Now Reading
Τα ομαδικά αθλήματα ωφελούν σε πολλά επίπεδα τα παιδιά!

Τα ομαδικά αθλήματα ωφελούν σε πολλά επίπεδα τα παιδιά!

Το “Όλοι για έναν και ένας για όλους” κάνει καλό και στην ψυχική υγεία

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα διαπίστωσε ότι οι μαθητές που συμμετείχαν σε εξωσχολικές δραστηριότητες που ήταν ομαδικές ανέφεραν θετικούς δείκτες ψυχικής υγείας, όπως ισχυρότερη αισιοδοξία, αισθήματα ανικανότητας και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης παρακολούθησε 10.000 μαθητές και τους ερεύνησε για την ψυχική ευεξία, τις σχέσεις τους με τους άλλους, και πώς πέρναγαν το χρόνο τους έξω από την τάξη.

Οι μαθητές αναλύθηκαν στη συνέχεια ως τέσσερις ξεχωριστές ομάδες: όσοι συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες (αθλητικές και μη αθλητικές), αυτοί που δεν συμμετείχαν σε καμία δραστηριότητα, όσοι είχαν υψηλές επιδόσεις στις αθλητικές δραστηριότητες και εκείνοι που συμμετείχαν σε μοναχικές δραστηριότητες όπως ή μουσική.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε ομαδικό άθλημα απολάμβαναν μεγαλύτερα οφέλη ψυχικής υγείας –όπως λιγότερο άγχος και πολύ πιο ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα– από εκείνα που έκαναν ατομικές δραστηριότητες, καθώς και όσοι δεν συμμετείχαν σε εξωσχολικές εξετάσεις.

Αλλά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο της δραστηριότητας αλλά τη διαφορά την έκανε η συμμετοχή.

Δείτε Επίσης

Το βασικό σημείο είναι ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική ψυχική τους υγεία. Ομαδικές δραστηριότητες όπως ο ομαδικός αθλητισμός το προσφέρει ήδη αυτό, ενώ άλλες δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί να ενσωματώσουν σκόπιμα ορισμένες πρόσθετες στρατηγικές για να υποστηρίξουν καλύτερα την αλληλεπίδραση των παιδιών μεταξύ τους.

Υπάρχουν και άλλα γνωστά οφέλη για ομαδικά αθλήματα. Ορισμένες από αυτές – όπως τα οφέλη της ψυχικής υγείας της ίδιας της γυμναστικής – είναι πιο γνωστές από άλλες. Μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης και τα ομαδικά αθλήματα έχουν συνδεθεί με οφέλη όπως υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, χαμηλότερα επίπεδα στρες και καλύτερη μνήμη. (Ακόμη και καλύτερη πυκνότητα οστών.)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top