Now Reading
Φιλία στην παιδική ηλικία: Η super δύναμη για τις μελλοντικές τους σχέσεις!

Φιλία στην παιδική ηλικία: Η super δύναμη για τις μελλοντικές τους σχέσεις!

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να φτιάχνουν δυνατές φιλίες

Τα παιδιά έχουν μια φυσική ευκολία να πλησιάζουν άλλα παιδιά, να εμπιστεύονται, να παίζουν, να γνωρίζονται. Επειδή όμως ζούμε σε περίεργες συνθήκες, η κοινωνικοποίηση των παιδιών ίσως αντιμετωπίσει κάποιες έξτρα δυσκολίες. Ωστόσο το να έχουν τα παιδιά φίλους και το να μάθουν να κάνουν φιλίες είναι κάτι όχι απλά χρήσιμο αλλά και εξαιρετικά πολύτιμο και με πολλά μακροχρόνια οφέλη.

Μέσω της φιλίας τα παιδιά αναπτύσσουν τις παρακάτω δεξιότητες:

Δημιουργία σχέσης

Μετά την οικογένεια έρχονται οι φιλικές σχέσεις και εκεί τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν, να σέβονται, να κάνουν υποχωρήσεις, να λειτουργούν ως ομάδα, να συγκρούονται, να επιλύουν προβλήματα αλλά και να συνυπάρχουν αρμονικά. Σε μεγαλύτερη ηλικία η σχέση με έναν φίλο προσφέρει και συναισθηματική υποστήριξη, κυρίως όταν τα παιδιά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Το να μαθαίνουν να δημιουργεί δεσμούς με έναν φίλο απαιτεί αφοσίωση και κυρίως αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.

Μοίρασμα

Η φιλία είναι ένα είδος ισότιμης ανταλλαγής όπου προϋποθέτει να δίνεις και να παίρνεις. Τα παιδιά ξεκινούν να μοιράζοντας τα παιχνίδια τους και αργότερα τον χρόνο τους, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να ικανοποιούν τις κοινωνικές τους ανάγκες αλλά και να καλύπτουν τις ανάγκες των άλλων.

Κοινωνικές δεξιότητες

Σε μια φιλική σχέση αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες όπως επικοινωνία, συνεργασία, διαχείριση θυμού και διαχείριση των συναισθημάτων του. Όλες οι παραπάνω δεξιότητες είναι σημαντικές προκειμένου ένα παιδί να χτίσει υγιείς σχέσεις ως ενήλικας στο μέλλον.

Ενσυναίσθηση

Τι πιο σημαντικό από το να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν χωρίς φόβο τις ανάγκες τους και να μπορεί να νιώθουν τις ανάγκες των φίλων τους. Να μπορούν δηλαδή να μπουν στη θέση του άλλου μετά από μία συζήτηση ή τσακωμό και να κατανοήσει μια κατάσταση από διαφορετική οπτική!

Αυτοπεποίθηση

Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που έχουν φίλους τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο σε σχέση με τα παιδιά που είναι πιο απομονωμένα κοινωνικά. Τα παιδιά που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες συχνά νιώθουν μοναξιά και απογοήτευση με τον ίδιο τους τον εαυτό. Συναισθήματα απόρριψης μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και δυσφορία ή και συναισθήματα θυμού.

Δείτε Επίσης

O ρόλος των γονέων στις φιλίες των παιδιών

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες φιλίας. Μπορούν πάντα να λειτουργήσουν ως παράδειγμα στη διαχείριση σχέσεων, να τα διδάξουν μέσα από την καθημερινότητα κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Η «εκπαίδευση» αυτή του παιδιού τους μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς μέσα από συζητήσεις, παραδείγματα αλλά και επιλογή παραμυθιών που αναφέρονται σε αυτήν και διδάσκουν σημαντικές αξίες.

Το βιβλίο «Πέντε Δέκα Δεκαπέντε» είναι μια τέτοια τρυφερή παιδική ιστορία που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας από τον συγγραφέα του best seller «Η Βαλίτσα!»

Μία διασκεδαστική ιστορία που συνδυάζει χιούμορ, υπέροχη εικονογράφηση γεμάτη οικεία ζωάκια πρωταγωνιστές αλλά και το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών, το κρυφτό. Η τρυφερή αυτή ιστορία μεταξύ της αλεπούς Φρανκ και της αρκούδας Μπερτ, δίνει ένα δυνατό μήνυμα για τις «θυσίες» και παραχωρήσεις που κάνει κάποιος για τη φιλία και για να έχει τον φίλο του χαρούμενο και χαμογελαστό! Πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε και τον άλλον…!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top