Now Reading
Το childit.gr προτείνει τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισε τον Ιανουάριο

Το childit.gr προτείνει τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισε τον Ιανουάριο

Αγαπημένοι συγγραφείς, υπέροχες ιστορίες και ήρωες που κάνουν τη διαφορά!

«Αμάλια»

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Ίκαρος

Από τα πιο ανατρεπτικά παιδικά βιβλία που διάβασα το 2019 αλλά κι ένα βιβλίο που δύσκολα θα ξεχάσω. Εντάξει αυτό ισχύει και για τα περισσότερα βιβλία που μας χαρίζει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, αλλά η Αμάλια είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ηρωίδα. Αλλά εξίσου ξεχωριστό είναι και το σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου. Μια βόλτα στη λαϊκή, με τα χρώματα, τις μυρωδιές και κυρίως τη φωνή των πωλητών που διαφημίζουν την πραμάτεια τους… Ώσπου τη φωνή τους έρχεται να καλύψει η ποιητική φωνή της Αμάλιας που θα ξυπνήσει το ποιητικό ταπεραμέντο και των υπολοίπων. Ένα βιβλίο για την ομορφιά του αληθινού βλέμματος και της απλότητας. Οι εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη είναι τόσο ζωντανές που διαβάζεις το βιβλίο με όλες τις αισθήσεις.

 

«Ένα δέντρο για μένα»

Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Υπάρχουν τα κανονικά δέντρα, με τις ρίζες, τον κορμό, τα κλαδιά, τα φύλλα – υπάρχουν και κάποια άλλα δέντρα λίγο διαφορετικά. Είναι από χαρτί και δεν μπαίνουν στο χώμα ή σε γλάστρα. Έχουν ονόματα, και φωτογραφίες και μπορούν να μεγαλώνουν και να απλώνουν τόσο προς τα κάτω με τις ρίζες όσο και προς τα πάνω και τα πλάγια με τα κλαδιά. Κι έχουμε όλοι αυτό το δέντρο. Όχι το ίδιο – ο καθένας μας έχει το δικό του δέντρο. Το οικογενειακό του δέντρο. Κι ο ήρωας της ιστορίας αυτής φτιάχνοντας ως σχολική εργασία το οικογενειακό του δέντρο θα καταλάβει τον κύκλο της ζωής, την έννοια του χρόνου αλλά και τους συγγενικούς δεσμούς που ενώνουν τα μέλη μιας οικογένειας. Η Μαριάννα Κουμαριανού γράφει μια τρυφερή ιστορία που θα λύσει στα παιδιά πολλές απορίες – ενώ η όμορφη εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου ταιριάζει ιδανικά με το κείμενο.

 

«Ο φίλος μου ο Τζιμ»

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Kitty Crowther

Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Εκδόσεις: Μάρτης

Ο Τζακ είναι ένας μαύρος κότσυφας που ζει στο δάσος αλλά θέλει  να δει τη θάλασσα. Μαζί όμως με τη θάλασσα θα δει κι ένα άσπρο πουλί. Έναν γλάρο, τον Τζιμ, και θα γίνουνε φίλοι. Μπορεί όμως ένα μαύρο πουλί του δάσους να γίνει αποδεκτό σε ένα χωριό άσπρων θαλασσινών πουλιών; Θα δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους οι γλάροι να γνωρίσουν τον Τζακ. Και τι διαφορά θα κάνουν στην εξέλιξη της ιστορίας τα βιβλία και η ανάγνωση; Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, τα στερεότυπα και τις παγίδες που κρύβουν, αλλά πάνω απ’ όλα μια έξυπνη και καλογραμμένη ιστορία για τη φιλία. Στα συν, η ευρηματική εικονογράφηση που μας κάνει να παρακολουθούμε την ιστορία σαν μέσα από φακό…

 

«Νινιάν – Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος Γίγαντας»

Συγγραφέας: Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου

Εκδόσεις: Σαΐτης

Μέσα σε ένα δάσος ζούνε ειρηνικά κι αρμονικά το βασίλειο των Νάνων και το βασίλειο των Γιγάντων. Ο Νινιάν ήταν ο πρίγκιπας των Νάνων που σε λίγο θα γινόταν βασιλιάς – αγαπούσε κρυφά όμως την Υψιπύλη, την πριγκίπισσα των Γιγάντων. Μέσα από περιπέτειες, μάγια, ξόρκια και κακές συμβουλές θα καταφέρει να γίνει γίγαντας, αλλά όχι μόνο δεν θα κερδίσει την αγάπη της καλής του αλλά θα χάσει την καρδιά και το γέλιο του. Πώς θα καταφέρει να βρει ξανά τη χαρά και τον εαυτό του; Ένα παραμύθι με δράση, ανατροπές και πολύ όμορφα μηνύματα.

 

«Ο Τραχαλητής και η Τίποτα»  

Συγγραφέας: Κατερίνα Παπαγαρυφάλλου

Εικονοφράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μια ιστορία για δύο συμμαθητές – ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Δύο εντελώς διαφορετικά παιδιά – αλλά και ποια παιδιά είναι εντελώς ίδια. Όμως εκτός από διαφορές έχουν και πολλές ομοιότητες και εκεί που διαφέρουν θα βρουν τρόπο να γεμίσει ο ένας τα κενά και τις αδυναμίες του άλλου. Και μαζί θα μάθουν να αποδέχονται και τον εαυτό τους και τους άλλους και θα γίνουν φίλοι. Και θα είναι μαζί και τα όνειρά τους δεν θα μοιάζουν τόσο μακρινά και οι δυο τους δεν θα είναι πια μόνοι. Μια πολύ τρυφερή ιστορία για όλα τα παιδιά που τρέχουν πάνω σε ρόδες κι όχι με τα πόδια τους αλλά και για όλα τα παιδιά που θέλουν τρόπο και χρόνο για να πουν κάτι και για να βγουν από το «τίποτα»… Ένα βιβλίο που δίνει ελπίδα και καλλιεργεί με θαυμάσιο τρόπο την ενσυναίσθηση.

 

«Καλοκαίρι στο κουτί»

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Για πολλά παιδιά (κι όχι μόνο), η αγαπημένη τους εποχή είναι το καλοκαίρι. Και είναι λογικό, γιατί το καλοκαίρι έχει θάλασσα, έχει κύματα, έχει τζιτζίκια, έχει βόλτες με φίλους, έχει διακοπές, έχει πανέμορφα βιβλία, έχει κοχύλια, έχει ιστορίες κάτω απ’ τα αστέρια, έχει χρώματα, έχει κοχύλια, έχει μπάνια και μακροβούτια, έχει σύκα, και αστερίες και καρτ ποστάλ. Έχει και τι δεν έχει. Έχει όνειρα και αναμνήσεις. Και δεν χωράει σε ένα κουτί και δεν χωράει σε ένα βιβλίο – όμως μέσα στο βιβλίο «Καλοκαίρι στο κουτί» το καλοκαίρι γεμίζει την καρδιά μας με εικόνες, με ήχους, με θάλασσα και υπέροχα χρώματα! Ένα πανέμορφο βιβλίο για όσους θέλουμε να κρατάμε πάντα ζωντανό μέσα μας το καλοκαίρι. Τέλεια η συνύπαρξη του ποιητικού κειμένου της Αργυρώς Πιπίνη με τις εικόνες-πίνακες του Αχιλλέα Ραζή.

 

«Το πουλόβερ»

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ

Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Δείτε Επίσης

Το πουλόβερ για το χειμώνα είναι ιδανικό ρούχο – μερικές φορές όμως μπορεί να είναι βαρύ και να μας ζεσταίνει υπερβολικά. Και ίσως πού και πού να το νιώθουμε βαρύ σαν πανοπλία και να μην αντέχουμε. Αυτό περίπου συνέβη στον ήρωα αυτής της ιστορίας ώσπου μια κλωστούλα που εξείχε έδωσε στην καλύτερή του φίλη μια συναρπαστική ιδέα… Και με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού και δύο βελόνων πλεξίματος, μεγάλου ταλέντου και πολλής δεξιοτεχνίας το πουλόβερ με το μαλλί του που ξηλωνόταν σιγά σιγά χάρισε μεταξύ άλλων ένα ζευγάρι γάντια, ένα σκούφο, ένα βραχιόλι, μια τσάντα και βρέθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης και έδωσε χαρά σε πολλούς ανθρώπους. Κι όταν δεν έμεινε τίποτα από το πουλόβερ ο ήρωας της ιστορίας μας μπορεί να κρύωνε λίγο αλλά είχε καιρό να νιώσει τόσο ανάλαφρος. Από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες που διάβασα τελευταία και απόλαυσα το ταίριασμα του έξυπνου κειμένου με μια εξαιρετική εικονογράφηση.

 

«Όλα στην ώρα τους»

Συγγραφέας: Κική Δημητριάδου

Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Δυο κορίτσια φίλες αγαπημένες που ξαφνικά μάλωσαν και χωρίστηκαν χωρίς να τα ξαναβρούν. Ποια έγινε ράφτρα του βασιλιά και ποια γητεύτρια πυγολαμπίδων; Πώς θα γίνει να ξαναγίνουν φίλες και πώς θα φτιαχτεί το πιο όμορφο φόρεμα για την κόρη του βασιλιά; Ένα παραμύθι με τη στόφα και τη γοητεία των κλασικών παραμυθιών, εκείνων που μας ταξιδεύουν στον κόσμο της μαγικής φαντασίας, τόσο αρμονικά δεμένο με την υπέροχη εικονογράφηση που πραγματικά όσοι το διαβάσουν θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα νιώσουν ότι όλα γίνονται πάντα στην ώρα τους.

 

«Η Ρένια και ο διαβήτης που δεν έκανε κύκλους»

Συγγραφέας: Κάρμεν Ρουγγέρη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν είναι εύκολο το να αποφασίσεις να γράψεις ένα παραμύθι με θέμα τον Διαβήτη τύπου 1 που να μιλάει απλά και κατανοητά αλλά και εμπεριέχοντας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία και χωρίς να χάνει στο ελάχιστο τη γοητεία ενός όμορφου παιδικού βιβλίου. Όταν όμως επιλέγεις το κείμενο να το γράψει η Κάρμεν Ρουγγέρη τότε αυτό και μόνο θα μπορούσε να αποτελεί εγγύηση. Μέσα από τη δεκάχρονη Ρένια τα παιδιά θα μάθουν όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν για τον κύριο Διαβήτη, τη Δεσποινίδα Ινσουλίνη και τη Διαφορετικούπολη – ενώ και οι γονείς θα διευκολυνθούν πολύ ως προς το πώς να μιλήσουν στα παιδιά και θα καταφέρουν να τους λύσουν σημαντικές απορίες. Η εξαιρετική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια κάνει την αφήγηση να κυλάει με μαγικό τρόπο.

 

«Ένας αρκούδος μια φορά»

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Πατάκη – Μουσείο Μπενάκη

Τα μαγικά ταξίδια ενός μοναδικού αρκούδου που μας ξεναγεί και μας γνωρίζει τους υπέροχους φίλους του… θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για αυτό το εξαιρετικό παιδικό βιβλίο. Ένας καφέ αρκούδος από τους αγαπημένους φίλους της παιδικής μας αθωότητας που θα μπορούσε να ανήκει στον καθένα μας αλλά ανήκει στη συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη και που η Ελένη Γερουλάνου αγάπησε και έκανε και όλους εμάς να τον αγαπήσουμε – είτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είτε από κοντά, πηγαίνοντας να επισκεφτούμε το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Η ευρηματική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή καταφέρνει να ζωντανέψει πάνω από 240 παιχνίδια της συλλογής – ελπίζω να τα ανακαλύψετε όλα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top