Now Reading
Το «μαζί» που κάνει τη διαφορά

Το «μαζί» που κάνει τη διαφορά

Όσο κι αν μεγαλώνουν και γίνονται αυτόνομα και ανεξάρτητα, διατηρήστε το δικό σας «μαζί»



Από μωρά ήδη με το πού αρχίζουν να περπατάνε τα παιδιά γίνονται αυτομάτως πιο αυτόνομα και πιο ανεξάρτητα. Θαυμάζουμε κάθε τους νέο κατόρθωμα και ενθαρρύνουμε την αυτονομία τους. Πιο ανεξάρτητα παιδιά σημαίνει πιο ελεύθερα δικά μας χέρια και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για εμάς.

Εδώ όμως είναι σημαντικό να πούμε πως παράλληλα με την ανεξαρτησία των παιδιών πρέπει να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε το «μαζί». Ένα «μαζί» που θα προάγει τη συνεργασία, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες της οικογένειας και, κυρίως, θα κρατάει γερές τις βάσεις της επικοινωνίας και της επαφής. Θεμέλια που θα χρειαστούν ειδικά όταν το παιδί θα μπει στην εφηβεία.



Τρώμε πρωινό μαζί

Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο ή είστε τύπος «πίνω έναν καφέ στο πόδι», προσπαθήστε να βάλετε το κοινό πρωινό στο πρόγραμμα. Ερωτήσεις όπως «πώς κοιμήθηκες», «τι πρόγραμμα έχεις σήμερα;» δείχνουν ενδιαφέρον και δημιουργούν έναν όμορφο και διαλογικό τρόπο για να ξεκινήσει η μέρα με ηρεμία.

Περπατάμε μαζί

Είτε προς ή από το σχολείο ή προς άλλες δραστηριότητες του παιδιού, βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας. Για τις κοντινές αποστάσεις μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, όταν το επιτρέπουν τουλάχιστον οι καιρικές συνθήκες. Το περπάτημα κάνει τα παιδιά πιο οξυδερκή. Τα βοηθά να προσέχουν πράγματα και εικόνες που αλλιώς θα προσπερνούσαν και κυρίως οξύνει όλες τους τις αισθήσεις.

Μιλάμε

Δεν χρειάζεται να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη ώρα, αλλά είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της μέρα –κάθε μέρας– να βρίσκετε χρόνο για να μιλάτε. Μια καλή στιγμή είναι όταν γυρίζει από το σχολείο, αλλά μπορεί να είναι και το βράδυ ή όποια άλλη στιγμή σας δοθεί η αφορμή. Το παιδί πρέπει να ξέρει και  να νιώθει ότι είστε διαθέσιμοι να το ακούσετε. Αλλά ακόμα κι αν εκείνο από μόνο του δεν το επιδιώκει, πρέπει εσείς –όχι ανακριτικά– να δείχνετε ενδιαφέρον και να ανοίγετε συζητήσεις ώστε να μη χάνετε επεισόδια από την καθημερινότητά του.

Συμμετέχουμε στο σπίτι

Δείτε Επίσης

Στα παιδιά αρέσει να βοηθάνε, να νιώθουν χρήσιμοι, να αποδεικνύουν ότι τα καταφέρνουν… όλο και περισσότερο, όλο και καλύτερα. Μαγειρέψτε μαζί, ζητήστε βοήθεια στα ψώνια. Όταν μοιράζονται οι δουλειές του σπιτιού, όλοι είναι πιο ξεκούραστοι κι υπάρχει περισσότερος κοινός χρόνος για χαλάρωση και διασκέδαση.

Χαλαρώνουμε μαζί   

Αυτό εμπεριέχει πολλά και ίσως τα πιο ευχάριστα. Διαβάζουμε μαζί, παίζουμε μαζί, βλέπουμε ταινίες, χορεύουμε, τραγουδάμε ή ό,τι άλλο σας διασκεδάζει.

Το αόρατο «μαζί»

Υπάρχει και το μαζί που δεν το βλέπουμε, αλλά το νιώθουμε, είναι το τρυφερό μαζί, της αγάπης, με τις αγκαλιές, τα χάδια, τις τρυφερές λέξεις – και είναι και το μαζί της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αποδοχής. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι είστε «εκεί», κοντά του, δίπλα του.. μαζί!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top