Now Reading
Το αίμα του ομφάλιου λώρου – ένα πολύτιμο δώρο υγείας

Το αίμα του ομφάλιου λώρου – ένα πολύτιμο δώρο υγείας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη φύλαξή του και την ευεργετική του αξία

Το αίμα του ομφάλιου λώρου ή αίμα του πλακούντα περιέχει πολύτιμα κύτταρα, τα βλαστικά κύτταρα. Αμέσως μετά την γέννηση και αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος, ο γιατρός παίρνει με μία σύριγγα αίμα από τον ομφάλιο λώρο που είναι ακόμη συνδεδεμένος με τον πλακούντα. Το αίμα μεταφέρεται σε μία τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου, εκεί ελέγχεται και καταψύχεται.

Το συγκεκριμένο αίμα αποτελεί μία πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων, τα οποία απαρτίζουν δομικά υλικά του αιματολογικού, ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται σε άλλους τύπους κυττάρων, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπλαση ιστών, οργάνων και αιμοφόρων αγγείων. Σε αντίθεση με τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι «ανώριμα» συνεπώς λιγότερο αναγνωρίσιμα από τον οργανισμό σαν ξένο σώμα, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να τα απορρίψει.

Χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη θεραπεία σε πάνω από εβδομήντα διαφορετικές ασθένειες, όπως  ορισμένων  μορφών καρκίνου, διαταραχές του αίματος και ελλείψεις του ανοσοποιητικού, λευχαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ασθένεια Hodgkin και θαλασσαιμία. Οι μεταμοσχεύσεις αίματος ομφάλιου λώρου χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία σπάνιων μεταβολικών διαταραχών που θα μπορούσαν να είναι μοιραίες για βρέφη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όταν ένα παιδί χρειάζεται μία μεταμόσχευση, για παράδειγμα αν έχει λευχαιμία, είναι συνήθως καλύτερα να μην αντιμετωπίζεται με το δικό του αίμα του ομφάλιου λώρου. Καθώς τα βλαστικά κύτταρα του άρρωστου παιδιού ενδεχομένως να φέρουν το ίδιο ελάττωμα που προκάλεσε την αρρώστια. Συνήθως ο καλύτερος δότης είναι αδελφός ή ένα συγγενικό πρόσωπο, γι’ αυτό πολλοί γονείς αποθηκεύουν το αίμα του ομφάλιου λώρου σε ιδιωτικές τράπεζες για οικογενειακή χρήση. Στις περιπτώσεις που οι γιατροί θεωρούν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα βοηθήσουν το σώμα να γιατρευτεί, τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς είναι ιδανικά. Δεδομένου ότι τα κύτταρα είναι 100% συμβατά δεν υπάρχει ανησυχία ότι το σώμα του ασθενή θα τα απορρίψει ή θα αντιδράσει εναντίον τους.

Δείτε Επίσης

Με μεγάλη επιτυχία σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, κακώσεις νωτιαίου μυελού, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια ημέρα, ενήλικες ασθενείς θα λαμβάνουν κυτταρικές θεραπείες με βάση τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου.

Μπορείτε 1) να δωρίσετε το αίμα σε δημόσια τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για όποιον χρειάζεται ή 2) να το αποθηκεύσετε σε μία ιδιωτική τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου για προσωπική χρήση της οικογένειας σας. Η δωρεά στη δημόσια τράπεζα αίματος δεν κοστίζει τίποτε ενώ στην ιδιωτική οι γονείς πληρώνουν ένα ποσό που διαφέρει μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών αίματος. Όμως, οι ευκαιρίες για να δωρίσουν οι γονείς σε δημόσια τράπεζα είναι περιορισμένες λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων. Όλοι οι γονείς είναι σημαντικό και πρέπει να ενημερώνονται σωστά για την τεράστια αξία της αποθήκευσης του αίματος του ομφάλιου λώρου του παιδιού τους, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, για να βοηθήσουν  την οικογένεια, τους φίλους και γενικά την κοινωνία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top