Now Reading
Τρόποι να κάνετε τα Χριστούγεννά σας φιλικά προς το περιβάλλον

Τρόποι να κάνετε τα Χριστούγεννά σας φιλικά προς το περιβάλλον

Φέτος κάντε ένα δώρο πολύτιμο σε εσάς και τον πλανήτη μας 

Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές, πέρα από τη μαγεία που εμπεριέχουν, είναι συνδυασμένα με δώρα, υπερκατανάλωση, έξοδα, περιτυλίγματα και πολλά πολλά σκουπίδια… Από την άλλη, όμως, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με την αγάπη. Μπορεί η αγάπη αυτή να συσχετιστεί και με την αγάπη προς το περιβάλλον και την έγνοια μας για το μέλλον του πλανήτη;

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς τρόπους να μεταμορφώσετε τις φετινές σας οικογενειακές γιορτές σε γιορτές φιλικές προς το περιβάλλον.

 

 

Φτιάχνουμε τα δώρα μας

Τι πιο όμορφο και πιο προσωπικό από το να φτιάξετε μόνοι σας τα δώρα που θα προσφέρετε σε συγγενείς και φίλους. Τα παιδιά εκτός από το ότι θα κατανοήσουν και θα εκτιμήσουν την κίνηση αυτή, θα διασκεδάσουν συμμετέχοντας στη διαδικασία. Σπιτικά γλυκά, χειροποίητα κοσμήματα, μπρελόκ, γούρια, ή αυτοσχέδιες δημιουργίες των παιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά της φύσης είναι μόνο μερικές από τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές σας.

 

Μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού

Στα ψώνια σας για τα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια μπορείτε να είστε περισσότερο προσεκτικοί στην ποσότητα των όσων θα προμηθευτείτε. Είναι σημαντικό να έχετε στον νου σας να αγοράσετε μόνο όσα πρόκειται να καταναλωθούν. Μεταδώσετε αυτή τη φιλοσοφία και εξηγήστε στα παιδιά τους λόγους σχετικά με αυτό το σκεπτικό, ζητήστε τους να γράψετε μαζί τη λίστα αγορών και να συμμετέχουν και στη διαδικασία ώστε να κατανοήσουν το σημασία της μείωσης στη σπατάλη των φαγητών. Για ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο αποτελεσματικότητα, βρείτε συνταγές και γίνετε δημιουργικοί ως προς το πώς να χρησιμοποιήσετε τυχόν φαγητά που θα έχουν περισσέψει, καθώς πολλές φορές μπορούν να αποτελέσουν υλικό για αλμυρές και γλυκές πίτες…

 

Περιτυλίγματα

Τα γυαλιστερά χαρτιά, οι κόλλες με γκλίτερ ή μεταλλικά σχέδια είναι υλικά τα οποία συνήθως δεν ανακυκλώνονται. Μπορείτε λοιπόν φέτος να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές και να εμπλέξετε και τα παιδιά σας σε αυτό το σκεπτικό.

Επιλέξτε απλό, καφέ χαρτί ή χρωματιστό χαρτόνι. Στολίστε τα δώρα σας με κορδέλες από ύφασμα ή χαρτί.

 

Δείτε Επίσης

Ενέργεια και λαμπάκια

Εξοικονομήστε ενέργεια τοποθετώντας λιγότερα λαμπάκια όπου είναι δυνατό. Ο διακριτικός φωτισμός είναι εξίσου γιορτινός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να σβήνετε τα διακοσμητικά λαμπάκια, καθώς επίσης μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε λαμπάκια LED. Περιορίστε τα φώτα και ανάψτε κεριά, για να δημιουργήσετε μια μαγική ατμόσφαιρα και στολίστε το δέντρο με όσο το δυνατόν φυσικά υλικά.

Βιβλία μόνο!

Ένα βιβλίο με θέματα σχετικά για το περιβάλλον μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να περάσετε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά σας, ενώ παράλληλα σας βοηθάει να έρθετε πιο κοντά και να συνδεθείτε με έναν μοναδικό τρόπο. Μπορεί να γίνει η αφορμή να συζητήσετε και να ακούσετε τις απόψεις του παιδιού σας πάνω στο θέμα. Μπορεί και να εκπλαγείτε!

Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμα και παραμύθια που αναδεικνύουν την αξία της φύσης μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές ιδέες για ανεκτίμητα δώρα προς άλλα παιδάκια.

Μια μοναδική πρόταση είναι το βιβλίο «Μα πού πάνε τα μπαλόνια» της Κατρίνα Τσάνταλη, από τις εκδόσεις Διόπτρα, ένα υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο γεμάτο χρώματα και φαντασία. Μια τρυφερή ιστορία που ευαισθητοποιεί τα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top