Now Reading
Το καλοκαίρι παραδίδει πολύτιμα μαθήματα ενσυναίσθησης

Το καλοκαίρι παραδίδει πολύτιμα μαθήματα ενσυναίσθησης

Χρήσιμες και ωφέλιμες δραστηριότητες για παιδιά με δημιουργική ευαισθησία

Παρόλο που όλα δείχνουν ότι οι μέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερες και διαφορετικές απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή ευκαιρία για όμορφες αναμνήσεις αλλά και πολύτιμα μαθήματα για τα παιδιά που τα συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή.

Το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν περισσότερες ελεύθερες ώρες και κάποια στιγμή ακόμα και το παιχνίδι μπορεί να γίνει βαρετό ή να τα κουράσει. Η ζέστη ωστόσο και οι συνθήκες της εποχής αυτής δημιουργούν αυξημένες ανάγκες – στα ζώα, στα φυτά, στους ηλικιωμένους και όχι μόνο. Δίνεται λοιπόν στους γονείς η ευκαιρία να προσφέρουν στα παιδιά μερικά απλά αλλά πολύ σημαντικά μαθήματα ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Βάζουμε νερό στα αδέσποτα

Ακόμα και κάποιο δικό μας ζωάκι να μην έχουμε στο σπίτι, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν, να σέβονται και να φροντίζουν τα ζώα.  Τώρα το καλοκαίρι προσέχουμε να βάζουμε καθαρό πόσιμο νερό σε διάφορα σημεία της γειτονιάς – ειδικά τις μέρες του καύσωνα καθώς δεν υπάρχουν πολλές άλλες πηγές νερού από τις οποίες θα μπορούσαν να πιούνε. Αν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε και λίγη ξηρά τροφή ακόμα καλύτερα.

Βοηθάμε στο πότισμα των φυτών

Εκτός από τα ζώα και τα φυτά έχουν συνήθως αυξημένες ανάγκες για νερό αυτή την εποχή. Το πότισμα του κήπου, των φυτών του μπαλκονιού αλλά και των δέντρων του κοντινού σας πεζοδρομίου είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά θα χαρούν να αναλάβουν… και να δροσιστούν κι αυτά καθώς κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα.

Μαθαίνουμε την αξία του νερού

Επειδή το καλοκαίρι οι ανάγκες για νερό όπως ήδη αναφέραμε είναι αυξημένες αλλά το νερό μειώνεται αντί να αυξάνεται αυτή την εποχή, μαθαίνουμε στα παιδιά να μην το σπαταλάνε και τους δίνουμε να καταλάβουν την αξία του αλλά και την έλλειψή του στον πλανήτη μας. Έτσι τονίζουμε ότι τόσο στο πότισμα τόσο σε άλλες δραστηριότητες προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία και συνετή χρήση.

Βοηθάμε τους ηλικιωμένους

Δείτε Επίσης

Η υψηλή θερμοκρασία και η ζέστη της εποχής δημιουργεί ή εντείνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι ο παππούς και η γιαγιά ή κάποιοι φίλοι μας στη γειτονιά αυτές τις μέρες τους έχουμε λίγο παραπάνω έγνοια και τους δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, στα ψώνια (για να μη μετακινηθούν) ή στο μαγείρεμα ή σε άλλες μικροδουλειές τους – ακόμα και μόνο ως παρέα καμιά φορά. Το παιδί μπορεί να αναλάβει κάποια από αυτά τα καθήκοντα ή να σας βοηθήσει στην εκτέλεσή τους.

Διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον

Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε σκουπίδια και δεν βρομίζουμε τους δρόμους ή την περιοχή στην οποία ζούμε. Δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας, δεν αφήνουμε ποτά ακαθαρσίες στην παραλία όπου πάμε για μπάνιο, αλλά αντίθετα αν όπως κολυμπάμε «πέσουμε» πάνω σε πλαστικά στη θάλασσα τα μαζεύουμε γιατί είναι επικίνδυνα για τη θαλάσσια πανίδα.

Καλωσορίζουμε νέους γείτονες

Το καλοκαίρι είναι συχνά εποχή μετακομίσεων. Αν έχουν έρθει νέα παιδιά στην πολυκατοικία ή στη γειτονιά είναι καλό να τα βοηθήσουμε να νιώσουν πιο εύκολα ευπρόσδεκτα και να τους κάνουμε πιο απλή αυτή τη μετάβαση. Κι η ευκαιρία να κάνουν τα παιδιά νέους φίλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένα εκπληκτικό δώρο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top