Now Reading
Τι είναι η μαστίτιδα;

Τι είναι η μαστίτιδα;

Όλα όσα θες να ξέρεις για μια πάθηση του στήθους που επηρεάζει το 2 έως 30% των γυναικών που θηλάζουν

Η μαστίτιδα –η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στο στήθος και συχνά προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη– επηρεάζει το 2 έως 30% των θηλαζόντων. Και ενώ η μαστίτιδα είναι θεραπεύσιμη και μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να προληφθεί, παραμένει ένας από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες σταματούν να θηλάζουν.

Αλλά η γνώση είναι δύναμη. Το να κατανοήσετε ποια είναι τα πρώτα σημάδια της μαστίτιδας, ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές θεραπείας και πώς να την αποτρέψετε εξαρχής, μπορεί να σας εξοικονομήσει τόνους από το άγχος και να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι θηλασμού σας είναι θετικό.

Τι είναι η μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα συνήθως περιορίζεται στο ένα στήθος και συχνά βιώνεται ως ευαίσθητος, επώδυνος, πόνος στο στήθος. Η μαστίτιδα συνήθως περιγράφεται ως ένας φραγμένος αγωγός γάλακτος που μολύνθηκε. Όμως, νέα έρευνα από την Ακαδημία Ιατρικής του Θηλασμού (AΙτΘ) περιγράφει τώρα τη μαστίτιδα ως εκτεταμένη φλεγμονή στο στήθος, που επηρεάζει τους πόρους, τις κυψελίδες και τον συνδετικό ιστό του μαστού.

Η AΙτΘ εξηγεί ότι η μαστίτιδα προκαλείται από οίδημα εξιατίας υπεργαλακτισμού (υπερπαραγωγή γάλακτος) και δυσβίωση του μαστού, η οποία αναφέρεται σε αλλαγές στο μικροβίωμα του γάλακτος. Η δυσβίωση του μαστού επηρεάζεται από τη γενετική, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και τη χρήση αντιβιοτικών και προβιοτικών. Η άντληση περισσότερου γάλακτος από όσο χρειάζεται το μωρό σας μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή γάλακτος, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μαστίτιδα.

Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή τις πρώτες έξι εβδομάδες του θηλασμού (που είναι επίσης όταν είστε πιο επιρρεπείς στον υπεργαλακτισμό) και τείνει να υποχωρεί κατά τρεις μήνες.

Ποια είναι τα σημάδια της μαστίτιδας;

Επειδή η μαστίτιδα είναι μια ευρέως διαδεδομένη λοίμωξη –μια λοίμωξη που προκαλεί πόνο και φλεγμονή– εάν αντιμετωπίσετε μια περίπτωση μαστίτιδας, πιθανότατα θα το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί να είναι έντονα και προκλητικά. Τυπικά, το πρώτο σημάδι μαστίτιδας είναι ο πόνος στο στήθος και το προσβεβλημένο στήθος μπορεί να πρηστεί.

Άλλα κοινά συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ευαισθησία, πόνος και πόνος στο ένα στήθος

Ένα φουσκωμένο στήθος που είναι ζεστό στην αφή

Κόκκινες ραβδώσεις ή κόκκινη περιοχή στο στήθος σας

Σκληρή ή σφιχτή περιοχή στο στήθος

Πυρετός

Κρυάδα

Εξάντληση

Πώς γίνεται η διάγνωση της μαστίτιδας;

Η μαστίτιδα διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματά σας, το ιστορικό θηλασμού και (μερικές φορές) την προσωπική εξέταση εσάς και των μαστών σας. Εάν αντιμετωπίζετε τα κλασικά σημάδια της μαστίτιδας, όπως πόνο, ευαισθησία στο στήθος μαζί με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν σύμβουλο γαλουχίας. Οι περισσότεροι πάροχοι θα είναι σε θέση να σας διαγνώσουν με βάση την περιγραφή ή τα συμπτώματά σας και μόνο, καθώς η μαστίτιδα έχει πολλά συγκεκριμένα, ενδεικτικά σημάδια.

Ποια είναι η θεραπεία για τη μαστίτιδα;

Η θεραπεία της μαστίτιδας είναι διπλή. Οι γιατροί και/ή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν και πρέπει να παρέχουν επιλογές διαχείρισης του πόνου και, εάν η περίπτωση είναι βακτηριακή, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά. Πώς όμως ξέρετε εάν χρειάζεται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για μαστίτιδα; Η μαστίτιδα υποχωρεί ποτέ μόνη της;

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τη μαστίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να σχηματιστεί ένα απόστημα που θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε πολύ και να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία. Τα σημάδια των αποστημάτων του μαστού είναι παρόμοια με τη μαστίτιδα, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ένα πιο εντοπισμένο ευαίσθητο εξόγκωμα ή κάτι που μοιάζει με μάζα στο στήθος – μπορεί επίσης να υπάρχει εκκένωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέτρα στο σπίτι λειτουργούν καλά για τη μαστίτιδα, αλλά μερικές φορές, η μαστίτιδα απαιτεί αντιβιοτικά. Η μαστίτιδα μπορεί να είναι μη μολυσματική και μολυσματική η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο μαστίτιδας που έχετε.

Η μη λοιμώδης μαστίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της εντός 24 ωρών με συντηρητική αντιμετώπιση – πάγο, ανάπαυση, Tylenol ή ιβουπροφαίνη. Υποψία λοιμώδους μαστίτιδας υπάρχει όταν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει εντός 24 ωρών από τη συντηρητική αντιμετώπιση ή υπάρχουν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετοί/ρίγη και πόνοι στο σώμα. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα για 24 ώρες, τα αντιβιοτικά θα είναι απαραίτητα.

Στο παρελθόν, συμβουλεύονταν τα άτομα που έχουν μαστίτιδα να προσπαθούν να αντλούν ή να θηλάζουν πιο συχνά από το συνηθισμένο, για να αφαιρέσουν το περίσσιο, φραγμένο γάλα. Αλλά πλέον δεν συνιστάται αυτό όπως επίσης δεν προτείνουν το έντονο μασάζ στο στήθος. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα της μαστίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνουν:

Θηλάστε και αντλήστε κανονικά. Μην το παρακάνετε

Βάλτε κρύες κομπρέσες στο στήθος σας, όχι θερμότητα

Δείτε Επίσης

Το ελαφρύ μασάζ είναι καλό, αλλά μην ασκείτε έντονη πίεση στο στήθος σας

Χρησιμοποιήστε αναλγητικά φάρμακα εγκεκριμένα από τον γιατρό για καταπραϋντική δράση

Είναι ασφαλές ο θηλασμός με μαστίτιδα;

Εάν αισθάνεστε άρρωστες και έχετε ένα ευαίσθητο σημείο στο στήθος σας, είναι κατανοητό ότι μπορεί να ανησυχείτε ότι το γάλα σας δεν θα είναι ασφαλές για το μωρό σας ή ότι ο θηλασμός δεν είναι καλή ιδέα. Αλλά μπορείτε να είστε βέβαιες ότι είναι πολύ καλό να συνεχίσετε να θηλάζετε. Επιπλέον, συνιστάται.

Ο θηλασμός (ή η άντληση) είναι απολύτως ασφαλής με τη μαστίτιδα και ενθαρρύνεται. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να παραμείνετε στο κανονικό σας πρόγραμμα για την αφαίρεση γάλακτος· ο θηλασμός ή η συχνότερη άντληση θα επιδεινώσει πραγματικά τη φλεγμονώδη διαδικασία και θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Μπορείτε να πάθετε μαστίτιδα περισσότερες από μία φορές;

Ενώ η πλειοψηφία παθαίνοει μαστίτιδα μία φορά, ορισμένες καταλήγουν να αντιμετωπίζουν υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μαστίτιδας. Οι παράγοντες κινδύνου για υποτροπιάζουσα μαστίτιδα περιλαμβάνουν την υπερπροσφορά, καθώς και παράγοντες που διαταράσσουν το μικροβίωμα του γάλακτος όπως η χρήση αντιβιοτικών.

Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε υποτροπιάζουσα μαστίτιδα και δεν μπορέσατε να το αντιμετωπίσετε μόνες σας. Εάν πάθετε υποτροπιάζουσα μαστίτιδα, μια διαβούλευση με έναν πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μαστίτιδας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της μαστίτιδας;

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση μαστίτιδας από την αρχή ή την επανεμφάνιση. Αυτό περιλαμβάνει να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κουμπώνει καλά, παραμένετε καλά ενυδατωμένες και αποφεύγετε τα στενά σουτιέν. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή γάλακτος, όπως η υπερβολική άντληση.

Η λήψη ενός συμπληρώματος που ονομάζεται λεκιθίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο στήθος. 5 έως 10 γραμμάρια την ημέρα είτε ηλίανθου είτε λεκιθίνης σόγιας. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης ενός προβιοτικού συμπληρώματος για να εξισορροπήσετε το μικροβίωμα σας.

Επικοινωνήστε οπωσδήποτε με έναν επαγγελματία υγείας ή σύμβουλο γαλουχίας εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τη μαστίτιδα και επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό εάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε συμπτώματα μαστίτιδας.

Αξίζεις να νιώθεις καλύτερα και να έχεις μια πιο άνετη εμπειρία θηλασμού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top