Now Reading
Τα σημαντικά «μαθήματα» που θα δώσουμε αυτές τις μέρες στα παιδιά μας

Τα σημαντικά «μαθήματα» που θα δώσουμε αυτές τις μέρες στα παιδιά μας

Και που ελπίζουμε να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίζουν θετικά τη ζωή τους στο μέλλον

Ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι και κάθε εμπόδιο για καλό έλεγαν οι παλιοί – για να φτάσουμε στο σήμερα που λέμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Κάπως έτσι καλούμαστε ως γονείς να κάνουμε τη συγκεκριμένη συγκυρία μια ευκαιρία για να δώσουμε στα παιδιά μας πολύτιμα «μαθήματα» που θα τους είναι σημαντικά εφόδια για το μέλλον.

Υπευθυνότητα

Το μένουμε σπίτι δεν είναι στα πλαίσια ούτε τιμωρίας ούτε διακοπών. Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να μείνουμε σπίτι, διατηρώντας ωστόσο ο καθένας τις ευθύνες που έχει ήδη στη ζωή του και συνεχίζοντας με συνέπεια ό,τι έχει αναλάβει. Τα παιδιά τις σχολικές τους υποχρεώσεις, οι γονείς τις επαγγελματικές τους εργασίες.

Όμως πλέον αναδεικνύεται και μια νέα μορφή υπευθυνότητας, μένουμε σπίτι για να μείνουμε υγιείς αλλά και εξίσου σημαντικό για να μη θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία άλλων ανθρώπων.

Προσαρμοστικότητα

Το να μείνουμε στο σπίτι για μεγάλο διάστημα δεν είναι εύκολο ούτε για τους γονείς ούτε για τα παιδιά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που όταν μάλιστα οι συνθήκες την επιβάλλουν γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Το να βρούμε νέους ρυθμούς και να εφεύρουμε νέους τρόπους για να διατηρήσουμε όσο γίνεται τις συνήθειές μας αλλά και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας απαιτεί απ’ όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτό που γίνεται είναι για καλό, τότε καταφέρνουμε να επιστρατεύσουμε και την καλή διάθεση και τη συνεργασία, προκειμένου να φτιάξουμε μια νέα πραγματικότητα.

Προσφορά

Σε δύσκολες καταστάσεις καλό είναι να δείχνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη. Αν ξέρουμε ηλικιωμένους ανθρώπους ή άτομα που έχουν προβλήματα υγείας και ζουν μόνα τους, δείχνουμε ενδιαφέρον για το πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

Ψυχραιμία

Ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τα ενημερώνουμε κι εκείνα για τα νέα δεδομένα. Δεν πανικοβαλλόμαστε και δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια.

Δείτε Επίσης

Πειθαρχεία και σύνεση

Δεν είναι εύκολο ειδικά με τον καλό ανοιξιάτικο καιρό να πειθαρχήσεις και να μείνεις οικειοθελώς στο σπίτι. Ούτε αντίστοιχα είναι εύκολο να μείνεις συνεπής στις υποχρεώσεις σου όταν καλείσαι να δουλέψεις από το σπίτι. Όμως εδώ μπαίνει η έννοια της ελευθερίας, της ευθύνης και της ατομικότητας. Το να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας όχι επειδή κάτι μας επιβάλλεται και πρέπει να γίνει αλλά γιατί αναγνωρίζουμε πως είναι καθήκον μας να πράξουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ανάδειξη του καλύτερου εαυτού μας

Αυτό σημαίνει να επιδεικνύουμε θάρρος χωρίς όμως να ριψοκινδυνεύουμε. Σημαίνει να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με πίστη κι ελπίδα αλλά όχι με απερισκεψία ή επιπολαιότητα. Σημαίνει να αξιοποιώ τις δεξιότητές μου για το καλό το δικό μου και το καλό των άλλων, αλλά παράλληλα σημαίνει να αναγνωρίζω τις ελλείψεις μου, να ζητάω και να δέχομαι τη βοήθεια και τη γνώση των άλλων. Σημαίνει αγωνίζομαι, σημαίνει ενώνω τις δυνάμεις μου με τους άλλους και αγωνίζομαι μαζί για να περάσει αυτή η δύσκολη συγκυρία όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα για όλους. Σημαίνει ότι βάζω τη λογική πάνω από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μου. Σημαίνει ότι βάζω το καλό όλων πάνω από το δικό μου ατομικό συμφέρον.

Σημαίνει πάνω απ’ όλα ότι παραμένω άνθρωπος…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top