Now Reading
Τα μωρά προτιμούν να «μιλούν» μεταξύ τους παρά μαζί μας

Τα μωρά προτιμούν να «μιλούν» μεταξύ τους παρά μαζί μας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, παρακολουθούν με μεγαλύτερη αφοσίωση τους ήχους που βγάζουν τα συνομήλικά τους.

Μπορεί οι ειδικοί να συμβουλεύουν να μιλάμε στα μωρά μας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως τελικά, ίσως… να μην τα ενδιαφέρουν και τόσο αυτά που λέμε. Συγκεκριμένα, ειδικοί της Αμερικανικής Ακουστικολογικής Εταιρείας παρατήρησαν ότι τα μωρά στην ηλικία των 5 μηνών παρακολουθούν για 40% περισσότερο χρόνο άλλα μωρά να «μιλούν» (δηλαδή να βγάζουν ήχους) παρά ενήλικες.

«Οι ήχοι που παράγουν τα βρέφη είναι αρκετά δυνατοί» σχολίασε η Linda Polka, μία από τους ερευνητές και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ. «Η βρεφική ομιλία φαίνεται να τραβάει και να κρατά την προσοχή άλλων βρεφών, κάποιες φορές πυροδοτώντας θετικά αισθήματα».

Όμως οι «κουβεντούλες» μεταξύ των μωρών έχουν και ένα ακόμα όφελος: συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους. «Αυτές ίσως να κινητοποιούν τα βρέφη να είναι φωνητικά ενεργά και να τα διευκολύνει στο να εκτιμούν τη δική τους παραγωγή ήχων, ενδεχομένως στηρίζοντας και την ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας» πρόσθεσε η Polka.

Δείτε Επίσης

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε στο μωρό μας. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν αλλάζει το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με τις συζητήσεις των «μεγάλων» και αναπτύσσουν ένα μεγάλο εύρος νοητικών λειτουργιών. Απλά, λαμβάνοντας υπόψη μας τη νέα μελέτη, έχουμε ένα ακόμα κίνητρο να οργανώνουμε playdates για το μωρό μας, έστω κι αν ακόμα το χωρίζουν χρόνια από την ηλικία του ομαδικού παιχνιδιού.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top