Now Reading
Το λέει κι η επιστήμη: το περιπετειώδες παιχνίδι είναι καλό για την ψυχική υγεία των παιδιών

Το λέει κι η επιστήμη: το περιπετειώδες παιχνίδι είναι καλό για την ψυχική υγεία των παιδιών

Δείτε πώς οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αγκαλιάσουν την περιπέτεια, με δραστηριότητες που ενισχύουν τη συναισθηματική υγεία

Είτε το παιδί σας σκαρφαλώνει σε δέντρα είτε κυνηγάει νεράιδες στο δάσος, το περιπετειώδες παιχνίδι είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι δραστηριότητες κάνουν περισσότερα από το να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το περιπετειώδες παιχνίδι -το οποίο ονομάζεται επίσης ριψοκίνδυνο παιχνίδι και είναι το παιχνίδι που προκαλεί συναισθήματα ενθουσιασμού, συγκίνησης και φόβου- μπορεί να αποτρέψει ανησυχίες για την ψυχική υγεία των παιδιών ηλικίας 5 έως 11.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, διαπίστωσε ότι το ασφαλές, επικίνδυνο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να μειώσουν το άγχος, την αβεβαιότητα και να υιοθετήσουν μια πιο θετική ματιά στη ζωή. Με πολλά παιδιά να έχουν εμφανή ψυχολογικά σημάδια από την πανδημία, τα τελευταία ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο το πιο ελεύθερο παιχνίδι μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να αναρρώσουν. Η μελέτη εξηγεί επίσης ότι τα παιδιά επωφελούνται με το να παίζουν περιπετειώδη σε εξωτερικούς χώρους.

«Η φύση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία των παιδιών με μυριάδες τρόπους», λέει ο Nathan Greene, Psy.D., κλινικός ψυχολόγος παιδιών στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει το άγχος και να τονώσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, μοιράζεται ο Greene. Προηγούμενη έρευνα δείχνει επίσης ότι το περιπετειώδες παιχνίδι, το οποίο είναι πιο πιθανό να συμβεί σε εξωτερικούς χώρους, βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους. «Το να περνούν χρόνο έξω δίνει στα παιδιά ευκαιρίες πραγματικής ζωής όπως το να εμπλακούν σε ασφαλή ανάληψη κινδύνων και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις».

Παρά τα οφέλη του επικίνδυνου παιχνιδιού, οι ανησυχίες για την ασφάλεια μπορεί να εγείρουν τις ανησυχίες των γονέων. Ωστόσο, το παιχνίδι με παιδιά δεν απαιτεί να πετάξετε την ασφάλεια από το παράθυρο.

Εδώ είναι μερικές ιδέες.

Δημιουργήστε ευκαιρίες για έκπληξη κάνοντας ερωτήσεις

«Η αναζήτηση θαύματος είναι κάθε υπαίθρια περιπέτεια που καλλιεργεί μια αίσθηση έκπληξης, περιέργειας και απόλαυσης», λέει η καλλιτέχνης και προπονητής ζωής Andrea Scher, συγγραφέας του βιβλίου Wonder Seeker: 52 Ways to Wake up Your Creativity and Find Your Joy. Όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ρωτήστε το παιδί σας: «Τι είναι ενδιαφέρον σε αυτή τη δραστηριότητα;» προτείνει η Scher. Η τοποθέτηση αυτής της ανοιχτής ερώτησης προκαλεί απορία και δέος, που μπορεί να ξεκλειδώσει την επιθυμία του παιδιού σας να εξερευνήσει και να πάρει ρίσκα. «Όταν η δομή αφαιρείται, η περιέργεια χρησιμεύει ως οδηγός», λέει ο Greene. Και η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας ανοίγει τον δρόμο για την ανάδυση νέων ιδεών.

Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν περιπέτειες ακόμα και στην αυλή ή το μπαλκόνι τους. Η αιώρηση από ένα λάστιχο για κούνια ή το παιχνίδι κρυφτού μπορεί να ενισχύσει τον ενθουσιασμό και την αναζήτηση συγκίνησης. Και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους από τα μικρότερα παιδιά. «Είτε με το να σκαρφαλώνουν στην πλαγιά ενός ογκόλιθου είτε με το να περπατούν σε μια γέφυρα δέντρων, οι έφηβοι θέτουν στον εαυτό τους την εξής ερώτηση: «Πόσο μακριά μπορώ να πάρω τα πράγματα;» λέει η Scher. Αγκαλιάζοντας τη δύναμή τους και πιέζοντας τα όρια τους δίνεται η ευκαιρία να αποκαλύψουν την απάντηση.

Μετατρέψτε τη φύση σε παιδική χαρά

«Όταν περνάω χρόνο στη φύση με τα μικρά παιδιά μου, μπαίνω στον πειρασμό να δώσω προτεραιότητα στη δική μου αίσθηση περιπέτειας», λέει ο Adam Moss, Psy.D., κλινικός ψυχολόγος στο Berkeley της Καλιφόρνια. «Θέλω να διανύσω μερικά σταθερά μίλια ή να φτάσω στην επόμενη στάση, αλλά προσπαθώ να αφήσω την ατζέντα μου», λέει. Όταν ο Δρ Μος ακολουθεί το παράδειγμα του παιδιού του, ακολουθεί η περιπέτεια. “Πρόσφατα, κάναμε κουπί σε κανό, και ο γιος μου εντόπισε δύο κατασκευές από παρασυρόμενο ξύλο. Αμέσως μπήκε στη διαδικασία για ένα παιχνίδι φαντασίας και για ώρες έγινε αφορμή για φανταστικά σενάρια και εναλλαγές ρόλων».

Η μετατροπή της φύσης σε παιδική χαρά δίνει στο παιδί σας ένα ευρύ τοπίο για εξερεύνηση. Για το μάτι ενός παιδιού, οι βράχοι μπορεί να είναι μίνι βουνά και τα ξύλινα ραβδιά μπορεί να είναι μαγικά ραβδιά ή φωτόσπαθα. Το κλειδί είναι να μπείτε στον κόσμο του παιδιού σας με την ίδια διάθεση για θαύμα που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε.

Δυστυχώς, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών παλεύει με ανησυχίες ψυχικής υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι το 2020, το 9,2% των παιδιών διαγνώστηκε με άγχος και το 4% πάλεψε με κατάθλιψη. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διακόψουν τη φυσική αίσθηση της περιέργειας ενός παιδιού», λέει ο Moss. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι τα παιδιά, το παιχνίδι τους δίνει μια διέξοδο να μάθουν μέσα από έναν διαφορετικό φακό, που μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο.

Δείτε Επίσης

«Ταξίδι» στα σύννεφα

Με τα μικρότερα παιδιά, ο Scher συνιστά μια δραστηριότητα που ονομάζεται παρατήρηση σύννεφων Βάλτε το παιδί σας να κοιτάξει τα σύννεφα και να περιγράψει τι βλέπει. Μπορεί να δουν ζώα, τέρατα ή μέδουσες. Φυσικά, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. «Η παρατήρηση σύννεφων προορίζεται για διασκέδαση, αναζητώντας μια δραστηριότητα που μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προτροπή συνομιλίας», εξηγεί ο Scher.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας βλέπει τέρατα, ζητήστε του να περιγράψει τι κάνουν ή τι λένε τα πλάσματα αυτά μεταξύ τους. Ή χρησιμοποιήστε την απάντηση του παιδιού σας για να ξεκινήσετε μια νέα περιπέτεια. Εάν τα σύννεφα μοιάζουν με βουνά στο παιδί σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε μια πεζοπορία ή να περπατήσετε σε έναν απότομο λόφο.

Στο τέλος, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να εμπλουτίσουν τη σχέση σας με το παιδί σας και τη σύνδεσή του με τον κόσμο γύρω του, λέει ο Moss.

Adventurous Play Is Good for Kids’ Mental Health, Study Shows (parents.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top