Now Reading
Το όχι σημαίνει όχι – μιλώντας στα παιδιά για τη συναίνεση

Το όχι σημαίνει όχι – μιλώντας στα παιδιά για τη συναίνεση

Αν νιώθετε αμηχανία για το πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τη συναίνεση, δείτε μαζί αυτό animation και συζητήστε το

Είναι σημαντικό ως γονείς να μάθουμε στα παιδιά να σέβονται το χώρο, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και το σώμα του άλλου, εξίσου σημαντικό με το να διεκδικούν κι οι ίδιοι από τους άλλους τον ίδιο αυτόν σεβασμό για τις δικές τους επιθυμίες και τα όρια που εκείνα βάζουν για το σώμα τους.

Το θέμα της συναίνεσης, είτε μεγαλώνουμε αγόρι είτε μεγαλώνουμε κορίτσι, είναι εξίσου ουσιαστικό. Ξεκινάει από το σπίτι και από την οικογένεια. Η συναίνεση αφορά ακόμα και το πόσο τρυφερό επιβάλλουμε σε ένα παιδί να είναι με κοντινά του πρόσωπα ακόμα και με τα μέλη της οικογένειάς του. Δεν πιέζουμε το παιδί να δέχεται ή να δείχνει τρυφερότητα προς κανένα και από κανέναν. Συμπεριλαμβανομένων και των γονιών του.

Ενθαρρύνουμε το παιδί να έχει το έλεγχο του πόσο τρυφεροί θέλει να είναι οι άλλοι μαζί του και πόσο τρυφερό θέλει να είναι εκείνο προς τους άλλους. Ταυτόχρονα του δείχνουμε ότι η ίδια συμπεριφορά, η ίδια αντίδραση ή αντιμετώπιση αφορά και τη δική του στάση απέναντι στους άλλους. Ότι πρέπει δηλαδή να σέβεται και να αποδέχεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ως προς τα συναισθήματα και τις εκφράσεις τρυφερότητας – και όχι μόνο.

Είναι πρωταρχικής σημασίας το παιδί να μάθει από νωρίς να σέβεται τα όχι των άλλων και να απαιτεί/διεκδικεί το σεβασμό και την αποδοχή των άλλων αναφορικά με τα δικά του όχι, όταν αυτά αφορούν την αυτοδιάθεση του σώματός του.

Δείτε Επίσης

Στην εποχή του #me too απαραίτητο κομμάτι της γονικής μέριμνας είναι να αναθρέψει και να μεγαλώσει νέες γενιές παιδιών που θα μάθουν να σέβονται τα όχι των άλλων και θα διεκδικούν/απαιτούν σεβασμό στα δικά τους όχι. Με ενσυναίσθηση, με επαφή, σεβασμό και αποδοχή που ξεκινάει μέσα από την οικογένεια ίσως κάποτε γίνει πιο εύκολο το να μη χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα και για όσα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα για/σε όλους.

(τα δικαιώματα για το βίντεο ανήκουν σε: Animation courtesy of Emmeline May at rockstardinosaurpirateprincess.com and Blue Seat Studios. Copyright © 2015 RockStarDinosaurPiratePrincess and Blue Seat Studios. Images are Copyright ©2015 Blue Seat Studios.)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top