεία

Τι γίνεται όταν ο φτερωτός θεός τα χτυπήσει για πρώτη φορά με το βέλος του

Από τα αθώα κι ανώδυνα –για όλους– «μου αρέσει η Μαιρούλα» που σας είπε για πρώτη φορά ο γιος σας στο νηπιαγωγείο και το «ήθελε να με φιλήσει ο Γιωργάκης στο διάλειμμα» που σας εξομολογήθηκε η κόρη σας στην πρώτη δημοτικού… όσο περνούν τα χρόνια και τα παιδιά μπαίνουν ολοταχώς στην εφηβεία ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για τις ρομαντικές ιστορίες. Αργά ή γρήγορα πάντως θα συμβεί κι αυτό, το σημαντικό είναι να είστε στο πλάι τους και σε αυτή τη σημαντική για τη ζωή τους εμπειρία.

Στην εποχή μας τα παιδιά γνωρίζουν για τον «έρωτα» ήδη από μικρή ηλικία. Δεν είναι πλέον ταμπού όπως ήταν κάποτε. Τα σημερινά παιδικά βιβλία όπως και οι παιδικές ταινίες ήδη τον εμπεριέχουν στη θεματολογία τους και τον περιγράφουν με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο – όπως είναι στην πραγματικότητα, ένα όμορφο, δυνατό και, κυρίως, φυσιολογικό συναίσθημα. Η πρόσβαση στην τεχνολογία, στις πληροφορίες αλλά και οι απενοχοποιημένες συζητήσεις των σημερινών γονιών απαντούν στα παιδιά τις ερωτήσεις και τις απορίες που τους δημιουργούνται κατά καιρούς. Καλό θα είναι όπως ενδιαφέρεστε για όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους με τον ίδιο ζήλο και κυρίως την ίδια προσοχή να ασχοληθείτε και με την ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, ακόμα κι όταν αυτή αφορά την ερωτική πλευρά των συναισθημάτων. Να προβλέψετε να έρχονται σε εσάς να λύνουν τις απορίες τους, να υπάρχει ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ σας για να μπορούν να μιλάνε άνετα μαζί σας για τα πάντα.

Το αν και πότε θα ερωτευτούν για πρώτη φορά είναι κάτι που μπορεί να μην το καταλάβετε εύκολα, κι ίσως να μην το καταλάβουν και τα ίδια αμέσως όταν τους συμβεί για πρώτη φορά. Ίσως δυσκολευτούν να το συνειδητοποιήσουν ή να μην το παραδεχτούν αμέσως. Σημάδια που μπορεί να σας βάλουν σε υποψίες είναι αν γίνουν πιο αφηρημένα, πιο ευέξαπτα, αν έχουν πιο έντονες κυκλοθυμικές τάσεις – αν κι αυτά είναι έτσι κι αλλιώς καθημερινές αντιδράσεις στη συμπεριφορά των εφήβων, μια μεγαλύτερη έμφαση στην εμφάνισή τους, μια αγωνία για το αν χτύπησε το κινητό τους ενδέχεται να είναι πιο ενδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν πιο εμφανή και πιο ανησυχητικά  συμπτώματα, όπως ανορεξία, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα, χαμηλή επίδοση, κοπάνες από τις δραστηριότητές τους.

Δείτε Επίσης

Πριν βάλετε στο μυαλό σας όλα τα κακά σενάρια σκεφτείτε ότι ίσως είναι κάτι πιο απλό, όπως το να είναι ερωτευμένα. Είναι μπερδεμένα, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά συναισθήματα που μέχρι τώρα δεν τους είχαν δημιουργηθεί ή δεν είχαν βιώσει ξανά. Αναρωτιούνται γιατί ανεβάζουν παλμούς, γιατί ιδρώνουν, γιατί νιώθουν ξαφνικά να είναι ντροπαλοί, να χάνουν τα λόγια τους, να κομπιάζουν, να νιώθουν πεταλούδες στο στομάχι τους (η θετική πλευρά) ή να θέλουν να ανοίξει η γη να τα καταπιεί (η αρνητική εκδοχή) όταν βρίσκονται σε κάποιο άτομο που τους δημιουργεί όλα αυτά τα συναισθήματα που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν.

Μην πανικοβληθείτε. Μη δείξετε ούτε υπερβολικό ζήλο, ούτε όμως να αδιαφορήσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με δική σας πρωτοβουλία και εξομολογητική τάση. Να θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εμπειρία και μοιραστείτε τη μαζί τους. Μην τους μεταφέρετε το άγχος, τις φοβίες σας ή δικές πικρίες του παρελθόντος. Μην τους μιλήσετε από τώρα για την ερωτική απογοήτευση, για τις διαψεύσεις, για το ενδεχόμενο τέλος. Μιλήστε για πιθανούς κινδύνους. Αλλά με το μαλακό. Μην τα αποθαρρύνετε, μην τα αποπάρετε και κυρίως μην αμφισβητήσετε τα αισθήματά τους. Μην τα θεωρήσετε ανώριμα ή ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα τους. Επίσης, δεν είναι ώρα για πείραγμα και δηκτικό χιούμορ – δεν χρειάζεται να σας θυμίσω πόσο εύθικτα είναι τα παιδιά στην εφηβεία. Να είστε φιλικοί αλλά να έχετε και την ωριμότητα της ευθύνης του τι σημαίνει να είσαι γονιός: κι αυτό σημαίνει να είστε εκεί, να ακούτε πολύ και προσεχτικά και να μιλάτε λίγο και όσο πρέπει (κυρίως απαντώντας), να στηρίζετε και να τονώνετε την εικόνα και την αυτοπεποίθησή τους, να ενθαρρύνετε την έκφραση των αισθημάτων τους (και να είστε απόσταση ασφαλείας με μια αγκαλιά κι ίσως χαρτομάντιλα)… Μην καταστρέψετε την εμπιστοσύνη τους όταν η κουβέντα έρθει στο θέμα του «σεξ»! Για την ακρίβεια, καλό θα ήταν να τους μιλήσετε πρώτοι για το πότε το πώς και το πού και κυρίως τις προφυλάξεις, είτε μεγαλώνετε αγόρι είτε κορίτσι. Αν είστε ώριμοι κι ακομπλεξάριστοι σε αυτό το θέμα τότε και ο έφηβος του σπιτιού είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει με αρετή και τόλμη την πρώτη του ερωτική περιπέτεια!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top