Now Reading
Φάρμακο για τον διαβήτη στους πατέρες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά

Φάρμακο για τον διαβήτη στους πατέρες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, νέα μελέτη αναδεικνύει το γεγονός ότι η υγεία των ανδρών πριν από τη σύλληψη έχει επίσης σημασία

Η μετφορμίνη ως φάρμακο για τον διαβήτη έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά των ανδρών που το έλαβαν, αλλά οι άνδρες δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο απότομα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το φάρμακο, που χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), θεωρείται ασφαλές στις γυναίκες, αλλά εξακολουθεί να μην πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αναφερόμενη σχέση μεταξύ των ανδρών που λαμβάνουν μετφορμίνη και των γενετικών ανωμαλιών είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς η υγεία των ανδρών πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού τους.

Τα μωρά των οποίων οι πατέρες έπαιρναν μετφορμίνη είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενετική ανωμαλία σε σύγκριση με τα μωρά των οποίων οι πατέρες δεν τη λάμβαναν ποτέ. Ο κίνδυνος ήταν μόνο σε άνδρες που έλαβαν μετφορμίνη εντός τριών μηνών από τη σύλληψη – τότε αναπτύσσεται το σπέρμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

«Τρεις μήνες είναι σημαντικοί καθώς χρειάζονται δύο έως τρεις μήνες για να δημιουργηθεί το σπέρμα», λέει ο Michael L. Eisenberg, MD, ουρολόγος στο Stanford Health Care και ένας από τους ερευνητές. «Αυτό θα ήταν το παράθυρο έκθεσης που θα μπορούσε να επηρεάσει το σπέρμα που οδηγεί σε εγκυμοσύνη».

Ο Δρ Eisenberg εξήγησε ότι περισσότερες μελέτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Η συσχέτιση που βρέθηκε δεν σημαίνει ότι γνωρίζουνε με βεβαιότητα εάν η μετφορμίνη στους άνδρες προκαλεί τα ελαττώματα.

Χρήση μετφορμίνης

Η μετφορμίνη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Αλλά χρησιμοποιείται επίσης εκτός συνταγογράφησης (δεν έχει εγκριθεί επίσημα) για την απώλεια βάρους, τον διαβήτη κύησης και την πρόληψη του διαβήτη. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει γυναίκες με PCOS, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται συνήθως στην πάθηση και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη μετφορμίνη με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη θεραπεία του PCOS και τον επακόλουθο σχεδιασμό.

Το φάρμακο είναι αρκετά δημοφιλές, καθώς περίπου 86 εκατομμύρια συνταγές γράφτηκαν για το 2019 (στις ΗΠΑ). Χρησιμοποιείται συνήθως από άνδρες χωρίς διαβήτη για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επομένως οι άνδρες που επηρεάζονται από αυτό μπορεί να μην είναι μόνο εκείνοι με διαβήτη τύπου 2.

Σχετικά με τη μελέτη

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1996 έως το 2017 των οποίων οι μητέρες δεν είχαν υπέρταση ή διαβήτη. Εξέτασαν άνδρες κάτω των 40 ετών σε θεραπείες διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης (που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1), της μετφορμίνης και των σουλφονυλουριών (άλλη ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη).

Οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες σε μωρά των οποίων οι πατέρες έπαιρναν ινσουλίνη. Υπήρχαν πολύ λίγα μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες που έπαιρναν σουλφονυλουρίες για να εντοπίσουν με βεβαιότητα τυχόν κινδύνους. Όμως τα μωρά που γεννήθηκαν από μπαμπάδες που έπαιρναν μετφορμίνη εμφάνισαν έντονη αύξηση σε γενετικές ανωμαλίες.

Από όλα τα μωρά, το 51,4% ήταν αγόρια και το 3,3% είχε τουλάχιστον ένα σημαντικό γενετικό ελάττωμα. Μεταξύ των 1.451 μωρών που εκτέθηκαν στη μετφορμίνη, το 49,4% ήταν αγόρια και το 5,2% από αυτά είχαν εκ γενετής ελάττωμα. Για σύγκριση, από τα 5.298 μωρά που εκτέθηκαν στην ινσουλίνη, το 51,3% ήταν αρσενικά και το 3,3% είχε μεγάλα ελαττώματα. Υπήρχαν 647 μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες που έπαιρναν σουλφονυλουρίες. Το 49,3% ήταν άρρενες και το 5,1% από αυτούς είχαν σοβαρό γενετικό ελάττωμα. Σε εκείνους που εκτέθηκαν στη μετφορμίνη, υπήρχαν 1,4 φορές υψηλότερες πιθανότητες το παιδί να έχει τουλάχιστον ένα σημαντικό γενετικό ελάττωμα, ακόμη και μετά από προσαρμογή των ερευνητών για άλλους παράγοντες.

Τα γενετικά ελαττώματα που εντοπίστηκαν ήταν εκείνα που επηρέαζαν τα γεννητικά όργανα, το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς και καρδιακά προβλήματα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα γεννητικά ελαττώματα ήταν μόνο στα αγόρια.

Τα γεννητικά ελαττώματα που αναφέρθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνουν τον υποσπαδία, ο οποίος συμβαίνει όταν η ουρήθρα δεν εξέρχεται από την άκρη του πέους.

Οι ερευνητές δεν είδαν αποτελέσματα σε μωρά που συνελήφθησαν από άνδρες που έλαβαν μετφορμίνη νωρίτερα στη ζωή τους ή πριν από το χρονικό διάστημα των τριών μηνών που οδήγησαν στη σύλληψη. Έτσι, το κύριο χρονοδιάγραμμα ανησυχίας φαίνεται να αφορά τους τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη.

Ερμηνεία των ευρημάτων

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών λέει ότι οι άνδρες με διαβήτη που λαμβάνουν μετφορμίνη θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για πιθανή μετάβαση σε άλλη θεραπεία όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Ωστόσο, εδώ είναι το δύσκολο μέρος: Ο διαβήτης επηρεάζει επίσης την ποιότητα του σπέρματος, επομένως η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει και τα αποτελέσματα της γέννησης.

Η Serena H. Chen, MD, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στο IRMS Reproductive Medicine στο New Jersey που δεν συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει ότι μια «τεράστια αδυναμία» της μελέτης ήταν ότι δεν υπήρχαν δεδομένα για τον γλυκαιμικό έλεγχο.

«Εάν η αιμοσφαιρίνη σας A1c [HbA1c; ένας δείκτης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου] είναι αυξημένος, γνωρίζουμε ότι αυξάνει τους κινδύνους για γενετικές ανωμαλίες», εξηγεί η Δρ Τσεν. «Το μόνο που έκαναν ήταν να συσχετίσουν δεδομένα φαρμακείων».

Ο Δρ Eisenberg λέει ότι παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μετφορμίνη του εμβρύου μπορεί να βλάψει την κανονική ανάπτυξη των όρχεων.

Άνδρες, γυναίκες και μετφορμίνη

Αναρωτιέστε αν οι γυναίκες που λαμβάνουν μετφορμίνη για PCOS θα μπορούσαν να θέσουν τα βρέφη τους σε κίνδυνο; Αυτή η έρευνα δεν έδειξε αυτό, αλλά δεν μελέτησε επίσης αυτό το ερώτημα.

Δείτε Επίσης

Υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τις έγκυες γυναίκες που το λαμβάνουν. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σύνδεση μέσα στο πρώτο τρίμηνο και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συγγενούς ανωμαλίας επειδή βοήθησε τις γυναίκες να επιτύχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η μετφορμίνη μπορεί να κάνει τις γυναίκες με PCOS να ανταποκρίνονται περισσότερο σε άλλα φάρμακα που ρυθμίζουν τη γονιμότητα, όπως η κιτρική κλομιφαίνη (Clomid). Η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αποτελεί τη βάση πολλών από τα προβλήματα που προκαλούνται από το PCOS, λέει η Δρ Chen.

«Δεν θα έλεγα ότι [η μετφορμίνη] είναι μια θεραπεία γονιμότητας για τις γυναίκες. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση, ακόμη και μεταξύ των γιατρών», προσθέτει η Chen.

Όσον αφορά τη μετφορμίνη στις γυναίκες: «Φαίνεται να είναι ασφαλής, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χορηγείται στην εγκυμοσύνη μόνο για PCOS και δεν φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα αποβολής, επομένως θα συνιστούσα να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση μιας εγκυμοσύνης με έναν ιατρό ή ενδοκρινολόγο αναπαραγωγικού συστήματος», λέει η Δρ Τσεν. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξατομικευτεί. Τα οφέλη από τη συνέχιση θα πρέπει να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Όσο για τους άνδρες, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν λαμβάνετε μετφορμίνη και TTC.

«Οι άνδρες που προσπαθούν να γίνουν μπαμπάδες θα πρέπει να το συζητήσουν με τους γιατρούς τους πριν κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές», σημειώνει η Δρ Τσεν.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Ο Δρ Maarten Jan Wensink, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, λέει ότι τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περισσότερη έρευνα. Λέει ότι οι συνεισφορές των γονιών στην υγεία των παιδιών τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Η καλύτερη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 παραμένει η παρέμβαση στον τρόπο ζωής: δίαιτα, σωματική άσκηση». Το να βασιστείς μόνο σε αυτό για τη θεραπεία του διαβήτη μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να εξαλείψει κάθε πιθανή βλάβη που προκαλείται από τη φαρμακευτική αγωγή, σημειώνει.

«Οι άνδρες που φιλοδοξούν να γίνουν γονείς θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε ένα διαφορετικό φάρμακο, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουν μαζί με τον γιατρό τους», λέει ο Δρ. Wensink. «Η μετφορμίνη είναι το φάρμακο πρώτης επιλογής για τον διαβήτη τύπου 2 επειδή είναι γενικά ασφαλές για τον πατέρα και αποτελεσματικό κατά του διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Metformin in Men Linked to Birth Defects – Motherly

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top