Now Reading
Το αλκοόλ έχει χάσει τη γοητεία του ανάμεσα στους σημερινούς εφήβους;

Το αλκοόλ έχει χάσει τη γοητεία του ανάμεσα στους σημερινούς εφήβους;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωσή του δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής στους νέους όσο στο παρελθόν.

Για όλους εμάς τους γονείς που υπήρξαμε έφηβοι κάπου στα τέλη του εικοστού αιώνα, το αλκοόλ δεν έλειπε από τις πιο δυνατές νεανικές αναμνήσεις μας, εκείνες που λειτούργησαν, κατά κάποιον τρόπο, σαν τελετουργικά ενηλικίωσης.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά για τους σημερινούς εφήβους οι οποίοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Development, καθυστερούν όλο και περισσότερο να καταναλώσουν αλκοόλ.

Παράλληλα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ όπου έχει γίνει η μελέτη, φαίνεται να μειώνονται οι παραβατικές συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάχρηση οινοπνεύματος, όπως τα τροχαία υπό την επήρεια μέθης.

Ενδεικτικά, σε ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα Chicago Tribune σε ένα λύκειο της περιοχής της Κολούμπια, πολλοί από τους μαθητές που ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με το αλκοόλ εξέφρασαν την αδιαφορία, έως και την απέχθειά τους.

«Ποτέ δεν μου έκανε αίσθηση. Προτιμώ να έχω καθαρό το μυαλό μου», είπε, ενδεικτικά, η 14χρονη Olivia Wood. Ενώ ο Charlie Wash, που παίζει ποδόσφαιρο, σχολίασε ότι ενώ οι φίλοι του πίνουν αλκοόλ, ο ίδιος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα γι’ αυτό. «Ποτέ δεν το είχα ανάγκη για να περάσω καλά. Δεν είναι κάτι που θα έβαζα στις προτεραιότητές μου».

Όπως σχολιάζει το ίδιο ρεπορτάζ, σε μια εποχή που οι νέοι υφίστανται όλο και μεγαλύτερη πίεση να πετύχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, πιθανόν να θεωρούν ότι το ποτό θα τους απομακρύνει από τους στόχους τους.

«Αν αρχίσω να πίνω, δεν θα μπορώ να αφοσιωθώ στην καριέρα μου», σχολίασε η 14χρονη Avery Wright.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας ίσως να οφείλεται και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που υπάρχει σήμερα για τους κινδύνους του αλκοόλ συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, πιστεύει η Collen Sheehey-Church, εκπρόσωπος της αμερικανικής οργάνωσης Mothers Against Drunk Driving (Μητέρες ενάντια στην Οδήγηση Υπό την Επήρεια της Μέθης). «Οι γονείς εκείνης της γενιάς δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πίνουν, αλλά δεν ήξεραν πώς να κάνουν μια συζήτηση μαζί τους», είπε η ίδια.

Δείτε Επίσης

Για το παραπάνω φαινόμενο πιθανόν να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η υγιεινή ζωή έχει αρχίσει να γίνεται τάση ανάμεσα στους νέους, πολλοί από τους οποίους φωτογραφίζονται πλέον στα social media κρατώντας mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ), πράσινα σμούθι και μπολ με σαλάτες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το αλκοόλ δεν ασκεί πλέον την ίδια γοητεία στους εφήβους δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι αποφεύγουν όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, στο ρεπορτάζ της Chicago Tribune πολλοί έφηβοι παραδέχτηκαν ότι κάνουν χρήση μαριχουάνα (η οποία έχει νομιμοποιηθεί στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια). Μιλώντας ανώνυμα, είπαν ότι η συγκεκριμένη ουσία τους χαλαρώνει και είναι λιγότερο πιθανό να τους οδηγήσει στις επικίνδυνες συμπεριφορές του αλκοόλ.

«Το αλκοόλ συνδέεται με την επιθετικότητα», σχολίασε σχετικά η Jean Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. «Και δεν θα ταίριαζε στην νοοτροπία των σημερινών εφήβων να στραφούν σε μια ουσία που τους κάνει πιο επιθετικούς», κατέληξε.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top