Now Reading
Χαλάρωσε και ξεκουράσου διαβάζοντας βιβλία για δυνατές συγκινήσεις

Χαλάρωσε και ξεκουράσου διαβάζοντας βιβλία για δυνατές συγκινήσεις

Ανακαλύπτοντας από την αρχή την απόλαυση της ανάγνωσης

Αυτό το καλοκαίρι ίσως είναι ένα από τα πιο περίεργα της ζωής σου. Προηγήθηκε ένα διάστημα που έμοιαζε να είναι βγαλμένο από δυστοπικό μυθιστόρημα. Τώρα όμως που οι ρυθμοί της ζωής και της καθημερινότητάς σου μοιάζουν να γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο γνώριμοι και σχετικά κανονικοί, θες να βγάλεις από μέσα σου το άγχος και την αγωνία που σου προκάλεσε η ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και να χαλαρώσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, έχεις την ανάγκη να βιώσεις δυνατές συγκινήσεις και να ζήσεις ένα έντονο καλοκαίρι, όπως ακριβώς αξίζει να ζεις αυτή την εποχή του χρόνου – με όλες τις αισθήσεις σου στο έπακρο. Καθώς όμως η κατάσταση δεν είναι ακόμη ειδυλλιακή, θες να βρεις την πιο ασφαλή μέθοδο για να απολαύσεις διακοπές με δυνατά συναισθήματα. Κι ο καλύτερος τρόπος για να το προσφέρεις αυτό στον εαυτό σου είναι επιλέγοντας βιβλία που θα καταφέρουν να συγκινήσουν με τη συναρπαστική πλοκή και τους πρωτότυπους χαρακτήρες τους.

Είσαι τύπος που σου αρέσει η ίντριγκα και τα σενάρια εκδίκησης και νοιάζεσαι για τη γυναικεία αλληλεγγύη; Προτιμάς τις κοινωνικές ιστορίες και σε τρέφουν τα οικογενειακά δράματα, που θες όμως να έχουν δυνατά μηνύματα και να είναι γραμμένα με συναρπαστικό τρόπο; Λατρεύεις να χάνεσαι σε μεγάλα βιβλία που σου προσφέρουν ατελείωτα ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο και συνδυάζουν την ιστορία με την εξαιρετική λογοτεχνία; Σε εξιτάρει η καθηλωτική κι εθιστική πλοκή που συνδυάζει την ένταση με τις ολοζώντανες περιγραφές σε βιβλία που διαβάζονται με κομμένη την ανάσα; Σου βρήκαμε τις ιδανικές επιλογές που είναι σίγουρο ότι θα σου χαρίσουν το πιο συναρπαστικό σου καλοκαίρι.

Τα βιβλία είναι ο πιο όμορφος τρόπος για να ταξιδέψεις χωρίς κανέναν περιορισμό σε άλλες εποχές. Όσες σελίδες και να έχουν γραφτεί για την ιστορική περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η λογοτεχνία επιστρέφει για να προσθέσει και κάτι ακόμα. Η «Βαλκανική τριλογία» μπορεί να αποτελεί ένα ντοκουμέντο που σέβεται την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα, αλλά χρησιμοποιεί το πλαίσιο του πολέμου ως υλικό και μέσο για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και λεπτοδουλεμένο χρονικό που περιγράφει τη συναισθηματική εξέλιξη της δυτικής κοινωνίας.

Ακολουθώντας ένα νιόπαντρο ζευγάρι Άγγλων που βρίσκονται στο Βουκουρέστι το φθινόπωρο του 1939, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, στη συνέχεια τους εντοπίζουμε στην Αθήνα, με την ιστορία του γάμου τους να εκτυλίσσεται παράλληλα με την εξέλιξη του πολέμου. Παρά τον όγκο των 1.278 σελίδων του, το βιβλίο της Olivia Manning είναι ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, ένα πολυσύνθετο αριστούργημα που δεν θα θες να αφήσεις από τα χέρια σου. Με τις άψογες ψυχογραφικές αναλύσεις των ηρώων αλλά και τη μεθυστική περιγραφή της ζωής τους και της ταραγμένης ιστορικής περιόδου, θα γυρίζεις τη μία σελίδα μετά την άλλη χωρίς να καταλάβεις πώς θα βρεθείς με το στόμα ανοιχτό στην τελευταία σελίδα.

Αν θες να έρθεις στο σήμερα και να παρακολουθήσεις μια ηρωίδα που ξεχωρίζει για την ευφυΐα και τη δυναμικότητά της, αν και θα μπορούσε να είναι μια συνάδελφός σου ή να μένει στο διπλανό σου διαμέρισμα, δεν έχεις παρά να αφεθείς να σε συνεπάρει η Φέι, στη δεύτερη ιστορία της μετά το βιβλίο «Το χρυσό κλουβί», η πρωταγωνίστρια της Camilla Lackberg, που θεωρείται -δίκαια- η βασίλισσα των μπεστ σέλερ της Σουηδίας. Τα «Ασημένια φτερά» δεν είναι απλώς άλλο ένα αστυνομικό βιβλίο, είναι η ενσάρκωση της αγωνίας και του σασπένς, πρόκειται για ένα κοκτέιλ εξουσίας και ίντριγκας που συνδυάζει τη συγκίνηση μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τις συναισθηματικές εκρηκτικές επιπτώσεις της εποχής του #metoo.

Παρακολουθώντας το πώς η εταιρεία της Φέι, η Revenge, ετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, μια νέα απειλή θα οδηγήσει την ηρωίδα στη συσπείρωση μιας επίλεκτης ομάδας γυναικών προκειμένου μέσα από μια ανηλεή μάχη να αγωνιστεί για να σώσει ό,τι της ανήκει – για να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

Γραμμένο με τρόπο που κόβει την ανάσα και σου προκαλεί ίλιγγο, διασκεδαστικό και συγκινητικό, σκληρό και περίτεχνο, μετατρέπει την εκδίκηση σε υψηλή τέχνη, αναλύει με ψυχογραφική μαεστρία την προδοσία και συνθέτει τον απόλυτο ύμνο της γυναικείας αλληλεγγύης.

Αν είσαι ωστόσο εθισμένη στα αστυνομικά, ξέρεις πολύ καλά ότι ένα μόνο βιβλίο δεν πρόκειται να σου φτάσει για να βγάλεις το καλοκαίρι – οπότε, αν είσαι φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας, καλό είναι να έχεις στη βαλίτσα σου τουλάχιστον δυο-τρία, ειδικά αν βρίσκεσαι σε πλοίο για νησί της άγονης γραμμής.

Για αυτό έχω να σου προτείνω το νέο (και βραβευμένο) βιβλίο της Jane Harper, το «Χαμένος». Η ιστορία δύο αδερφών που βρίσκουν νεκρό τον τρίτο τους αδερφό κι αρχίζουν να ξετυλίγουν ένα νήμα οικογενειακών μυστικών παράλληλα με ένα αγωνιώδες και υπαρξιακό ταξίδι στην ενδοχώρα της Αυστραλίας είναι μια υπόθεση γραμμένη με γλώσσα αριστοτεχνικά λογοτεχνική και πλοκή που θα σε κάνει να κολλήσεις. Μυθοπλασία που καθηλώνει, ήρωες βαθιά ανθρώπινοι και ειλικρινείς, ρυθμός που συναρπάζει και θα κάνει την καρδιά σου να ανεβάσει παλμούς, σε ένα τοπίο τόσο έρημο λες κι η υπόθεση εκτυλίσσεται στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεξιοτεχνική αφήγηση που ξεδιπλώνεται σαν βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει από λεπτό σε λεπτό, το εκρηκτικό αυτό μείγμα συγκίνησης και αγωνίας θα σε μαγνητίσει από την πρώτη του σελίδα και με αμείωτο ενδιαφέρον θα σε οδηγήσει στην τελευταία με τρόπο που πραγματικά θα σε συνταράξει.

Μπορεί οι Σκανδιναβοί να φημίζονται για την παράδοσή τους στα αστυνομικά, ωστόσο πλέον και τα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν να σου προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την αίγλη των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου, το «Σώσε με».

Μια νεαρή καλλιτέχνις βρίσκεται στο χωριό της εξαιτίας του μνημόσυνου του πατέρα της όπου θα συναντήσει τη μητέρα και τις δυο της αδερφές. Όταν όμως η μικρότερη αδερφή δεν εμφανίζεται, νιώθει ότι κάτι περίεργο έχει συμβεί – την ίδια ώρα, στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης, η αστυνόμος Λουκίδη κάνει την ανακάλυψη ενός παραμορφωμένου γυναικείου πτώματος.

Ψυχολογικό θρίλερ, ατμοσφαιρικό και καθηλωτικό, με πλοκή που τρέχει και σε βάζει σε έναν ασθματικό ρυθμό στενής παρακολούθησης, με ψυχολογικές διακυμάνσεις και ανατροπές, σε ένα σύμπαν οικείο και ταυτόχρονα σκοτεινό και μυστηριώδες, η λύτρωση έρχεται στο τέλος αφού πρώτα σου έχει προσφέρει ένα βιβλίο που θα σε σημαδέψει και θα θυμάσαι για καιρό.

Δείτε Επίσης

Στα σίγουρα ένα βιβλίο που όχι απλώς θα θυμάσαι για καιρό αλλά θα θυμάσαι για μια ζωή είναι το «Μετά το τέλος», το τελευταίο μυθιστόρημα της εξαιρετικής Clare Mackintosh. Ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων, του ζευγαριού, των ερωτικών συντρόφων που όμως είναι και γονείς, μια διεισδυτική ματιά στον πυρήνα της οικογένειας όταν χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωποι με το πιο αγωνιώδες και βασανιστικό ερώτημα που αφορά την υγεία και το μέλλον του παιδιού τους.

Ένας ειλικρινής στοχασμός για το τι σημαίνει αγάπη, για τα θεμέλια και τις βάσεις του οικοδομήματος που λέγεται γάμος, για το πώς διακυβεύεται η ψυχική ηρεμία και οι ισορροπίες του ζευγαριού κι ο ρόλος του κάθε συντρόφου ως γονέα όταν καλείται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για το παιδί του. Δύσκολες αποφάσεις, ακόμα πιο δύσκολες επιλογές, ο δρόμος και η πορεία προς μια αβάσταχτη απώλεια και η λύτρωση που μόνο η δύναμη της αγάπης και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής μπορούν να δώσουν.

Ένας συνταρακτικός ύμνος για τη ζωή, ένα εξαίσιο μυθιστόρημα, οξυδερκές, βαθυστόχαστο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο, εξαιρετικά πρωτότυπο και καλογραμμένο, θα αλλάξει την οπτική σου και θα σε κάνει να αρχίσεις να βλέπεις αλλιώς ό,τι έζησες. Συγκινητικό χωρίς να είναι στημένο ή μελό, θα σε ενθουσιάσει και θα σου αφήσει μια δυνατή αναγνωστική εμπειρία.

Βαθιά ανθρώπινο και με αφορμή επίσης μια οικογενειακή ιστορία, το τελευταίο βιβλίο που θα σε συνοδέψει αυτό το καλοκαίρι και θα απογειώσει την απόλαυση της ανάγνωσης είναι το «Νεγρεπόντε», το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι», στο οποίο παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια βουτιά στα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Ένα πλήθος ιδιαίτερων χαρακτήρων και ηρώων, από Βαυαρούς βασιλιάδες και οπλαρχηγούς του ’21, Φαναριώτες, πολιτικούς −βασιλόφρονες και αντιφρονούντες−, εφοπλιστές, έμπορους, εργάτες και ξωμάχους, στο οικογενειακό αυτό έπος της Μαίρης Κόντζογλου θα αποτελέσουν τη φιλοσοφική λίθο που  θα μετατρέψει τα πάντα σε χρυσάφι, για να γεννηθεί και να κατασταλάξει μέσα σου ένα μείγμα συγκινήσεων και συναισθημάτων εξίσου πολύτιμο. Από τα Ψαρά στη Χαλκίδα, μέχρι τον Πειραιά και τον Παρθενώνα, ένα οδοιπορικό που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και θα σε ταξιδέψει σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα. ‘Ενα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα.

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top