Now Reading
Φέτος, χαρίστε εμπειρίες και δυνατές αναμνήσεις

Φέτος, χαρίστε εμπειρίες και δυνατές αναμνήσεις

Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι αυτά που δεν μπαίνουν σε κουτάκια…

Είναι γεγονός: Η ευτυχία το πρωί των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς δεν μπορεί να μετρηθεί ή υπολογιστεί από τον αριθμό των δώρα κάτω από το δέντρο, ακόμα και από τα παιδιά στο σπίτι που μπορεί να έχουν μια μακρά λίστα επιθυμιών. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να δίνουμε στο παιδί πάρα πολλά παιχνίδια και δώρα μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα – ενδέχεται στην πραγματικότητα να τα κάνουμε λιγότερο ευτυχισμένα.

Οι παιδοψυχολόγοι τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όταν τα παιδιά κατακλύζονται από μια αφθονία παιχνιδιών, παίζουν λιγότερο. Τα «άπειρα» παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν στα παιδιά ένα αίσθημα υπερβολής και πίεσης, κάτι που συχνά τα ωθούν στο να χάνουν τη συγκέντρωση που απαιτείται για να μάθουν από αυτά τα παιχνίδια.

Πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου στο Σινσινάτι έδειξε ότι λιγότερα και καλύτερα παιχνίδια οδηγούν σε αυξημένη συμμετοχή και συνεργασία, δύο δηλαδή πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Αντίθετα, τα πάρα πολλά παιχνίδια ενθαρρύνουν μορφές πιο μοναχικού παιχνιδιού, προκαλώντας ταυτόχρονα την αίσθηση της μη παραγωγικής υπερφόρτωσης.

Τι σημαίνει αυτό, στην πράξη; Ότι δεν υπάρχει λόγος να τους πάρουμε τα πάντα στη λίστα επιθυμιών τους. Ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο.

Σε μια μελέτη 3.000 ατόμων ηλικίας 3-5 ετών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπιστώθηκε ότι η ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών εξαρτάται περισσότερο από το περιβάλλον στο σπίτι και τη συμμετοχή των γονέων τους από τα παιχνίδια ή τις ηλεκτρονικές συσκευές που τους παρέχονται. Εκείνοι που είχαν λιγότερα παιχνίδια και ηλεκτρονικά, αλλά είχαν γονείς που περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους, είχαν  καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και σε πολλούς άλλους τομείς κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, υποδηλώνοντας ότι η προσοχή των γονέων είναι καλύτερη από οποιοδήποτε παιχνίδι ή οθόνη.

Δείτε Επίσης
Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

Επιπλέον, χρόνια τώρα οι ερευνητές και οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει και τονίζουν ότι η ευγνωμοσύνη και η γενναιοδωρία αυξάνονται όταν προσφέρουμε στα παιδιά εμπειρίες κι όχι αντικείμενα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: η ευτυχία προέρχεται από εμπειρίες και όχι από πράγματα.

Εν κατακλείδι: Η ευτυχία που προκύπτει ως αποτέλεσμα από μια παιδική εμπειρία είναι πολύ πιο σημαντική από τον φευγαλέο ενθουσιασμό των παιχνιδιών κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η προσφορά εμπειριών που συνεπάγεται το πέρασμα του χρόνου μαζί αντί της διανομής παιχνιδιών, αποφέρει μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια χαρά. Μη σας απασχολεί ο αριθμός των παιχνιδιών. Επικεντρωθείτε στη δημιουργία αναμνήσεων. Στις επόμενες μέρες θα σας βοηθήσουμε, προτείνοντας «εναλλακτικές» προτάσεις δώρων!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top