Now Reading
Το childit.gr προτείνει τα πιο συναρπαστικά παιδικά βιβλία για τις διακοπές

Το childit.gr προτείνει τα πιο συναρπαστικά παιδικά βιβλία για τις διακοπές

Γιατί μέσα στις σελίδες των βιβλίων ταξιδεύουμε κάθε εποχή … και το καλοκαίρι ακόμα περισσότερο!

«Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια»

Συγγραφέας: Φώτης Δούσος

Εικονογράφηση: Αγγελική Μπόζου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Μπορεί ένα τζιτζίκι να γράψει απομνημονεύματα; Μπορούν οι μέλισσες να ερωτευτούν λουλούδια; Γιατί γκρινιάζουν τόσο οι χήνες; Το χρυσό σπυρί φυτρώνει ή το έχουμε μέσα μας; Τα τυφλά μυρμήγκια μήπως είναι τυφλά από οργή; Μπορεί ένας γερόλυκος να κάνει μαθήματα τραγουδιού; Μπορεί ένα φάλτσο τζιτζίκι να φτάσει ως την Αφρική και να καταφέρει να γυρίσει και πάλι πίσω στην πατρίδα του; Μπορεί κανείς να ακούσει τη σιωπή; Ένα βιβλίο με ήρωα τον Παβ (από Παβαρότι) γραμμένο με έξυπνο λόγο και χιούμορ, αναδεικνύεται από εξίσου όμορφη και πρωτότυπη εικονογράφηση και συνθέτει μια περιπέτεια αυτογνωσίας και ένα ταξίδι στα μυστικά της ύπαρξης – ένα διασκεδαστικό μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Υπέροχο!

 

«Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο»

Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη

Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

Εκδόσεις: Ίκαρος

Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα εισιτήρια για τις διακοπές σας, σας προτείνω να αναζητήσετε για προορισμό το νησί Πίτσι Πίτσου, εκεί θα γνωρίσετε τους Πιτσιμπουίνους και αν σας αρέσουν τα μυστήρια τότε θα γίνετε φίλοι τους! Θα σας μάθουν να πίνετε πιτσικολάδα και να τρώτε πιτσωμί και αν είστε τυχεροί θα κάνετε και τις βουτιές σας στη λίμνη Λαμπίκο, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να λύσετε το πρώτο σας μυστήριο ή έστω να βοηθήσετε στη λύση του. Μια διασκεδαστική περιπέτεια για ανήσυχους αναγνώστες που έχουν στις φλέβες τους αίμα ντετέκτιβ… σε ζωντανή εικονογράφηση που σε κάνει να μπαίνεις μέσα στην ιστορία!

 

«Ο Καρομυτόγκας»

Συγγραφέας: Μαριανίνα Κριεζή

Εικονογράφηση: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις: Αιώρα

Όταν τα εξαιρετικά στιχάκια της Μαριανίνας Κριεζή ντύνονται με τις υπέροχες ζωγραφιές της Σοφίας Ζαραμπούκα, τότε είστε σίγουροι ότι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα διαχρονικό κόσμημα ανάγνωσης. Πολύτιμο σαν το νερό – που όμως δεν είναι πάντα καθαρό και αν αναρωτιέστε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό δεν έχετε παρά να το διαβάσετε… Κυλάει σαν το νερό και σαν τραγούδι, σε παρασέρνει και σε κάνει και σένα να μιλάς με ρίμα… Ένα οικολογικό παραμύθι γραμμένο με ευαισθησία και χιούμορ, πιο ποτέ επίκαιρο από ποτέ.

 

«Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου»

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Αν θες ένα «επιστημονικό εγχειρίδιο» να το μετατρέψεις σε παιδικό βιβλίο που ο λόγο του χωρίς να χάνει σε κύρος και γνώσεις να διαβάζεται σαν παραμύθι και η εικονογράφησή του να είναι σύγχρονη και μαγική, τότε δεν έχεις παρά να δώσεις το κείμενο να το γράψει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και να το εικονογραφήσει η Ίρις Σαμαρτζή. Ένα πολύτιμο βιβλίο για το πιο πολύτιμο… δηλαδή το νερό! Μπες στον κύκλο και μάθε όλα τα μυστικά και βοήθησε κι εσύ στη διατήρησή του. Οι πιο σημαντικές περιπέτειες είναι αυτές που ζούμε κάθε μέρα – γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε ήρωες και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

«Το σύνναιφο που κατάπινε τα Ναι»

Συγγραφέας: Σοφία Δάρτζαλη

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Διόπτρα

Αν μια μέρα το παιδί σας ξυπνήσει και του φταίνε όλα, δεν θέλει τίποτα και σε κάθε σας ερώτηση η απάντησή του είναι «Όχι», τότε κοιτάξτε καλά μέσα στην ντουλάπα, κάτω απ’ το κρεβάτι, μέσα στο ψυγείο ή όπου σας φαίνεται πιθανό να κρύβεται ένα σύννεφο-σύνναιφο από αυτά που καταπίνουν τα «ναι» των παιδιών και τα μεταμορφώνουν σε βροντερά και γκρινιάρικα όχι… Ένα έξυπνο βιβλίο που θα μας θυμίσει οικείες καταστάσεις και συμπεριφορές και που θα μας αφήσει ένα ωραίο και μεγάλο χαμόγελο!

 

«Μόνο αν θέλω»

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Μίνωας

Τα παιδιά, αλλά και κανένας μας για την ακρίβεια, δεν χρωστάνε αγκαλιές… Το ποιον θα αγκαλιάσουν, ποιον θα φιλήσουν και σε ποιον θα δείξουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους είναι δική τους επιλογή και δικό τους δικαίωμα. Έτσι και η ηρωίδα της συγκεκριμένης ιστορίας με όμορφο και ευαίσθητο τρόπο δίνει στους άλλους να καταλάβουν πότε και με ποιες προϋποθέσεις θέλουν να την αγκαλιάσουν – ποιος και πώς! Γιατί ούτε όλες οι ώρες είναι ίδιες ούτε έχουμε πάντα την ίδια διάθεση – και σίγουρα δεν έχουμε την ίδια διάθεση προς όλους τους ανθρώπους! Αχ, όλοι ξέρουμε πώς είναι αυτό το συναίσθημα ως παιδί να σε αγκαλιάζουν χωρίς να θες… Γραμμένο με χιούμορ και ενσυναίσθηση βάζει τα πράγματα –και τους άλλους– στη θέση τους.

 

«Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια»

Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου

Εικονογράφηση: Κέλλη Ματαθία Κόβο

Εκδόσεις: Πατάκη

Αν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα λέει η παροιμία σε τρώνε οι κότες, αν ανακατεύεσαι με τα βιβλία και τα διαβάζεις στις κότες, τότε οι κότες σταματάνε να τρώνε πίτουρα και διεκδικούν τα δικαιώματά τους… Ένα υπέροχο βιβλίο παραβολή για όλες τις ομάδες του κόσμου που δεν έχουν ίσα δικαιώματα και δεν έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, στην ελευθερία λόγου, στην αυτοδιάθεση – που δεν μπορούν καν να ονειρευτούν ή να ζήσουν όπως θέλουν. Ένα βιβλίο ύμνος για τη δύναμη της γνώσης, της φαντασίας, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

 

«Το θυμωμένο αρκουδάκι»

Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις: Σαΐτης

Γιατί ένα αρκουδάκι είναι τόσο και πάντα θυμωμένο; Τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά του να χτυπάει τρελά σαν τρικυμισμένη θάλασσα; Τον ενοχλεί κάτι στο σπίτι και στην οικογένειά του; Πώς είναι οι σχέσεις του με τους συμμαθητές του; Τι είναι αυτό που από καβγατζή θα τον μεταμορφώσει σε ένα ευγενικό κι αξιαγάπητο αρκουδάκι; Αν το παιδί σας έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε καλύτερα – κι εσάς κι εκείνο… Γραμμένο με ευαισθησία κι ενσυναίσθηση ρίχνει φως σε ένα λεπτό ζήτημα.

 

«Ο λυράρης και οι νεράιδες»

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δείτε Επίσης

Από τη σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» διαλέξαμε αυτή που μας ταξιδεύει στην Κρήτη και μας ξεμυαλίζει με την κρητική λύρα! Ο μύθος πλέκεται περίτεχνα με το δοξάρι του λόγου που τόσο ζηλευτά την τέχνη του κατέχει η Αγγελική Δαρλάση και οι νεράιδες ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου και βλέπουμε την προσπάθειά τους να ξελογιάσουν τον λυράρη… Θα τα καταφέρουν; Το σίγουρο είναι ότι οι αναγνώστες θα αφεθούν να πλανηθούν σε μια αναγνωστική απόλαυση.

 

«Το μαγικό κλειδί»

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Χμ να δεις πώς τη λένε τη λέξη που πρέπει να πω για να ανοίξει η πόρτα… Κάποιες πόρτες ανοίγουν μόνο με συγκεκριμένες λέξεις – και κάποιες λέξεις έχουν κλειδώσει πεισματικά μέσα σου και δεν λένε να βγούνε με τίποτα προς τα έξω… Έτσι κι η μικρή ηρωίδα αυτού του βιβλίου ψάχνει να βρει αυτή τη λέξη που λειτουργεί και ως μαγικό κλειδί – από σίγμα αρχίζει… αλλά δεν είναι ούτε σαύρα, ούτε σιντριβάνι, ούτε σαρανταποδαρούσα… Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς καμιά φορά δυσκολεύεστε να την πείτε… αλλά αυτό το παραμύθι έχει καλό τέλος και η λέξη λέγεται τη σωστή στιγμή… και η πόρτα ανοίγει όπως και η αγκαλιά! Όμορφο και τρυφερό, θα το αγαπήσετε…

 

«Παντού και πάντα»

Συγγραφέας: Αγγελική Λάλου

Εικονογράφηση: Λία Φωτιάδου

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης-Πυραμίδα

Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρια… όπως ακριβώς πρέπει να είναι η αγάπη όταν θέλει να λέγεται άδολη, ελεύθερη, απεριόριστη, αληθινή. Αυτό το Πάντα που τόσα ζωντανά και πανέμορφα ζωγράφισε η Λία Φωτιάδου, δίνοντάς του ζωή, ήρθε για να μας δείξει πόσο απλή και πόσο όμορφη είναι το να δέχεσαι και να αγαπάς τον άλλον όπως είναι – παντού και πάντα!

 

«Ψίθυροι στην αμμουδιά»

Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Δεν θα μπορούσα να μη συμπεριλάβω αυτό το βιβλίο στο καλοκαιρινό αφιέρωμα, καθώς πρόκειται για έναν ύμνο στο καλοκαίρι και την ομορφιά του. Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου με τον υπέροχο ποιητικό της τρόπο, με τον σεβασμό της στη φύση, στις λεπτομέρειες, στα μικρά και ταπεινά και ουσιώδη της ζωής πλέκει ένα παραμύθι ύμνο στην αγάπη, τη διατήρηση και την προστασία της φυσικής ομορφιάς, ακούγοντας με σεβασμό όλους τους ψιθύρους που κλείνει στην ανάσα του ο καλοκαιρινός άνεμος της αμμουδιάς. Οι εικόνες της Έφης Κοκκινάκη μας ταξιδεύουν νοερά στα καλοκαίρια της παιδικής μας αθωότητας.

 

«Το κορίτσι και η φάλαινα»

Συγγραφέας: Rebecca Gugger

Εικονογράφηση: Simon Röthlisberger

Εκδόσεις: Φουρφούρι

Πόσες ερωτήσεις υπάρχουν στο μυαλό ενός παιδιού – για πόσες απορίες μπορεί να ψάχνει την απάντηση η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, η μικρή Λένα; Κι αλήθεια μπορεί αυτές τις απαντήσεις να τις ανακαλύψει με τη βοήθεια μιας μικρής φάλαινας; Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι θετική και θα το ανακαλύψετε κι εσείς διαβάζοντας αυτό το μαγικό παραμύθι – γιατί τελικά οι πιο μεγάλες και οι πιο σημαντικές αλήθειες της ζωής συνήθως βρίσκονται δίπλα μας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top