Now Reading
Τι εννοεί πραγματικά μια μαμά όταν λέει «είμαι κουρασμένη»

Τι εννοεί πραγματικά μια μαμά όταν λέει «είμαι κουρασμένη»

«”Είμαι κουρασμένη” σημαίνει ότι δεν πίστευα πως θα ήταν τόσο δύσκολο». Οι διαφορετικές ερμηνείες αυτής της τόσο κοινής φράσης, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αρθρογράφο Melissa L. Fenton.

Φαινόταν κουρασμένη. Μέχρι το μεδούλι.

Και φυσικά, ήταν. Είχε τέσσερα παιδιά, όλα κάτω των 10 ετών, με το μικρότερο να είναι ακόμα νεογέννητο στα χέρια της και να δείχνει ξεκάθαρα ότι το τελευταίο πράγμα που ήθελε εκείνη τη στιγμή ήταν μια βόλτα στο σουπερμάρκετ.

Ενώ την έβλεπα να νανουρίζει το νεογέννητο στα χέρια της και να περιφέρεται σαν το ζόμπι πλάι στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα τρόφιμα, ήξερα ότι είχε να κοιμηθεί χρόνια. Ήμουν τυχερή που είχα πάει για ψώνια χωρίς παιδιά, καθώς τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει αρκετά και πλέον απολάμβανα τα οφέλη της ηλικίας τους. Πλησίασα εκείνη την εξαντλημένη μαμά και της είπα: «Έχετε όμορφη οικογένεια! Τα καταφέρνετε μια χαρά, έχοντας μαζί σας όλα τα παιδιά σας, και το  νεογέννητο».

Για μερικά δευτερόλεπτα έμεινε ακίνητη, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια της και κοιτώντας από την άλλη, σαν να προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Το ξέρω ότι επεξεργαζόταν όλες τις απαντήσεις που θα ήθελε πραγματικά να δώσει, αλλά τελικά τις αντικατέστησε με μια φράση που χρησιμοποιούν καθημερινά όλες οι μαμάδες που ξέρω. Μία φράση στην οποία καταφεύγουμε ως υποκατάστατο για όλα όσα θέλουμε πραγματικά να πούμε. Με κοίταξε λοιπόν και είπε: «Είμαι κουρασμένη».

Ξέρω ακριβώς τι εννοούσε, και δεν αναφερόταν απλώς στο γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ δεν είχε κοιμηθεί καλά.

Εννοούσε ότι ένιωθε εξαντλημένη μέχρι κάθε κύτταρο του σώματός της. Να ήξερε πόσο καλά μπορούσα να την καταλάβω!

Βλέπετε, όταν εμείς οι μητέρες λέμε «είμαι κουρασμένη» στο σύντροφο, τους φίλους μας, τους γείτονές μας, σε γιατρούς, αγνώστους, στη δική μας μητέρα, εννοούμε πολύ περισσότερα.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι κουβαλάω το βάρος της αποκλειστικής φροντίδας μικρών παιδιών κάθε μέρα, ένα βάρος που με ισοπεδώνει.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι ότι δεν αντέχω να συνεχίσω ούτε για ένα δευτερόλεπτο παραπάνω.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι δεν πίστευα πως θα ήταν τόσο δύσκολο.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι όχι μόνο δεν κοιμάμαι καλά τώρα, αλλά δεν ξέρω πότε θα ξανακοιμηθώ καλά στο μέλλον.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι αν πρέπει να κόψω την κόρα από ένα ακόμα ψωμί του τοστ, θα τραυματίσω το χέρι μου.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι δεν έχω όρεξη για σεξ. Όχι γιατί δεν απολαμβάνω την ίδια την πράξη, αλλά επειδή δεν μπορώ να απενεργοποιήσω το κουρασμένο μου μυαλό για να αφήσω τον εαυτό μου να διεγερθεί.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι δεν έχω την πνευματική ενέργεια να πιάσω κουβεντούλα με κανέναν, στο σουπερμάρκετ, στην παιδική χαρά, στις συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων, στο ιατρείο ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν κουρασμένοι άνθρωποι όπως εγώ.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει σας παρακαλώ, σταματήστε να μου λέτε ότι μια μέρα όλα αυτά θα μου λείπουν. Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν με βοηθάει να μου το λέτε.

Δείτε Επίσης

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι αναπολώ το σώμα που είχα πριν από την εγκυμοσύνη, τη στάση ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, τις στιγμές απομόνωσης και πολλά άλλα πράγματα που λείπουν από την καινούρια μου πραγματικότητα, στην οποία ακόμα προσπαθώ να προσαρμοστώ.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει ότι αναρωτιέμαι αν θα ξαναβρώ ποτέ τον εαυτό μου ή αν αυτή η κατάσταση εξάντλησης θα κρατήσει για πάντα.

«Είμαι κουρασμένη» σημαίνει, απλά, είμαι κουρασμένη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω τόσο πολλά ενήλικα πράγματα ταυτόχρονα, παρά την τραγική ειρωνεία ότι πλέον είμαι εγώ ο ενήλικας. Η μητέρα. Παρόλο που πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη και οργανωμένη, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα.

Ως μια χειρονομία συμπαράστασης, χτύπησα απαλά εκείνη τη μητέρα στον ώμο. Δεν της είπα ότι τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα ή πόσο ευλογημένη ήταν ή ότι μια μέρα όλα αυτά θα της έλειπαν. Αντί γι’ αυτό, την κοίταξα μέσα στα κουρασμένα της μάτια, χαμογέλασα, έγνεψα και σχολίασα: «Καταλαβαίνω».

Και τότε, μου ανταπόδωσε το χαμόγελο.

Κάποιες φορές το μόνο πράγμα που θέλουμε να ξέρουμε όλες οι «είμαι κουρασμένη» μαμάδες είναι πως δεν είμαστε μόνο εμείς κουρασμένες.

Η συνειδητοποίηση ότι εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη αδελφότητα από σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά κουρασμένες μητέρες μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση συντροφικότητας και ανακούφισης. Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την απάντηση «Είμαι κουρασμένη» και ταυτόχρονα πως, Θεού θέλοντος, δεν θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την απάντηση για όλη μας τη ζωή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top